Avagy, hogyan legyen mexikói konyhánk?

A legtöbb ember sok időt tölt a konyhában: az ételt előkészítése és a főzés-sütés, a közös étkezések a családdal és a vendégekkel – nem mindegy tehát, hogyan dekoráljuk lakásunk e fontos helységét. A lakberendező elsődleges szerepe, hogy otthonossá és személyessé tegye lakásunkat – és ez alól a konyhánk sem lehet kivétel!

 
Csilit az ételbe, színeket a falakra...  Avagy, hogyan legyen mexikói konyhánk?Tengerentúli utazásuk emlékeként sokan beleszeretnek Mexikó csodás, élénk és meleg színeket használó lakberendezési kultúrájába. Nem meglepő, ha mindezt haza szeretnék hozni magunkkal.

Ha egy teljes konyhát nem is utaztathatunk át az óceánon, ám a színvilágot és a mexikói hangulatot idehaza is reprodukálhatjuk. Az egy adott témát követő „egy-hétvégés dekorációs projekt” könnyen megvalósítható. Mindezt segíthetik a külföldön vásárolt tárgyak – terítők, poharak, tálak és edények – melyek a hagyományos mexikói színeket és anyagokat csempészik otthonunkba.

Énnél komolyabb változtatáskor az élénk mexikói színekkel történő falfestés még a bútorok cseréje nélkül is hatásosan varázsolja át konyháját. Aki nagyobb átalakításra szánja rá magát, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, hiszen az autentikus mexikói hangulatot padlóburkolattól a dísztárgyakig mindenre kierjedő részletesség biztosítja. Ám a helyzet nem reménytelen, hiszen majd’ minden idehaza is beszerezhető, és egy jó lakberendező segítségével az „átváltozás” meg is valósítható.

 
Csilit az ételbe, színeket a falakra...  Avagy, hogyan legyen mexikói konyhánk?A Magyarországon igen népszerű mediterrán hangulatú padlócsempét forgalmazó szaküzletekből bátran választhatunk konyhánkba padlóburkolatot. A Mexikóra jellemző terrakotta padlónál a hangsúly az antik, kopottas hatáson van. Hogy a hatást tökéletes legyen, válasszunk rusztikusabb burkolatot.

Autentikus mexikói hangulatú konyhánk kialakításához olyan bútorokra lesz szükségünk, melyek idős, kopott, (lehetőleg nem csak „antikolt”, hanem valóban öreg) szúrágta darabok. Ha nem találnánk eredeti mexikói bútorokat – bár ilyenek is kaphatók idehaza – akkor a hagyományos magyar parasztbútorok is jól használhatók.

Csaptelepek kiválasztásakor részesítsük előnybe a rézből készült, antik formájú darabokat. Mosogatónk ne rozsdamentes acélból, hanem inkább zománcozott, vagy kompozit-márvány őrleményből készült darab legyen. A falakat fessük élénk színekre (vörös, okkersárga, kék) és ha lehet, adjunk neki textúrát. A rusztikusság itt is fontos követelmény (ne feledjük a túl sima, „polírozott” falak nem jellemzők Mexikóra)!

 
Csilit az ételbe, színeket a falakra...  Avagy, hogyan legyen mexikói konyhánk?Ha mindezt elvégeztük, jó alapunk van arra, hogy hamisítatlan mexikói hangulatot alakítsunk ki konyhánkban. A teljességhez azonban szükség lesz azokra az apróbb tárgyakra és kiegészítőkre, melyek savát-borsát adják az autentikus mexikói hangulatnak. Fontosak tehát a színes, mintás – lehetőleg talavéra-mázas – edények, a faragott és kovácsoltvas tárgyak: csillár, gyertyatartók, kézzel szőtt (vagy rongy-) szőnyegek, színes kaspókba ültetett trópusi növények, színes képkeretek vagy tükrök. Vásároljunk néhány eredeti mexikói darabot – vagy ha hoztunk magunkkal, hát itt az idő, hogy kitegyük őket. Frida Kahlo vagy Diego Rivera képei is helyet kaphatnak új konyhánkban.

Ha otthon is „Mexikóba vágyunk”, legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha egy öreg parasztházat alakítunk át mexikói stílusúra. Modernebb lakások átalakításakor elegendő a falak átfestése és a függönyök cseréje. Használjunk színes, élénk mintás sötétítő függönyt, amit egyszerűen rögzítsünk fel a karnisra (ne feledjük: a buggyos, fodros, vagy túlzott függönyök idegenek a mexikói lakberendezéstől). Jól illenek a témához a fa zsalugáteres ablakok, vagy az egyszerű, natúr – esetleg festett – farolók. A lényeg, hogy idős és kopott legyen!

 

És, ha mindezt megvalósítottuk elégedetten dőlhetünk hátra, büszkén legeltetve szemünket a mexikói hangulatú konyhánkban, ami meleg és hívogató – és kitudja, talán másokat is egy mexikói útra inspirál.

 

Csilit az ételbe, színeket a falakra...  Avagy, hogyan legyen mexikói konyhánk?