Hölgy olvasónk először csak pici fürdőszobája felújításához kérte segítségemet. A szokásos panel fürdőbe egy kutya mosó helyet szeretett volna kialakítani. Mivel a kádhoz és természetesen a mosdóhoz is ragaszkodott, a mosógépet száműzni kellett ebből a helyiségből, és annak helyére terveztem egy külön zuhanyzós csapteleppel ellátott, mozaikkal burkolt medencét. Miután ez az átalakítás megnyerte olvasónk tetszését, megbízott „újonnan” vásárolt lakása teljes lakberendezési tervének elkészítésével.

 

Egyszemélyes panel

 

 

Bár nálunk nem tipikus, hogy egy 70 m2 körüli alapterületű lakást egy személy lakjon, mégis bemutatjuk az elkészült terveket, mivel a benne alkalmazott ötletek, megoldások más panel építésű (és nem panel, de kisebb területű) lakásokban is alkalmazhatóak, és az általam elképzelt berendezéssel, illetve kisebb kiegészítéssel 2-3 személy számára is kényelmesen lakható otthon alakítható ki ezen a területen. Abban az első beszélgetés alkalmával megegyeztünk megbízómmal, hogy nem kíván nyílást vágatni a beton falakban, és a vizes blokkot is érintetlenül kell hagynunk. Mivel azonban a lakás állapota teljes felújítást igényel, minden nyílászárót, fűtőtestet, szanitert, beépített szekrényt, burkolatot cserélni kell. Rengeteg tároló helyre és könyves polcra lesz szükség, és a vendégszobán kívül egy számítógépes munkahelyre (csak hobby szinten), légkondicionálásra és jó világításra. Mindezt otthonos, világos és a lehetőségekhez képest tágas hatást keltve. Ez utóbbi követelményt szem előtt tartva megszüntettem néhány ajtót, illetve tolóajtót, csuklós ajtót terveztem a helyükre.

 

Egyszemélyes panel

 

 

Ezáltal akadálytalanul lehet közlekedni a lakásban, és az előszoba is természetes fényben fürdik. A konyha melletti félszobába a kamra pótlására falszerűen tapétázott ajtajú beépített szekrényt ajánlok. Mellette még elfér az ünnepi étkezésekhez egy bővíthető asztal székekkel. A konyha berendezése L alakú. Magába foglalja a mosógépet, a mosogatógépet és a kerámia főzőlapot. Mivel megbízóm nem vezet nagy háztartást, sütő beépítését nem igényelte, de ennek ellenére olyan mikrohullámú sütőt ajánlottam megvételre, amellyel szükség esetén sütni is lehet. A hálószobába és a nappaliba kívánságra dobogót is terveztem. A lakás a hetedik emeleten található, ezért ülve nem lehet az utcára lelátni. Olvasónk azonban változtatni szeretett volna ezen, ezért kérte a dobogót. Ráadásul a megemelt ágy alól kigördíthető tárolóban sok holmi elfér. Hogy egy külső egységről több belső légkondicionáló berendezés működhessen, és a mostanáig falon kívül vezetett elektromos vezetékeket elrejthessük illetve a kívánt helyekre elvezethessük, gipszkarton álmennyezet építését javasoltam.

 

Egyszemélyes panel

 

 

Ezzel a könyves polcok és a falon lévő képek, egyéb dekorációk kiemelő világítása is egyszerűen megoldható a kívánt helyre süllyesztett lámpákkal. (Természetesen az amúgy sem nagy belmagasságot csak minimálisan csökkentve, fehérre festve képzelhető el az álmennyezet.) A gipszkartont a fűtés és gáz csövek takarására is ajánlom, a gáznál azonban a szellőzéséről gondoskodni kell akkor is, ha a lakásban már nem fogják igénybe venni a gázszolgáltatást!

 

Egyszemélyes panel

 

 

Hagyományos szekrénysor nincs a lakásban. Helyette beépített szekrények, nyitott és ajtókkal takart polcok szolgálják a tárolást. Első találkozásunk óta a kutyák száma kettőre emelkedett, ezért igazán indokolttá vált olyan kanapék vásárlása, amelyek huzata lehúzható és mosható vagy tisztítható. Sőt, jó lenne váltás huzatot vásárolni vagy varratni az ülőbútorokra. A konyhában fém, a nappaliban fa reluxával oldanám meg az árnyékolást. A többi helyiségbe hagyományos függönyt, vagy drapériával kombinált textil rolót ajánlok, a hálóban ágytakaróval kiegészítve. A kutyák fekhelyét is a helyiség színeihez igazodó textillel látnám el. A tervezési munkák közös megelégedéssel értek véget. Amennyiben ez a kivitelezésről is elmondható lesz, az eredményt ismertetni fogjuk olvasóinkkal is.