A konyha lakásunk talán legtöbbet használt helysége, és mint ilyen hatékonynak, de egyben kényelmesnek és esztétikusnak is kell lennie. A konyha stílusában általában illeszkedik a lakás egészéhez, de lehet ettől eltérően kontrasztos is. Bárhogy is legyen a funkciót mindig a design elé kell helyezni.

A jól átgondolt, logikus szervezésű konyha stílusa, hangulata azonban apróbb részletekkel nagyban befolyásolható. Ilyenek stílus-meghatározók a konyhabútor vonala, faragása, vagy épp ellenkezőleg egyszerű, hivalkodásmentes simasága, a pultfelszín burkolóanyaga, és végül de korántsem utolsó sorban a színválasztás, mely színvilágnak ki kell terjednie az apróbb dísztárgyakra, kiegészítőkre is.

A mellékelt rajzokkal egy képzeletbeli amerikai utazásra invitálom az olvasót. Egy játékra a színekkel, ahol azt mutatom be, hogy hogyan lehet ugyanazon konyhából, teljesen azonos formájú bútorokból és konyhagépekből, pusztán a színvilág megváltoztatásával egymástól teljesen elütő, különböző hangulatú enteriőröket létrehozni.

Példáinkban szereplő konyhák ugyan az Észak-Amerika-i kontinensre jellemzőek, ám hasonló színvilágú terek bárhol elképzelhetők. Az Önök otthonában is!
Az eredmény csak saját ízlésükön és lakberendezőjük tehetségén múlik.

 

Country

Ugyanaz, de mégis más - színhangulatok a konyhában A country konyha – mint neve is mutatja – a vidéki élet jellegzetességeit hordozza. Nyugodt, lassúbb életmódot sugall, és igazán ilyen életritmusú családok lakásában válik be. A képen látható konyha jellegzetesen amerikai, amit a lambériázott fal árul el. A zöld konyhabútor, a rozsdamentes fém konyhagépek (dupla ajtós hűtő, mikró, mosogatógép) kellemes kontrasztot ad a patinás, kezeletlen faasztallal. A terrakotta padlóburkolat megkönnyíti a takarítást. A kovácsoltvas lámpák jól kiegészítik a vidékies hangulatot.

Az amerikai country-stílusra általában jellemző, hogy – a rendszeres főzés velejárójaként – sokféle konyhagép látható a konyhában. Jellemző színei a zöld, a sárga, vagy a vörös, valamint a fehér és krémszínek – a lényeg, hogy pasztellszíneket használjunk. Anyagai a natúr vagy festett fa (semmi műanyag!), csempézett pultok, fonott bútorok. Minél természetesebb, annál autentikusabb.

Díszítésül gyakran alkalmazunk virág-mintát, valamint cserepes fűszernövényeket (pl. rozmaring), vagy vágott virágokat (pl. friss kerti csokor), de jellemző a különböző tyúk-kakas vagy tehén-malac figurák használata is. Kiváló kiegészítők a kosarak, a porcelán és az öreg edények. Szinte minden vidéket idéző tárgy használható, de – ha lehet – azért kerüljük a kézzel varrott falvédőket (ez az Újvilágban sohasem volt divat)…

 

Tradicionális

Ugyanaz, de mégis más - színhangulatok a konyhában A hagyományos kisvárosi, vagy városi konyha több ponton mutat rokonságot a country-stílussal, de annak egy elegánsabb, polgári változata. Ugyan a képen látható konyha jellemzően amerikai, ám találkozhatunk hasonló konyhákkal Németországban, Hollandiában és Franciaországban is (ami nyilván nem véletlen, és az európai gyökerekre utal). Ami az amerikai eredtről árulkodik, az a hajópadló használata. Észak-Amerikában ugyanis – Európával ellentétben – nem padlócsempe, hanem faburkolat található a lakások elsöprő többségében.

