Távoli földrészek lakberendezésébe belesni mindig izgalmas és egzotikus. Szerencsések, akik sokat utaznak, és első kézből szereznek tapasztalatot az ottani színekről, illatokról, hangulatokról. De mit tehet az, aki eddig csak képzeletben járt álmai országában? Nos, hív egy lakberendező párost, és megvalósítja mindezt saját otthonában…

 

 

Egy debreceni fiatalember keresett meg minket, azzal a különleges kéréssel, hogy mexikói hangulatot szeretne kialakítani felújításra szoruló, budapesti lakásában. Hallotta, hogy mi vagyunk a „specialistái” az amerikai-mexikói stílusban berendezett enteriőröknek, így ránk bízná e feladatot. Természetes, hogy igent mondtunk a felkérésre… Az előzetes beszélgetések alatt azonnal kiderült, hogy nem viccel. Mexikót olyan komolyan gondolja, hogy kész beszerezni egyes tárgyakat a tengeren túlról – a tökéletes autenticitás érdekében. Ennek jegyében (és ismeretében) fogtunk hát neki a munkának.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

A tulajdonos és a mi véleményünk sokban egyezett, így tervezés gyorsan haladt. Az már korán kiderült, hogy elkerülhetetlen lesz a falbontás – és nem csak a design kedvéért, de a csövek is cserére szorultak a falban. Ez lehetőséget adott a fűtés korszerűsítésére is, amiben nagy segítségünkre volt a fiatalember ezermester édesapja, aki nem csak levezényelte a kivitelezést, de maga is aktívan részt vett benne. (Alul a képgalériában láthatók az eredeti, kiindulási állapot képei és a végeredmény…)

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

Az áttervezett lakásban a legnagyobb változást az eredeti konyhafal lebontása jelentette. Az új térben a konyha-étkező-nappali triumvirátusát egybenyitottuk (szó szerint „amerikai” konyhát adva megrendelőnknek).

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

Vadonatúj lett a fürdőszoba is, amire – hogy egy kis természetes fényt is becsempésszünk – ablakot vágtunk. Az ablak a hálószobába nyílik, így üvegtégla került bele (a fürdés „privacy”-ja érdekében), és a hálószoba felől egy zárható spalettás ablakot kapott – ami nagyon is mexikói hangulatú. A borotválkozó fényeket egy gerendába rejtettük, amely az óriástükör felett kapott helyet. A csempézés 10×10 cm-s fehér és tengerkék csempékkel történt. A falak élénk mexikói színeket kaptak: csípős chili vöröset, és meleg napsárgát. Mindehhez mohazöld bútorba süllyesztett, eredeti mexikói, talavéra-porcelán mosdót választottunk az internetről.

 

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

A nappaliba különleges, a fa és a kő együttes használatából adódóan egyéni padlóburkolat került. Erre a kommersz Ektorp kanapé mellé, egy méretre-szabott könyvespolc, és egy mexikói asztalka került. A TV-t egy eredeti Singer varrógép lábait felhasználó konzol tartja. Még a légkondicionálóba helyezett repró kép is mexikói.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

A mennyezeten hasított, pácolt gerendákra emlékeztető, ám műanyaghab gerendák, közöttük egy méretes, kovácsoltvas csillár. A kanapé feletti falon pedig egy óriási, magyar szürkemarha bika koponya, mexikói stílusban megfestve. Ez utóbbit a megrendelő kérésére, a lakberendezők festették, azaz egyedi darab.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

A nappalival egy térben helyezkedik el a konyha, ami bár elég kicsi, de mindarra bőségesen elegendő, amire egy konyha kellhet. Az első pillantásra feltűnő elénk kék fal tetején egy kézzel festett bordűr-csík fut végig. A magyar szemnek nem szokatlan stílusú étkezőbútorok mögötti konyhabútor falára napraforgó sárga csempesorok kerültek, amit az eredeti mexikói talavéra csempékből kirakott inzert tör meg. A konyhabútor tömörfából készült, még a pult lapja is fából van.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

Az étkező asztal feletti lámpa belógási mélysége szabályozható, a kék falon eredeti, kézzel hímzett, régi magyar falvédő, a tulajdonos gyűjteményéből.

