Nagyanyáik idejében a konyha kiemelt szereppel bírt, a szüleink konzerven és mireliten éltek, ám a főzés ma ismét egyre fontosabb szerepet kap a modern háztartásokban. Az elmúlt évtized amerikai és nyugat-európai trendjei hazánkba is beáramolva szép lassan visszaemelik a konyhát a családi élet középpontjába.

 

Tűzhelyek a konyhában
A konyha vitathatatlanul leghangsúlyosabb design elemei a bútorok, munkafelületek és a konyhapultok – mely utóbbiakkal egy korábbi cikkemben foglalkoztam – ám, a tűzhely (a sütő, a főzőlap, sőt a mikró) funkcionalitása mellett esztétikailag is meghatározó.
Jelen írásban a főzőlapokat járjuk egy kicsit körül. A főzőlapokat, melyek szépsége a ma kapható, modern termékeknél már megkérdőjelezhetetlen. A főzőlapokat, melyek a kor igényeinek megfelelően különváltak a sütőtől és önálló életet élve szinte bárhova beszerelhetők. (Persze nem szűntek meg, sőt egyre szélesebb választékban és igen kedvező árfekvésben kaphatók a hagyományos, kombinált sütő-főző készülékek is.)
A lakótelepek unalmas és szűk konyháit felváltják a mai igényeknek megfelelő, polifunkciós és jól szervezett konyhák. Új követelmény az ergonómia, a hatékonyság és a költségtakarékosság. Egy ilyen, tudatosabb életszemléletű korban a főzőlapoknak is idomulniuk kell a XXI. századi elvárásokhoz. Az is gyakori kívánság, hogy konyhánk egyéni legyen. Mindezt egybevetve nem kis feladat vár a konyhatervező lakberendezőkre.
Az idehaza kapható termékek széles skáláját ismerve, a választás lehetősége fennáll, ám korántsem mindegy, hogy melyik típust választjuk. Az alábbiakban – a főzőlapok legnépszerűbb opcióit számba véve – ehhez kívánunk némi segítséget adni:

Gáz

A gyors, egyszerű és hatásos működésű gáztűzhely a legelterjedtebb főzési módszer. Vezetékes, vagy palackos gáz üzemű változatai vannak.

Előnyök:
Gyors és hatékony melegítést, főzést tesz lehetővé.
Változtatható láng-erőssége révén szabályozható a hőfok.
Működése a lángról jól látható, így mindig tudni, mikor forró

Hátrányok:
Nyílt láng használata közelében vigyázni kell.
Alacsony lángot könnyen elfújhatja a huzat.
A gázömlésre, szivárgásra különösen figyelni kell.
A palackos gáz robbanásveszélyes lehet.
A rózsája nehezen tisztítható.

Tanácsok:
Olyan készüléket kell választani, ami könnyen tisztítható, ha kifutott vagy ráégett az étel.
A piezzó gyújtás a legjobb, különösen, ha elalvás gátlóval (automata újragyújtó) van felszerelve.

 

Elektromos

Csigavonalban bekábelezett főzőlap, mely a villanyhálózatból kapott energiát alakítja át hővé. (Ebbe a családba tartozik a hagyományos “villany rezsó” is.)

Előnyök:
A modernebb készülékek már egyenletesen osztják el a hőt.
Sokáig meleg, így lassú pároló főzésre kiváló.
Tisztítása jóval egyszerűbb, mint a gáz-rózsáé.

Hátrányok:
Időigényes , mert a főzőlap lassan melegszik át.
A főzőlap kihűlése is lassú, ezért ügyelni kell, hogy ne érintsük meg.
Nem látható, hogy forró-e vagy már kihűlt, ezért balesetveszélyes lehet.

Tanácsok:
Olyan készüléket válasszunk, amiben egy LED-izzó jelzi a bekapcsolt állapotot, vagyis, hogy forró-e a főzőlap.

 

Indukciós

Az egyik leggyorsabb nem-gáz üzemű főzési metódus. Mágnesesség elvén működik és hozza létre a hőenergiát.

Előnyök:
Sima felszínű főzőlapja könnyen tisztítható.
Nem melegszik át a felszín még főzés közben sem.
Csak az edényt meleg ti, a konyhát nem fűti fel.

Hátrányok:
Nem mágnesezhető edények (pl. üveg, alumínium) nem használhatók rajta.

Tanácsok:
Az edényeket megvásárlás előtt egy kis mágnessel (pl. hűtőmágnes) tesztelni kell. Ha nem mágnesezhető, nem lesz jó az indukciós főzőlaphoz sem.

 

Vegyes üzemű

Minden igényt kielégítő, gáz-elektromos kombináció a leggyakoribb. Többnyire 4-6 égős kombinált főzőlapok.

Előnyök:
A legjobbak a cserélhető lapokból álló, moduláris építésű változatok.
A vevő maga állíthatja össze az igényeinek megfelelő főzőlapot (pl. gázrózsa és elektromos grillező-lap).

Hátrányok:
Mind gáz-, mind villanyszerelést és kiépítést igényel.
A legköltségesebb opció.
Szegényes a választék (nem minden cég gyártja).

Tanácsok:
A család jellemző főzési igényeit kellően átgondolva (inkább főzöl vagy grillezel?) személyre szabható a főzőlap.
A gáz gyorsan melegít, a villany sokáig melegen tart.

 

Mikrohullámú sütő

A leggyorsabb főzési, melegítési metódus. A mikrohullámok hőgerjesztő képességének elvén működik

Előnyök:
Étel melegítésre, kiolvasztásra a legnépszerűbb módszer.
Nem melegszik át a felszín még főzés közben sem.
Csak az ételt meleg ti, az edényt nem.

Hátrányok:
Mágnesezhető edények (pl. fém és egyes üveg féleségek) nem használhatók benne.
Csak jobbkezes (balra nyíló ajtajú) készülék kapható.

Tanácsok:
Ne építsük fejmagasság fölé!
A mikrózható edényeket megvásárlás előtt ellenőrizni kell.