Megbízóm kérésére tágas, világos, modern, jól felszerelt konyhát terveztem. Szeretett volna egy kis bárpultot, és sok-sok tároló helyet. A régi konyhafal lebontása után egyterűvé vált az addig elszeparált konyha, étkező, nappali. (Az eredeti cikk “a mi Otthonunk” 2007 áprilisi számában jelent meg.)
Konyha tündér

 

Az oldalakat a járólaptól a plafonig világos cseresznyefurnéros bútorlappal burkoltuk. Fölötte 20 cm szélesen világítás fut körbe, aminek előlapja opálosított üveg. Ez a bekapcsolt világítás fényét egyenletesen szórja. A falburkolat és az álmennyezet között helyeztük el a technikai felszereléseket, a páraelszívó gégecsövét, a víz-, gázcsöveket, elektromos vezetékeket, süllyesztett világítótesteket, dugaszolóaljzatokat. Az ablak melletti szabad falra a bútorlapba rögzítve világító üvegpolcok kerültek, ami nem vakító fényt bocsát ki a munka felületre.

 

A mosogatót a konyhaablak elé építettük be a kihúzható csapteleppel, ami lehetővé teszi az ablaknyitást. Mindkét oldalon jutott elég hely az előkészítő munkákhoz. A térbeforduló főzőrészre beépíthető kerámia főzőlap került, fölötte elszívóval. Itt bőven jut hely a főzési műveletekhez. A főzőrész hátoldala megemelt üveglappal kombinálva, bárszékekkel kiegészítve két fő részére gyors étkezéshez biztosít helyet. A konyhafal tagoltsága lehetővé tette süllyesztett kamraszekrény kialakítását, ami rengeteg tároló helyet biztosít. A kamrafal oldalához nyitott, üveges, LED lámpákkal megvilágított vitrinszekrény került, ami a nappali-étkező felől szép látványt mutat, helyet adva egy-egy szép tárgynak. A többfunkciós sütőkészülék és a mikrohullámú sütő kényelmes kézmagasságba került a hűtő és a másik kamraszekrény közé. A konyha munkapultja cseresznyefából készült. A frontok vajszínűek, hosszú, mutatós cseresznyefa-fogantyúkkal kiegészítve.
Az üvegpolcoknak, a vitrines szekrénynek köszönhetően a konyha szellősnek, tágasnak és elegánsnak hat. A konyharészen a főzősziget és a bárpult kapja a fő hangsúlyt, de nagyobb társaság kényelmesen vacsorázhat a nyolcszemélyesre bővíthető asztalnál is.