Minden lakás központi eleme a konyha. A reggelitől egészen a laza, baráti összejövetelig, a konyha számtalan igényt kell hogy kielégítsen. Mielőtt elkezdi konyháját kialakítani, gondolja végig melyek azok a munkafolyamatok és tevékenységek, melyet konyhájában végezni szeretne, s alakítson ki külön felületet ezeknek.

 

Konyha elrendezése

Konyhájának mérete és formája is segíthet abban, hogy kialakítsa a legoptimálisabb megoldást. A fő tevékenységek területei: a mosogató, a tűzhely vagy főzőlap és az előkészítéshez használt munkafelület, ahol zavartalanul lehet dolgozni. E három helyszín között zajlik a legtöbb konyhai munkafolyamat, így ezek elhelyezkedésének megtervezése konyhán belül lényeges és fontos azért, hogy a lehető legkevesebbet kelljen e három között mozogni. Előfordulhat, hogy emiatt át kell helyeztetni néhány közműcsatlakozási pontot – mint pl. a víz, elektromos vezetékek vagy szennyvíz lefolyót – de így a legjobb elrendezést kaphatjuk.

 

Konyhai munkafelület megfelelő kialakítása

 

Alapvető kellékek helye

Ideális, ha külön munkafelület tud kialakítani a mosogató vagy a tűzhely egyik oldalán. Szabadon álló, stílusos tűzhely már-már fél-professzionális kinézetet kölcsönöz konyhájának. Ha kedveli a beépíthető elemeket, gondolja át az egyes vagy dupla sütő beépítését a magasabban fekvő szekrénybe, mivel ebben a magasságban sokkal kényelmesebb a használata. Ne feledje: az elölre nyíló ajtóval rendelkező berendezések, mint pl. a sütő vagy a mosogatógép, plusz helyet igényelnek az ajtó kényelmes kinyitásához. Helyezze a mosogatógépet a mosogatóhoz közel, így egyszerűen el tudja öblögetni az edényeket, mielőtt bepakolná azokat a gépbe.

 

Stílus és design

Gondolja át, mennyi helyre van szüksége az ételek, edények, tepsik és kisebb gépek tárolására. Tervezzen fiókokat széles serpenyőknek a mosogató és tűzhely közé, továbbá alakítson ki megfelelő nagyságú felületet tepsiknek, kenyérpiritónak és más gyakran használt plusz konyhai berendezéseknek. A tömör fali szekrények gyakran kisebbítik a konyhákat, így a tágasabb érzethez használjon inkább üveg ajtókat vagy kombinálja azokat nyitott polcos szekrényekkel. Népszerűek a magas, kihúzható kamraszekrények is, melynek összes eleme könnyen elérhető.

Közepes magasságú vagy padlótól plafonig tartó szekrények nem csak konyhai berendezések beépíthetőségét teszik lehetővé, de számos extra rakodó felületet biztosítanak.

 

Konyhai étkező

Manapság népszerű a konyhával egybenyitott étkező. Ha van elég hely, építsen tálaló pultot vagy konyhaszigetet, hogy a munkaterület és az étkező rész elkülönüljön egymástól. Itt, célszerű különböző anyagú munkafelületet használni mely egyrészről feldobja a helyiséget, másrészről pedig elkülöníti a két területet egymástól. A pult vagy konyhasziget alkalmas reggelizőhelynek vagy használhatja másodlagos mosogató elhelyezésére is.

 

Munkafelületek

Mindegy, hogy egységes vagy kevert színt szeretne háttérként, a választott munkafelület egyértelműen meghatározza egy konyha kinézetét. Így szánjon a szín és anyag kiválasztására elegendő időt. Igazodjon az Ön életstílusához és a lakás többi színvilágához, családoknak és lelkes szakácsoknak pedig javasoljuk a tartós, könnyen tisztítható felületek használatát.

Keverje az anyagokat és színeket. Egynél több anyag használatával elkülöníthetőek a konyháján belüli terek – gondolja át, hogy a faborítású konyhapultot gránit bevonattal keverje megőrizve annak időtálló külsejét. Ne csak egyenes vonalakat, hanem néhány köríves formát is használjon, hogy lágyítsa konyhája kinézetét.

 
Faborítás

Homogén keményfaborítás egyaránt kedvez a rusztikus és modern konyhabútorok kialakításának. Tartósak és az idő előrehaladtával gyakran még jobbá válnak. A Világosabb nyírfa és bükk árnyalatokat egyre inkább felváltják a többféle színárnyalatban kapható tölgy és diófa borítások. Az afrikai tölgy borítás ideális mosogatótálca környékének borítására, mivel azok teljes mértékben vízhatlanok.

