Két hasonló kérdéskört feszegető levelet hozott a postás a szerkesztőségbe. Leveleikre együtt szeretnék válaszolni, már csak azért is, mert vissza-visszatérő kérdés, hogy az egyes színek miként hatnak a lakásban…

 

Kérdés-1.: Szeretném a hálószobánkat felújítani. Van benne egy 160×200 cm-es, fehér színű franciaágy, amit esetleg megtartanánk anyagi okokból, meg jó is rajta aludni. Ezen kívül az ággyal szemben beépített szekrényben van minden ruhánk. Az ajtók famintás laminált lapból vannak. Hogyan, mivel lehetne feldobni az unalmas szobát?
Kerekes Marietta, e-mail

 

Kérdés-2.: Kicsi (kb. 3×4 m-es) hálószobánk berendezéséhez milyen színeket használjunk? Még semmilyen bútorunk nincs, mert ez lesz az első közös lakásunk. Szeretjük a természetes anyagokat, a barátságos környezetet. A szobán egy ajtó és egy ablak van, amely keletre néz. Fiatal pár vagyunk, egyelőre gyerek nélkül.
Ádám és Éva jeligére, e-mail

 

A lakberendező tanácsa

Leveleikre együtt szeretnék válaszolni, már csak azért is, mert vissza-visszatérő kérdés, hogy az egyes színek miként hatnak a lakásban, így talán más olvasóink is hasznosítani tudják a gyakorlatban az Önöknek szánt tanácsokat. Az a kérdés is gyakran felmerül, hogy kevesebb anyagi ráfordítással, esetleg saját kezűleg kivitelezve, hogyan lehetne átrendezni, felfrissíteni a berendezést.

 

Ha a tárolás beépített szekrénnyel vagy egy másik helyiségben megoldott, akkor a hálószobában a kényelmes ágyon és a lerakónak szánt bútoron kívül másra alig van szükség. Előfordulhat persze, hogy itt kap helyet az újszülött baba vagy egy kis dolgozósarok, esetleg tv, de most egy 3 m széles, alap berendezéssel ellátott szobát rajzoltam. Mindenek előtt azt kell eldönteni, milyen szándékkal kezdünk a felújításhoz. Azt szeretnénk, hogy minél tágasabbnak, világosabbnak hasson a kicsi szoba? A fehér színű ágy ebben az esetben a legjobb alapként szolgál. Most nagyon divatos a fehér szín, tehát trendinek is számít, ha szinte minden ide kerülő tárgyat fehéren hagyunk.

 

Fehér ágy

 

Társíthatunk hozzá, pl. ezüstöt (lámpák, tükörkeret), és átlátszó üveget, melyek szinte eltűnnek a térben. A különféle textúrájú anyagok másként verik vissza a fényt, ezért nem lesz unalmas a sok fehér felület. A falra kerülhet struktúra mintás tapéta szintén fehérben, a padlóra hosszúszálú subaszőnyeg. A hófehér helyett választható vaniliás árnyalat is, ami melegebb hatású. Ugyanez az ágy karakteresebb anyagokkal, színekkel másként hat. A fekete-fehér-vörös berendezés izgalmasabb, fiatalosabb hangulatú.

 

Ágy a szobában

 

A fal sávos festése (házilag is egyszerűen kivitelezhető) odavonzza a tekintetet, és szélesíti a szobát. A görgős reggeliző elem pedig eltereli a figyelmet az ágyról, és kellemessé teszi a hétvégi reggeleket. Kevésbé üde és tértágító hatású a barna-kék berendezés, de otthonos, bélelt kuckót rejt, és a fehér ágyat is.

 

A fal sávos festése

 

Itt a textileké a főszerep. Az ágyfejet tűzött kárpittal takarták, az ágyat zsinórral, rojttal díszített takaróval, a falat barokk mintás tapétával. Már egy tekercs érdekes tapétával is feldobható a szoba! Az ilyen berendezéshez gazdagon felöltöztetett ablak is jár. Végül egy példa a natúr trend híveinek (4.). Megjelenik benne a vízparti nyarak hangulata, pedig nincsenek benne kagylók, csigák, halászhálók stb. A hajópadlóval burkolt (vagy hasonló tapétával fedett) fal a valóságosnál szélesebbnek hat. A görögös hangulatú, kék-fehér vászon ágynemű, amelyhez az ágyfejre huzat is készült, természetes tisztaságot, a szizál szőnyeg és az ágas-bogas faág, melyre gyertyákat csiptethetünk (vagy a biztonságosabb karácsonyfaégőket, mécsestartókat), natúr otthonosságot visz a hálószobába. Mindez következetes anyag és színhasználattal, kevés anyagi ráfordítással is megvalósítható. Az általános, a helyi és a hangulatvilágításról se feledkezzenek meg! Jó munkát kívánok az otthonteremtéshez!

 

Textília használata a szobában