Hol laknak korunk @-titánjai?

Okostelefonokkal, cseteléssel és lájkolásokkal átszőtt XXI. századunk új technikájának hősei azok a fiatal és tehetséges vállalkozók, akik olyan dolgokat szabadítottak a világra, mint a Twitter, a Facebook, a Google, MySpace és társaik.

 

Nekik köszönhetjük, hogy mobiltelefonunk GPS-ét használva mindenhova pontosan odatalálunk, hogy akár a buszon ülve is olvashatunk e-mailt, vagy játszhatunk online játékokat, hogy bármit amit látunk azonnal lefényképezhetünk és megoszthatunk a világgal, nekik köszönhető, hogy mára zsebünkben lapul az egész internet, hogy mindenről tudunk – de az is, hogy rólunk is mindent tudnak (a GPS minket is követ, a Facebookon visszakereshető, hogy hol-mikor-kinek és főleg: mit mondtunk).

 

Hol laknak korunk @-titánjai?Nézzük hol laknak, milyen házat/lakást vettek maguknak a hirtelen rájuk szakadt milliókból android-korunk titánjai? Néhányan viszonylag szerény házat vettek maguknak, míg mások kiélvezik a hirtelen keresett milliókat.

 

 

Mark Zuckerberg, Facebook

Helyszín: Palo Alto, Kalifornia
Ára: 7 millió USD
A ház: 5 hálószoba, 5 teljes és 2 fél fürdőszobával
Mérete: 5,617 sq foot (522 m2)

 

 

Kezdjük a sort a talán legismertebb hőssel. Mark Zuckerberg mostani házáig hosszú út vezetett a Harvard egyetem kollégiumi szobájától, ahol osztálytársaival létrehozták a mára igen népszerűvé vált közösségi portált, a Facebook-ot. Bár a babaarcú Zuckerbergről első látásra senki nem gondolná, hogy egy világcég igazgatója (és mint olyan, multimilliomos), ám 2011-ben kemény 7 millió dollárt invesztált új házába. Az ingatlan Kaliforniában, Palo Alto városkájában található, és egy tengervizes medence, illetve spa is tartozik hozzá. Bár az ára nem erre enged következtetni, ám mégis egy meglehetősen szerény lakról beszélünk, főleg ha belegondolunk, hogy a Facebook hálózat értéke meghaladja a 100 milliárd dollárt. A ház 1903-ban épült, és még mindig őrzi századelős hangulatát, ám belülről már XXI.századi technikával és luxussal felszerelt. Zuckerberg bátran fogadhatja barátait akár a kertben is, hisz a kültéri kandalló és beépített barbecue ezt lehetővé teszi. A fő hálószoba óvilági márvány kádat rejt, természetesen padlófűtéssel ellátva. A nappali egyből a kertre nyílik. És a legjobb az egészben (amit csak egy munkamániás értékel igazán), hogy csak egy kőhajításnyira van a Facebook cég új központjától, ami a Menlo Park-ban található.

 

Hol laknak korunk @-titánjai?

 

 

Sheryl Sandberg, Facebook, David Goldberg, Survey Monkey

Helyszín: Atherton, Kalifornia
Ára: 8,6 millió USD (a Realtor.com becslése)
A ház: 5 hálószoba, 8 és fél fürdőszoba
Méret: 7,890 sq. foot (733 m2)

 

 

Tavaly tavasszal Sheryl Sandberg, a Facebook működtetési igazgatója vendégül látta az amerikai elnököt, Barack Obama-t szerény kis Atherton-i otthonában, ahol a Sandberg és férje David Goldberg (aki a SurveyMonkey cég vezérigazgató elnöke) által megrendezett pénzgyűjtő partin 38.500 dollár adományt sikerül begyűjteniük személyenként egy alapítvány javára. De nem Obama volt az egyetlen VIP vendég aki valaha is átlépte a küszöböt. Sandbergék olyan vendégekkel is büszkélkedhetnek, mint például Davis, Billie Jean King és Rupert Murdoch. Itt a szilikonvölgyben ismerkedett össze Sandberg Mark Zuckerberggel, akiért otthagyta a Google-t, hogy a gyorsan fejlődő Facebook céghez átszerződjön. A kert és az egész birtok csodás lehetőségeket rejt magában, ám a ház igazán nem mutatja, hogy milliomosok lakják.

