Egy frissen épült, zuglói, többlakásos társasházban található lakásba álmodott egy mindent tudó konyhát tulajdonosa, egy nagymama. Az álom megvalósításához már csak egy jó lakberendezőre volt szüksége.

 

 

Amerikai konyha - 2x3méteren A lakás mérete adott volt: alig negyven négyzetméter. Ebbe képzelt el egy minden igényt kielégítő konyhát lakója, egy nyugdíjas házaspár. Szerencsére már akkor lakberendezőt fogadtak, amikor a belső válaszfalak még nem álltak, így segíteni tudtam a térszervezésében és a nagymama tényleges igényeinek megfelelően kialakíthattuk a csöppnyi lakás konyháját.

 

 

Az amerikai konyha megtervezésénél nem volt egyszerű dolgom, mert a nagymama igazi békebeli nagyi, aki folyamatosan süt-főz, tesz-vesz, és igen kényes a konyhájára, de egyben maximálisa ki is használja azt, így a konyhaművészetét egy életen át tökéletesítő nagymama minden kívánságát kielégítő konyha kialakítása volt a feladat.

 

 

A 2×3 méteres alapterületű helységbe minden, a modern kor követelményeinek megfelelő konyhagép bekerült. Így kaphatott itt helyet a ZANUSSI cég indukciós főzőlapja és elszívója. A szintén ZANUSSI rozsdamentes sütőt és beépített mikrohullámú készüléket toronyba rendeztük, mely amellett, hogy igen helytakarékos módja a konyhaépítésnek, egyben nagymértékben funkcionális is. Szintén kézre esik a főzőlap alá beépített mosogatógép és bútorba rejtett hűtőszekrény is. A főzéskor felcsapó gőzök, illetve a kifröccsenő étel ellen a falat egy hagyományos, ám felettébb dekoratív 10x10cm-es fehér csempével burkoltuk. Mivel ez jelentős költség megtakarítással járt, így megengedhettünk magunknak egy dekoratív, 6 csempéből álló, gyümölcskosarat ábrázoló inzertet a tűzhely fölött. Hogy a nagymama az étel előkészítését és főzését jól megvilágított környezetben végezhesse, az álmennyezetbe irányítható fénycsóvájú spotlámpákat süllyesztettünk. További segítséget adhatnak esténként vagy borús nappalokon a felső szekrények alá rejtett célfények.

 

 

Amerikai konyha - 2x3méteren A konyha kis alapterülete miatt, illetve a speciális kívánságok okán nem gyári bútorok kerültek a konyhába. Az általam tervezett, és az asztalos mester által milliméter pontossággal méretre gyártott bútor maximális helykihasználást biztosított. Az asztalos által gyártott konyhabútor másik nagy előnye az, hogy személyre szabott, azaz a konyha használójának személyes igényeit figyelembe véve készül. Ez garantálja, hogy minden tárgynak van helye, és minden kézre is esik. A konyhapultot kissé rusztikus, vágódeszka hatású, lenolajjal kezelt bükk (IKEA) munkalap fedi. Ebbe került az IKEA dupla-kagylós country-stílusú porcelán mosogatója, és a hosszúnyakú csaptelep. A mosogató alatti ajtót kinyitva egy szemetes vödör tűnik elő. Az alsó szekrényekben a mély polcok pedig minden edényt, lábast és fazekat elnyelnek.

 

 

Az étkező sem bővelkedik nagy területtel, ráadásul kialakításakor feltétel volt, hogy az alapállapotban 2 terítékes asztal családi összejövetelek esetén alkalmas legyen 5-6 fős étkezések lebonyolítására is. Erre az IKEÁ-ból vásárolt szétnyitható négyszögletű asztal és a hozzá választott 3 egyszerű széket kínálta a megoldást. Így az asztal az esetenként szükséges összecsukható pótszékekkel kiegészítve már kényelmesen körbeülhető.

 

 

Az elkészült konyha sikerét igazolja tulajdonosa: „Itt minden kézre esik és logikusan szervezett. Csak hátrafordulok munkapulttól és gyaloglás nélkül elérek mindent. Imádom ezt a konyhát!”- nyilatkozta a nagymama, a konyha használója.