 

54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

Innen két helyiség nyílik, az egyik egy wc/kézmosó, a másik pedig egy vendégszoba. Az előbbi hagyományos mexikói vonalat követi a padlóburkolattal, a talavéra csempével burkolt a mosdó körüli fallal, a rajtalévő mexikói fémtükörrel, és a talavéra békával.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

Ám a vendégszoba szakít a tradicionális, népies lakberendezés hagyományaival, és abszolút modern, mai stílusú. (Szigorúan kommersz, IKEÁ-s bútorokkal berendezve – ami magában hordozza a szükség szerinti könnyen átbútorozás lehetőségét!) Ez egyben dolgozószobaként is funkcionál az egyetemista fiatalember számára.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

A tulajdonos hálószobája azonban nem tagadja meg népi gyökereit. A terrakottás vörösre festett fal az egyenetlen, döngölt falra festett, már-már megkopó burkolatot idézi. A rajta lévő fekete-fehér fotókból létrehozott kompozícióban a lakástulajdonos családtagjai és felmenői láthatók. Még a mexikói kereszt is, a tradíciók továbbélését mutatja. Az erkélyajtó melletti egyik sarokban egy Singer varrógép vedlett át modern számítógépasztallá, a másikban eredeti mexikói szekrények sora.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

Az eredeti mexikói ruhásszekrények kalandos utat jártak be, mielőtt elfoglalták volna méltó helyüket a hálószoba fala mentén.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

Az erkély pici ugyan, ám a fa-szék, és a karnyújtásnyira közel lévő, sárga, szemközti ház mégis Mexikó hangulatát varázsolja elénk.

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

A családnak sok kézműves ismerőse van ezért számos magyar kézműves munka keveredik a mexikói eredetikkel, közös örökséggé téve a népművészeti vonalat.
Számos apró trükk, és a népművészetet idéző enteriőr-elem van még a lakásban, amit tulajdonosa nagyon szeret. S bár eddig még nem járt Mexikóban, de legalább hazahozta magának. Mi pedig büszkén mutatjuk be, e hamisítatlan mexikói hangulatú otthont. Köszönjük Ricsi, hogy együtt dolgozhattunk…

 

 54 négyzetméretnyi Mexikó Budapesten

 

 

Paraméterek, praktikák:

– 54 m2-es lakás a Mamut Bevásárlóközpont mögötti egyik mellékutcában, egy régebbi építésű, 4-emeletes épület legfelső emeletén (lift nincs)
– Eléggé lelakott állapotban volt, teljes felújításra szorult, ezért az új tulajdonos teljes mellszélességgel állt az átépítés (falbontás, cső- és elektromos hálózat cseréje) mellé
– Egy 10m2-es belső, ablaktalan szobára (hall) nyílik a bejárati ajtó, amiből minden egyéb helyiség nyílik – ezt fénnyel és élettel kellett megtölteni
– Az áramlás szabadsága, átláthatóság – ám a megfelelő funkciók vizuális és tényleges elszeparálása egymástól
– A hálószobából egy kis erkélyen túl karnyújtási távolságra a szemközti ház erősíti a mediterrán hangulatot
– Mexikói és magyar népi motívumok használata, de modern belsőépítészeti anyagok és megoldások alkalmazása a tulajdonos határozott igénye szerint
– Beépített szekrények és mobil bútorok egyensúlya, átrendezhetőség egy későbbi házasság és gyermekvállalás esetére

 

 

Magánvélemény:

– Kedvenc helyem a lakásban: az ágyam és a kanapém
– Amit másképp csinálnék: eddig nincs ilyen.
– Legjobb ötlet: a fürdőszoba és hálószoba között lévő ablak
– Kedvenc tárgyam: a kézzel festett bikafej

 

 

A lakás megjelent:

A SzépLak Magazin 2011. szeptemberi számában.
(a fenti szöveg és képek a magazinban megjelent írás bővített verziója)

 

 

« A 12 »