 

Hol laknak korunk @-titánjai?

 

 

Marissa Mayer, Google

Helyszín: Palo Alto
Ára: 5 millió USD (bár a vételi ár csak $1.8 millió volt)
A ház: 5 hálószoba, 6 és fél fürdőszoba
Mérete: 5,200 sq. foot (482 m2)

 

A Facebook-os Sheryl Sandberg nem az egyetlen aki vendégül látta Obamát szilikonvölgyi otthonában. 2010-ben az USA elnöke Marissa Mayer (a Google alelnöke) és férje Zachary Bogue (a Founders Den alapítója) rendezett egy pénzgyűjtő partit a San Francisco környéki technikai vállalkozók részére, ahol fejenként 30 ezer dollárnyi adomány jött össze. Mayerék otthona pár sarokra van attól a garázstól, ahol Bill Hewlett és Dave Packard megalakították a Hewlett-Packard céget. A ház méretes, kényelmes, és ízlésesen berendezett, de semmi hivalkodás. Igazi felső-középosztálybeli amerikai polgári otthon.

 

Hol laknak korunk @-titánjai?

 

 

Dick Costolo, Twitter

Helyszín: Corte Madera, Kalifornia
Ára: 3.2 millió USD (2009-es vételár)
A ház: 5 hálószoba, 5 és fél fürdőszoba
Mérete: 5,066 sq foot (470 m2)

 

Dick Costolo egy éve vette át a Twitter cég vezetését, miután Chicago-ból átköltözött San Francisco körzetébe. Costolo és családja ma egy 1908-ban épült, öt hálószobás rönkházban lakik a San Francisco-i öböl másik oldalán, szinte látótávolságban a Twitter főhadiszállásától. A ház U-alakban öleli körbe a teraszt, ahol egy kültéri kandalló teszi lehetővé kerti tartózkodást, a kaliforniai hűvös estéken. Costolo bevallotta, hogy a Chicago és San Francisco időjárása közti különbség is nagyban befolyásolta átköltözésüket. Persze a zsíros állás lehetősége is nyilván szerepet játszott benne. Bár milliós értékű, maga az ingatlan itt sem hivalkodó jellegű. A lakás berendezése funkcionális, mondhatni puritán. Tágas szobák, egyszerűen berendezett terek – csak ami kell. Szép példája annak, hogy korunk amerikai @-vállalkozói nem felesleges aranyozásra és egyéb extrákra költik megkeresett millióikat.

 

 

Hol laknak korunk @-titánjai?

 

 

Tim Vanderhook, MySpace

Helyszín: Newport Beach, Kalifornia
Ára: 3.4 millió USD (2009-es vételár)
A ház: 5 hálószoba, 5 fürdőszoba
Mérete: 4,769 sq foot (443 m2)

 

 

Tim Vanderhook mindent megpróbál – többek közt Justin Timberlake segítségével -, hogy ismét népszerűvé és kívánatossá tegye a MySpace alkalmazást. Azt a közösségi portált, ami a Facebook felfutásával párhuzamosan vesztette el vezető pozícióját. Tim Vanderhook és testvérei Chris és Russell még 1999-ben alapították cégüket, a Specific Media-t, és tavaly vették meg a MySpace-t Rupert Murdoch-tól potom 35 millió dollárért. Vanderhook szeretné újraindítani a MySpace-t, célja egy szórakoztató élmény (“entertainment experience”) megalkotása, valami olyasmi, ami Newport Beach-i otthonában is tetten érhető. A ház terasza Narancs megye (Orange County) csodálatos tájára nyújt pazar kilátást, és természetesen saját uszodával és filagóréval rendelkezik, a domboldalra épült teraszos kertben. Ez a lakás sem hivalkodó, bár az eddig bemutatottak közül ránézésre talán a legfényűzőbb. Elegáns tengerparti otthon, visszafogott színekkel, barátságos hangulattal – tipikus kaliforniai feeling. Igazi New Port Beach-i gyöngyszem.