A fényes, fehér csempe a falra került, diagonál mintában tágítva a teret. A hűtőt, és a mosogatógépet a konyhabútorral megegyező ajtó takarja és teszi egyenrangúvá a bútorral. A konyhapult vágódeszka hatású, keményfából készült, a mosogató perem nélküli besüllyesztése segíti a pult tisztántartását. A felső szekrényeket lezáró korona sötétre pácolt színe visszaköszön az étkezőasztalban. A fajansz burájú lámpák polgári előkelőséget kölcsönöznek a helységnek.

 

Modern

Ugyanaz, de mégis más - színhangulatok a konyhában Az Észak-Amerikában „kortárs” stílusnak nevezett, modern konyhák jellemzője a letisztult vonalak használata, a fényes lakkozott felszínek és a nemes anyagoknak (márvány, gránit) pultfelszínekként való alkalmazása.

A képünkön szereplő konyha szürkés gránitpadlója „elpusztíthatatlan”, mindent kibír és könnyen takarítható – ami a nyüzsgő nagyvárosi élet egyik követelménye. A cseresznyeszínűre pácolt, lakkozott felszínű, fényes konyhabútor eleganciát áraszt. A fekete márványpult a belesüllyesztett mosogatókagylóval együtt szintén a könnyű tisztíthatóságot szolgálja. Nemes fekete színe visszaköszön a felső szekrények koronájában és az étkezőasztalban egyaránt.

A jól meghangszerelt hatást csak fokozza a mosogatógép fekete előlapja és a szintén fekete római-roló, a komorságot a dupla-ajtós hűtőszekrény rozsdamentes acél ajtói oldják. Meglepő, hogy a kovácsoltvas lámpák ebben a környezetben sem hatnak idegenül.

 

Retró

Ugyanaz, de mégis más - színhangulatok a konyhában A retró-stílusú konyha felvonultat mindent, ami a megidézni szándékozott korra utal. A cél az 1950/60-as évek Amerikájának hangulatát visszaadni. A hamburger gyorsétkezde belsőt imitáló diner-stílus elemei a fekete-fehér, sakktábla mintájú padló, a vörös műbőr ülőkéjű – lehetőleg krómozott – székek.

Tegyük ki a pultra a turmix-gépet, kenyérpirítót és miden technikai vívmányt. Kiegészítőnek használjunk sok műanyag (PVC) tárgyat, rejtett színes neonfényeket, korabeli autómodelleket vagy Cola-posztert. Képzeljük magunk elé Elvis-t és Chuck Berry-t, vagy a többi csillagot – ez volt az ő korszakuk. Vegyünk ki egy nagy adag fagyit a frizsiderből és szóljon a rock’n’roll…

 

 

Művészi

Ugyanaz, de mégis más - színhangulatok a konyhában Az ötödik képen látható konyha inkább európai, mint amerikai hatásokról árulkodik. Fiatalos, harsány, és – az 1920-as évek európai művészeti irányzatából, a Konstuktivizmusból (pl. Mondrian) merített színvilágával – szinte pimasz. A leegyszerűsített kocka formák és a tiszta alapszínek használata kortárs művészeti alkotássá teszi ezt a konyhát.

Az indusztriálisan leegyszerűsített formák feloldásában, a ridegség elkerülésében itt is a kovácsoltvas lápmáé a főszerep. Lehet, hogy nem mindenki ízlésével egyezik e konyha, ám előállítása csak némi festék, vagy öntapadós tapéta kérdése – és a legleharcoltabb panelházi konyhából is pár óra alatt műalkotás varázsolható. Persze ehhez bátorság is kell… És még valami, ez a konyha ugyanis csak akkor mutat jól, ha tisztaság és rend uralkodik benne.

 

 

Remélem a fenti sorokkal sikerült meggyőznöm az olvasót, hogy bármi is az elképzelésünk, legyen az modern, vagy retró, klasszikus, vagy country, európai vagy amerikai hatásokat felvonultató, a konyha hangulatát a felhasznált színekkel erősen befolyásolható.

Egy hivatásos lakberendező pedig abban segíthet, hogy mindez ergonómikus és személyre szabott legyen…