Megfigyelhető, hogy a lakberendezési trendek és a divat világa határozottan közelednek egymáshoz. A bútorok, szövetek és drapériák színe a kifutókon alig bemutatott ruhakölteményekkel mutat rokonságot, színben és vonalvezetésben is. A tehetősebbek már nem csak ruhaviseletükkel, de lakásuk berendezésével is ki akarnak tűnni a középszerű átlagból. „Mutasd meg, hogy egyéni vagy” – ez az új szlogen. Ez a dinamizmus pedig globalizálódó világunkban megszabja a lakások berendezésének trendjét is…

 

Lakberendezési trendek

 

A modern metropoliszokban megfigyelhető, hogy egyre tudatosabban öltözünk, és rendezzük be lakásunkat is. A mindenható marketing ide is lassan bekúszik: ma már nem mindegy, hogy milyen képet alakítunk ki magunkról másokban. És a kialakult imázst ápolni is kell, azaz a siker és jólét látszatát fent kell tartani, ahhoz hogy sikeresek legyünk és jólétben éljünk. Ördögi kör, de aki kiszáll vége!
A szabály az, hogy nincsen szabály: mindent szabad. Egy dolgot azonban muszáj betartani: egyéninek és különlegesnek kell lenni! Mindezt évek óta a ruha- és ékszerdivat diktálja, ám egyre inkább az enteriőrök kialakítása is követi. Minimalista, ethno, tradicionális, vagy ezek keveréke – mindegy, csak egyéni legyél. Ez pedig szélesre tárta az ajtót az eklektika előtt. Manapság trendi az eklektikus lakás, ahol a modern, egyenes vonalvezetésű szófa mellé befér az örökölt antik bútor, vagy a nyaralásról hazahozott Buddha fej. „Mix & Match”, azaz keverd össze, de passzoljon – ez az új irányzat.

 

Új irányzat

 

Újra divatosak az erős színek! Pár éve szinte senki nem tudott elképzelni egy burgundi vörös hálószobát, vagy feketére festett falú nappalit – ma pedig mindez trendivé vált. A fém is egyre divatosabb, a nagy különbség az, hogy ez manapság más anyagokkal (pl. bőr, fa) társulva kap hangsúlyt. Trendi a laminált fémlemezek használata padlón, falon, sőt bútorokon is. itt persze ne csak a hideg, fényes, ezüstszürke, krómozott felszínekre gondoljunk, hanem az érettebb bronz, vagy réz, esetleg a kopott óarany, vagy akár a nikkel színeire.

 

Divatos, erős színek

 

A „textúra” egy olyan szó, amit érdemes jól megjegyeznünk az elkövetkező évekre. Legyen az fal, padló, csempe, fém, fa, vagy drapéria – a lényeg, hogy textúrált legyen. Bármi, ami nem sima, az divatos: a rusztikus parketta, a dombornyomású csempék, a durva szövésű anyagok. A terrakotta felett eljárt az idő, most a csillogó porcelánfelszínek divatosak a csempék területén. Nyerő az üveg, a mozaik (és különösen az üvegmozaik) most elegánsabb, mint valaha.

A drapériáknál is trendi a fémes kinézet, sőt a valódi fémszálakkal átszőtt anyag még jobb. A mintás anyagok közül mostanában az eklektikus a divatos, de a pöttyös és csíkos anyagok is erősen tartják magukat, immár évek óta. A színek itt is fontos szerepet kaptak, a lényeg a modern és tradicionális elemek egyensúlyán van. A hímzett és/vagy ethno anyagok is egyre fontosabb szerepet kapnak. Férfias a bőr használata, ami krokodil- vagy kígyóbőrt utánoz. Ha azt gondoltad, hogy a csingi-lingi díszek felett eljárt az idő, akkor gondold át még egyszer! A rojtok, bojtok és a lógó kristályok, illetve gyöngyök használata szembeötlőbb, mint valaha. Az apró részletek díszítő szerepe elképesztően fontossá vált – és nem csak a függönyökön, hanem a lámpákon, csillárokon is.

A falakon divatos a stencilezés, a koptatott kinézet, és általában a színek, a színek, a színek… Menő a nagymintás fal, a falakon a nagy tükrök használata.

 

Koptatott falak

 

A világításnál egyszerű és tiszta vonalak dívnak. A legnagyobb meglepetés a csillárok erőteljes visszatérése! Korábban a helyi megvilágítás volt a fókuszban, ám most a központi csillár visszarobbant a divat kellős közepébe. Ez lehet modern, ám a legfrissebb trend a neo-barokk stílusú, ám korábban elképzelhetetlen színekben pompázó óriáscsillárok megjelenése. A sárgaréz teljesen ódivatú, ám az üveg szuper-trendi.

 

Egyszerű és tiszta vonalak a szobában

 

A kandalló használata is a legújabb őrületek közé sorolható – mindegy, hogy fűtenek-e vagy sem. Ahol nincs hely (vagy kémény) valódi kandalló építésére, ott az elektromos kandallók tarolnak. Ezek működtetése egyszerű és tiszta, ezért korábban mellőzött helységekbe (hálószoba, fürdőszoba) is rakhatók.

Egy másik modern „őrület” a házimozi rendszerek kiépítése. Egy magára valamit is adó, státuszát kommunikálni kívánó lakástulajdonos feltétlenül költ erre az új szórakozási formára is.

Mindegy, hogy modern avagy klasszikus enteriőrről beszélünk-e, e két „ősi vetélytárs” most békét kötött, és ugyanazon lakáson belül jól megfér egymással – a mai trendeket követő eklektikának megfelelően.
Modern enteriőrÖsszegezve, a mai életstílust és közízlést jól leköveti a lakberendezés is. az emberek egyre több időt töltenek a négy fal között (otthon, munka, vásárlás a plázákban), ezért hát fontos, hogy az hogyan néz ki. A házakba való behúzódás révén egyre lényegesebbek az egymásba nyitott terek, melyek felváltják a korábbi „saját szobák” trendjét. A lakások és az irodák is egyre tágasabbak, a terek egymásba folynak, a határokat csak lakberendezési trükkökkel jelölik ki.

 

És ez utóbbiban egyre fontosabb szerep hárul a képzett és trendeket követő lakberendezőkre…