 

Rozsdamentes acél

Higiéniai okokból és az ipari kinézet miatt válasszon rozsdamentes acél termékeket, mellyel kihangsúlyozhatja konyhája professzionális voltát.

 
Homogén felületek és kvarc mosogatótálcák

Egységes, modern felületek, mint pl. a korian, számos új design lehetőséget kínál konyhai felületek kialakításánál, bármilyen alakká formálható látható illeszkedési pontok nélkül. Válasszon egyszerű fehér színt építészeti designhoz, modern konyhák kialakításához viszont főleg élénk színeket használjon.
Kvarc és gyanta keverékéből készült mosogatótálcák hihetetlen tartósak. Külsőleg hideg érzetet kelt, a , természetes kő érintése. Különböző színekben rendelhető.

 

Természetes kövek

Rugalmasságának és könnyen tisztíthatóságának köszönhetően a gránit munkafelület igen népszerű. Számos formában kapható és mind a modern mind pedig a hagyományos konyhához megvásárolható. Felülete lehet egyenes vagy polírozott.
Mészkő és fakó márványlapokat gyakran választják kinézetük miatt, bár mindkettő könnyen piszkolódik és óvatosan kell őket használni.

 

Beton és üveg

Designerek és építészek gyakran használnak vastag beton felületeket burkolásra, míg az üveg munkafelület süllyesztett mosogatótálcával világos hatást kelt. A többféle vastagságban és színben kapható üveg felületek nagyon tükröződnek, így a fény meg-megcsillan rajta, világosabbá téve konyháját.

 

Munkafelület részletek

A vízvezeték csövek jó, ha közvetlen a mosogatótálca mellett futnak, míg rendeléskor érdemes megfontolni a beépíthető kiegészítő edényalátétet a tűzhely melletti munkafelületre.

Általában a konyha összképe, design-ja határozza meg a munkafelület választását, de választáskor számos egyéni, praktikus igényeket is figyelembe kell venni, beleértve a mosogatótálca stílusának meghatározását is.

 

Fő mosogatótálca

Az elmúlt években a konyha szerepe megváltozott. Kezdetben az étel elkészítésében és megfőzésében játszott szerepet, ma már a lakás központi helyiségét jelenti. Közkedveltek az extra nagy készülékek, berendezések is, melyhez a mai mosogatótálca gyártók is igazodnak a legkülönbözőbb méretű és formájú termékek gyártásával. Mindegy, hogy egy vagy két medencés mosogatótálcát, csepegtetővel vagy ennek bármilyen kombinációjában kívánja megrendelni, a gyártók minden egyedi igényt képesek kielégíteni.

Számtalan gyártó extra kiegészítőket magában foglaló termékeket is kínál, mint pl. csepegtető tálcával, szűrővel és süllyesztett konyhai hulladékgyűjtővel. Vásárlás előtt mindig ellenőrizze, hogy lábasaink mérete megegyezik-e a kiválasztott mosogatótálca méreteivel.

 

Anyagok

Rozsdamentes acéltól a modern kevert anyagokig, számtalan anyagú és színű mosogatótálcák rendelhetőek. A hagyományos csiszolt samott anyagú Belfast mosogatótálcák még mindig népszerűek a rusztikus konyhák kialakításakor. Az antibakteriális rozsdamentes acél fél-professzionális külsőt kölcsönöz konyhájának. Kvarc és modern, homogén felületek, mint pl. a korian a szivárvány minden színében és kőmintázattal elérhető.

 

Beépíthetőségi opciók

A mosogatótálcák beépíthető, süllyeszthető vagy integrált változatban kaphatóak. A beépíthető tálcák pereme (igény esetén csepegtetője) szintén növeli a munkaterület nagyságát. Süllyesztett tálcák esetében a medence a munkafelület alatt helyezkedik el. Az integrált tálcák esetében – ahol a mosogató és a munkafelület egybefüggő, egy anyagból készült – válasszon homogén felületet, kvarcból vagy rozsdamentes acélból.

 

Előkészítő mosogatótálcák

Nagyobb konyháknál megéri előkészítő mosogatótálcát is beszereltetni. Stílusa megegyezik a fő mosogatótálca stílusával. Ezen kiegészítő tálcák plusz felületet biztosítanak a friss áruk elkészítéséhez, öblítéséhez.

 

Amennyiben konyhájában pult vagy konyhasziget található célszerű azt bár résszel kiegészíteni, így a család bármely tagja ki tudja szolgálni magát itallal anélkül, hogy belépjen a konyha más területére.

 

Forrás:

www.grohe.hu