Az Athén melletti Voulában álló házat tulajdonosa, Lammis Shawwa alakította egyedivé. A hölgy eredetileg palesztin származású lakberendező, és ezt az otthont családi nyaralónak vásárolta meg londoni lakásuk mellé.

 

Ház a sziklák felett

 

 

Speciális tervet követett, amikor eggyé dolgozta a két egymás fölött lévő lakást, de hagyta a dolgokat a természetesség jegyében foganni: a berendezést a napfény és a tengervíz ihlette.

 

A bejárat képét a tengerpart látványa határozza meg, amely egyúttal előrevetíti a ház hangulatát is. Élénk színek, meleg tónusok, sok kő és egyedi ötletek. A kapu elé helyezett kicsi macskaszobor tipikus görög jellegzetesség. A szomszédos berakásos tükör spontán módon született: a munkás elkezdte vésni a falat, hogy helyet csináljon benne a tervezett polcoknak, de a tulajdonos hölgy úgy gondolta, inkább tükröt rakat a félig romba döntött fal fölé. Nem bánta meg.

 

Ház a sziklák felett

 

 

A földszinti vendégfogadótérben hatalmas vacsorapartikat rendeznek nyaranta, a helyben megismert és a világ minden tájáról idesereglő barátokkal. A nappalit tömörfa ülőbútorok és élénk színű csíkos párnák dobják fel. A fa ülőkéket szintén a tulajdonosnő tervezte, mintául a tradicionális görög bútorokat használta fel. A nappali és a közlekedő közti íves faláttörésekben függesztett gyertyatartók díszelegnek.

 

Az étkezőasztal összetört maradék csempékből készült, de ezzel díszítették a teraszt és a konyhát is. A fémszékek formáját a tavernákban használatos faszékek alakja ihlette. A kőből épített polcrendszer a görög szigetek stílusában készült. A vulkanikus homokkőből készült gyertyatartó a Fülöp-szigetekről származik.

 

Ház a sziklák felett

 

Az ég kékjét utánzó ajtók a konyhabútoron is megismétlődnek, sőt viszontlátjuk a csempétől a falon át a tűzhely fölé szerelt elszívóig. Sokan nem gondolnak bele, de ez a szín nem csupán eleganciája miatt kedvelt errefelé. Pszichikai hatása is van, ugyanis csökkenti a hőérzetet, így teszi elviselhetőbbé a klímát.

 

Ház a sziklák felett

 

 

A fürdő padlóját és falát márványcsempe borítja. A helyiséget öt különböző színnel festették a kusza hatás kedvéért. A falat antikolással tették egyedivé, a hangulatos mélysárga tónus remek hátteret ad a falburkolatnak. A réz falicsapból egy vasállványon nyugvó agyagmosdóba csorog a víz. A berendezés eredetileg virágtartónak készült, az ötletgazdag háziasszony azonban új szerepet szánt neki.

 

A fiúgyerekek hálójában kézzel festett virágdíszek ékesítik a sárga falakat. A vaságyak és a két lánygyerek intim szféráját díszítik. A fal egészen halvány, az ágytakaró azonban mélykék, még az ágyak végében álló komódok is antikolt lazúros festést kaptak. Az egyik komódban frappánsan mosdópultot alakítottak ki. A szülők hálójában míves kovácsoltvas munkával díszített dupla ágy foglalja el a központi helyet. A hálóhelyiségből kis napozóterasz nyílik faszékekkel.

 

Ház a sziklák felett

 

 

Maradékcsempe- és tégladarabok mozaikja övezi a tengerre néző terasz fehér márványkútját. A víz egy félköríves kismedencébe folyik, melynek mozaikokkal kirakott fenekén tengeri csillagok pihennek. A mélykék ég alatt fehér fa pergolákat építettek a terasz fölé, a vászoncsíkok enyhet adó árnyat nyújtanak a kánikulai mediterrán napokon.

 

Ház a sziklák felett

 

A terasz bútorai fehérre meszelt betonból épültek, így a félköríves ücsörgő, a mozaikcsempével burkolt dohányzóasztal, a hatalmas „francianyugágy” és a virágtartó edények is. A mediterrán növények élvezik a klímát, hol meleg napsugarak simogatják őket, hol a páradús tengeri levegő, hol a meleg szél. A teraszra vezető ajtó mellett kezeletlen rönkből készült a bárpult, mellette kényelmesen lehet kortyolgatni az ouzót, a pult mögött pedig szabadtéri grillen készülnek a jellegzetes görög ízek. A helyi ínyencségek különös ismertetőjele, hogy szabad téren készülve kapják meg igazi zamatukat, hiszen a forró nap és a sós levegő elegye ad speciális jelleget a húsoknak és a zöldségeknek.

 

Ház a sziklák felett

 

Ház a sziklák felett

 

 

Görög ingatlanpiac

Görögország 1981-es uniós csatlakozását ingatlanpiaci kudarcként emlegetik, a mediterrán ország a hirtelen visszaesés és hosszú vergődés példája. A csatlakozást megelőző évek gazdasági növekedése is megtorpant 1982-ben. Az ország csak akkor talált magára, amikor a kormány eldöntötte, hogy csatlakozik a monetáris unióhoz, majd bevezették az eurót. Az állam gazdasági ereje ma kisebb, mint uniós tagsága előtt volt, így az elmúlt 25 év ingatlanárai is csupán 3,5 százalékkal emelkedtek. A belépést követően az ingatlanárak csökkentek, majd újabb öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a négyzetméterárak visszataláljanak a kiindulási szintre. Egyedül a lakásbérleti piacon valósult meg látványos áttörés. A görög lakbérek 1988 és 1993 között több mint háromszorosukra ugrottak. A görög piacon a saját tulajdonú ingatlanok aránya közel 80 százalék, a háztartások 14 százaléka második ingatlant is magáénak tudhat. Görögország több mint 2500 szigetből áll, így az ingatlanárak széles sávban mozognak. Athénben és a tengerparton a legmagasabbak a négyzetméterárak. Egy felújításra szoruló vidéki nyaraló viszont akár már 30 ezer euróért is elérhető, a tengerparti apartmanok 45 ezer eurónál kezdődnek, míg egy városi ház legalább 150 ezer euróba kerül. A tengerpart vonzó turisztikai és befektetési célpont, ám a tulajdonszerzési szabályok miatt elenyésző azoknak a külföldieknek a száma, akik az utóbbi évtizedekben görög ingatlanokhoz jutottak. A jogi akadályok és a kínálat szűkössége miatt évente legfeljebb néhány ezren vásárolnak görög ingatlant, ugyanis előfordul, hogy azért nem építkezhet egy külföldi befektető, mert bár a telek már az ő tulajdonában van, a rajta álló olajfák nem…