 

Hol laknak korunk @-titánjai?

 

 

Sean Parker, Spotify and Founder’s Fund

Helyszín: New York
Ára: 20 millió USD
A ház: 6 háószoba, 7 és fél fürdőszoba
Mérete: 7,500 sq. foot (697 m2)

 

 

A Facebook-ról szóló, 2010-ben mozikba került filmben (“The Social Network.”) Sean Parkert Justin Timberlake alakította, aki nem festett túl kedvező képet, sőt kifejezetten rossz fiúnak ábrázolta őt. Ám a korábbi Facebook elnök és Napster alapító tud élni. És az élethez egy jó ingatlanra is szüksége van. Ezt a kaliforniai Wst Village-ben találta meg, laza 20 millió dollárért. Maga az épület nem ismeretlen a környékbeliek előtt, a köznép csak Bacchus House-ként emlegeti. Korábbi tulajdonosa az olasz származású Enrico Cinzano volt, akinek vezetékneve mindent elárul. A lakásban belső uszoda, tornaterem, színház szoba, egy minden szakácsálmát megtestesítő konyha, sőt belső lift is van. Parker ma a Founders Fund cég vezérigazgatója, és mellesleg a Spotify online zeneszolgáltató cég igazgatója is. A két cégtől felvett fizetések lehetővé tették, hogy tavaly végre megvegye ezt a lakást (amit már régóta bérelt).

 

 

Hol laknak korunk @-titánjai?

 

 

Mark Pincus, Zynga

Helyszín: San Francisco
Ára: 8.9 millió USD
A ház: 6 hálószoba, 7 fürdőszoba
Mérete: nincs adat

 

 

Mindannyian felépíthetjük álmaink házát, a népszerű Facebook-os alkalmazás, a CityVille segítségével, ám Mark Pincus valóban megépítette sajátjait. A Pincus cég alapítója, illetve a – CityVille, FarmVille, Words With Friends és egyéb facebookos online játékokat jegyző – Zynga cég elnök vezérigazgatója nem is egy, de kettő házát is piacra dobta. Mark (és felesége) Alison Pincus alapító tagjai a One Kings Lane cégnek is, ami egy luxus otthonokba való tárgyakat forgalmazó website, ezek jövedelméből jött össze ez a két ház is. Az egyik – 8,9 millió dolláros árcímkével – San Francisco Presidio Heights kerületében, a másik – 1,97 millió dollár összegért – a Cole Valley-ben található. Mindkettő aprólékos gonddal és részletgazdagon dekorálva, pazarul lakberendezve, ügyelve a legapróbb részletekre is. A képeken látható 8,9 milliós Presidio Heights-i kastély 4 emeletes. és található benne egy penthouse szint terasszal, mindennel felszerelt otthoni irodával, van itt számos szoba és fürdőszoba, illetve XXI.századi médiaszoba, de természetesen kiszolgáló személyzeti szobák is. A Cole Valley-i otthon sokkal szerényebb, de így sem panaszkodhat Golden Gate hídra néző pazar panorámájával.

 

Hol laknak korunk @-titánjai?

 

 

Mint látható korunk ifjú @-milliomosai sem egyformák. Néhányan kiélvezik sikerük és pop-sztár státuszuk adta financiális előnyét, míg mások azt mutatják, érdemes strébernek lenni és éjt nappallá téve dolgozni. Végül is Amerika a lehetőségek hazája. És nekik bejött!

 

Forrás:

Ellen Lee, Special report, CNBC.com
www.cnbc.com

 

 

Hol laknak korunk @-titánjai?
« 1 A 7 »

Szerzö: Dr. Németh Gábor

A Lakberendezők Országos Szövetségének küldetése magas színvonalú lakás- és környezetkultúra népszerűsítése, a lakberendező és céges tagok tevékenységének támogatása.

Megosztás
>TrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak