Minimál, gyarmati, polgári és rusztikus. Eltérő stílusjegyek, össze nem illő formák és anyagok alkotnak egységes harmóniát a most bemutatásra kerülő lakásban.

 

Ami összeköti és egységbe rendezi ezt a sokféleséget, az a ház asszonyának hasonlóan összetett érdeklődési köre. Intenzív, impulzív, energikus személyisége, átlagon felüli kreativitása, mellyel az anyagokat és színeket kezeli, és amellyel sokszor a megváltoztathatatlanul jelen lévő adottságokat képes „eltüntetni”, vagy éppen kiemelve vonzóvá alakítani. Harmonikus eklektika született.

 

 

Harmonikus eklektika A házat 23 éve építették. Sok arca közül egy előzővel találkozhattak már hűséges olvasóink, Színekkel szépítve címmel (az 1998-as májusi lapszámban). A jelenlegi állapot is átmenetinek tekinthető. Kivételt képez azonban a konyha, melynek berendezését teljes egészében lecserélték és nem a szokott módon (többnyire saját kezűleg) újították fel. Megvalósítását asztalos szakemberekre bízták, tehát hosszú távra szóló kiszolgáló egysége lesz a gyakran, sokat és finomat sütő, főző háziasszonynak. A finom ebben az esetben nem egyenlő az egészségtelennel, ugyanis itt minden nagyon jóízű, ugyanakkor kíméletesen egészséges is, hála életmód terapeuta végzettséget szerző vendéglátónknak. Nem elhanyagolhatóan esztétikus maga az elkészült étel, és tálalása is fogyasztásra csábít. A minimál konyha maximális kényelmet biztosít az előkészületekhez, a főzéshez és a tálaláshoz. A csere előtt álló étkezőasztal körül pedig egyformán jóllakhat egy nagyobb számú vendégsereg, és a szűkebb család. Itt a cáfolat arra a nézetre, mely szerint a szalagfüggöny feltétlenül rideg hatást kelt, legföljebb irodákban van helye. Anyag- és színválasztás kérdése ez is (mint minden a lakberendezésben). A zsákvászon színű és mintázatú lamellák kilátást biztosítanak a burjánzó kertre, de a betekintés és a beeső fény mértéke egy mozdulattal szabályozható. A nappali sötétítő függönyében is hasonló felületű betétek teremtenek összhangot a kétféle árnyékoló megoldás között. Néhány lépcsőfokkal feljebb helyezkedik el a nappali, amolyan igazi társalgóhely, hiszen itt nem található meg a legtöbb nappali fókuszpontjába állított televízió. Helyette a finom tea vagy kávé melletti beszélgetésé a főszerep, illetve a közvetlen kiszolgáló rendszerrel beépített akváriumé.

 

Nagy mérete, súlya miatt nem is lehetne megemelni, ezért a falburkolattal fedve teremtették meg a karbantartás feltételeit. A nappalihoz közvetlenül kapcsolódó, fedett, falikarokkal és fáklyafénnyel megvilágított, szellős teraszon is elkölthető nagyobb társaságban is egy kellemes vacsora. A kert felől és a lakásból egyaránt megközelíthetően építész irodát rendeztek be az alsó szinten. Itt a családi élet zavarása nélkül fogadhatja ügyfeleit az építési vállalkozó férj és munkatársai. De az étkező, konyha, nappali szintjén is található egy otthonos, konzervatívabb berendezésű dolgozó, mely egyben a tévézéshez is bélelt kuckót biztosít. Az emeleti két hálószoba a négytagú család számára kevésnek bizonyult, ahogy a lányok kinőttek a kisgyermek korból. A garázs lapos teteje kínálkozott megoldásul. Ide épült kisebb szinteltolással az egyik nagylány szobája, bár mire elkészült, vidéki tanulmányainak köszönhetően, sajnos csak a hétvégeken élvezheti új birodalmát. A hálókhoz kapcsolódó fürdőszobát mutatjuk be fotóinkon. Amikor felmerült az igény a frissítésre, először a férjet kellett meggyőznünk arról, hogy az egyébként működőképes, nem lepusztult helyiségben valóban elengedhetetlenül szükséges a megújulás.

 

 

Harmonikus eklektika Kompromisszumként született az a megoldás, hogy ne verjünk szét semmit, hanem a meglévőkre ragasszunk helyenként új burkolatot, illetve átfesthettünk mindent, amit lehetséges volt. Az eredménnyel teljességgel elégedett ő is, sőt büszke rá, s ajánlja másoknak is ezt a megoldást. Ez a fürdőszoba is jól példázza azt, hogy a következetes anyag és színhasználattal mire juthatunk. Egyébként is az egész házban a tudatos összhangkeresés és az ellenpontozás alkalmazása teremt rendet a berendezési és dekorációs tárgyak sokaságában. Lujza, a látszat ellenére nem gyűjt semmit, nem ragaszkodik túlzottam sem emlék-, sem dísztárgyakhoz. Csupán használja őket. Hangulatteremtéshez, hiánypótláshoz. Ebben verhetetlennek ismertem meg. Tanácsokat kért tőlem a lakás berendezéséhez, átalakításához, felfrissítéséhez, színeinek összehangolásához. Szerintem tanácsot adni annak érdemes, aki tovább gondolja azokat, és következetesen, a saját képére formálva valósítja meg ötleteimet. (Aki nem ilyen, annak részletes berendezési tervre van szüksége.) Egyes elképzeléseimet egy az egyben megvalósította, másokon változtatott kissé vagy el is vetett néhányat. Annyi bizonyos, öröm volt vele dolgozni. Én is sokat tanultam tőle, s kíváncsian várom, mikor hív legközelebb, mondván: „Tudnál adni egy címet, ahol olcsó, barokk, kristálycsillár kapható? És persze most, azonnal!”

 

 

Paraméterek, Praktikák

 

  • 23 éves, három szintes, szinteltolásos családi ház Budapest vonzáskörzetében
  • A lapostetős garázsra utólag építettek egy szobát az egyik nagylánynak
  • Az udvarszintnél valamivel lejjebb, külön bejárattal is rendelkező építész irodát rendeztek be. Ezzel a lakás mentesült az ügyfélforgalomtól és a számítógépek nyújtotta látványtól.
  • Gipszkarton használata a fülkék kialakításához és dekorációs célra
  • Minőségi festékek alkalmazása a falon kívül is minden felületre (csempe, lépcső)
  • Természetes anyagok használata (kerámia, fa, bambusz, bőr, sok élő növény)

 

Magánvélemény:

Kedvenc helyem a lakásban: A kaktusz alatt álló fotel, mert onnan jól átlátható a nappali, étkező együttese az akváriummal együtt.

Amit másként csinálnék: Elég egy új anyag, minta- vagy színkombináció megpillantása ahhoz, hogy változtassak valamin, aminek aztán további következményei vannak. Most az étkező bútorának lecserélése a legfontosabb, de a kanapék kárpitjának színe sem tetszik, bár csak nemrég húzattam át.

Legjobb ötlet: Az akvárium beépítése

Kedvenc tárgyam: A díszkardok

 

« A 11 »