Egy kiadásra szánt lakás berendezésének megtervezése speciális feladatot jelent a lakberendező számára. Ebben az esetben ugyan nem kell igazodni a lakók személyiségéhez, viszont figyelembe kell venni egyéb sajátos szempontokat. Ilyen például a színhasználat visszafogottsága, a bútorok praktikussága és tartóssága, a kényelem.

 

 

Kiadó kényelem Az impozáns épület, amelyben a bemutatott lakás található, a Duna-parton épült. Portaszolgálattal, uszodával, garázzsal, a lépések zaját elnyelő, minden szinten más színvilágú padlószőnyeggel burkolt folyosókkal, mozgásérzékelő világítással szállodai kényelmet nyújt lakóinak. Vendéglátóink az épület adottságaihoz illeszkedően igényes berendezésre vágytak, ezért szakember segítségét kérték.

 

 

A lakberendezési munkának megvan a maga menete, az elvégzendő feladat összetettségéből adódóan mindegyik más és más. Jelen esetben a tervezés szempontjából igazán ideális időpontban került kapcsolatba megbízóival Krebsz Zsuzsanna lakberendező, hiszen még a terek kialakításán is lehetett változtatni.

 

 

Kiadó kényelem A tulajdonosok a következőképpen foglaltál össze igényeiket: legyen a lakás olyan kényelmes, mint egy szállodai apartman, és korosztálytól, nemtől függetlenül bárki otthonának érezhesse! Legyen egyszerű, modern és ésszerű! Legyen benne valami finoman egyedi, de semmi luxus! Ezekhez az elvárásokhoz tartotta magát Zsuzsa, amikor megvizsgálta, hogy az általánosságban készült építésztervek megfelelnek-e az adott igényeknek, és mi az, ami még módosítható. Végül csupán a fürdőszoba és a mellékhelyiség maradt az eredeti méretben, az eredeti helyen, az alaprajz több pontján jelentősen változtatni kellett. (Szerencsére a manapság divatos monolit födémek szinte kínálják erre a lehetőséget.) A kicsi, keskeny előszoba terébe például öt darab ajtó nyílott, ami elég kényelmetlenné tette a helyiséget. Az amerikai konyhás nappali rovására megnövelték e fogadóhelyiséget, és a bejáratin kívül minden ajtót tolórendszerűre cseréltettek.

 

 

Kiadó kényelem A válaszfalak megépítésére csak később került sor, ezért a nappali falaiban fülkéket és beugrókat alakítottak ki, ezzel megspórolható volt a hagyományos szekrénysor beszerzése. Természetesen sokkal tetszetősebb és egyedibb ez a megoldás, amelynek köszönhetően nem került testes tárolóbútor a nappaliba, csupán üveg- vagy fapolcos fülkék aszerint, hogy dísztárgyaknak vagy könyveknek nyújtanak majd helyet. A legnagyobb fejtörést az étkezőhely kialakítása okozta. Sem a pultos, sem a megszokott, asztal négy székkel megoldás nem tűnt ideálisnak, hiszen a cél az volt, hogy egy kényelmesen használható, dekoratív, a helyiségre nem rátelepedő étkezőrészt alakítsanak ki. Így egy edzett üvegből készült, háromnegyed körcikk formájú asztal mellett döntött a lakberendező, amely egyben elválasztja és össze is köti az egylégterű konyhát és nappalit. A konyhapult tükörburkolatához épített asztal kör alak illúzióját kelti, amely mellett négy személy is kényelmesen elfér. Az asztal központi szerepét a fölé függesztett lámpa hangsúlyozza.

 

 

Kiadó kényelem A konyha zöld falburkoló kerámiája a tulajdonosok választása volt, de meghatározta szinte az egész lakás színeit. Ez az egyetlen erősebb szín, mert az alapterület és az alacsony belmagasság is óvatos színválasztásra ösztönzött. Csak a hálószobában használt textileken bukkannak fel még sötétebb, vadabb árnyalatok. A lakás világításának tervezése a lakberendező munkája. A megszokott, hagyományos világítótesteken túl egy-két igazán különleges formatervezésű darabot is beszereltek, amelyek a lakás hangsúlyos részeivé váltak.

 

 

Kiadó kényelem A kiadandó lakás berendezésének sikeres megoldása egyben válasz is a gyakori kérdésre, hogy miért is van szükség lakberendezőre. Hiszen végül sikerült kellemes, kényelmesen használható, lakható életteret kialakítani a majdani lakók számára, akik személyes használati tárgyaikkal, kedvenc könyveikkel, dísztárgyaikkal tehetik majd igazán otthonná. Budapest fellendülőben lévő kerületében, egyetemek, kulturális központok, intézmények szomszédságában pedig biztosan van remény igényes bérlőt találni.

 

 

Lakberendezési trükkök és műszaki megoldások

Az ablaktan fürdőszobában megakadályozható a tükör párásodása a mögé rejtett fűtőszállal.

 

  • Kisebb alapterületű lakásokban tágasság érzetét kelthetjük, ha szekrénysor helyett a tárolást falfülkékben oldjuk meg, valamint ha világos színeket, üveget, tükröt és sok lámpát használunk.
  • A mennyezettől padlóig omló, faltól-falig függönyözés elegánsan nagyvonalú, ellentétben az ablakpárkány magasságában lengedezővel, amely a falsík kereszt irányú megosztásával látszólag a belmagasságot is csökkenti. Ha semmiképpen nem szeretnénk hosszú függönyt, válasszunk inkább rolós megoldást.
  • Ha megoldható, mindig helyezzünk el ülőalkalmatosságot a fürdőben és a hálóban is.
  • Egy-egy méretesebb dísztárgynak kis alapterületű lakásban is érdemes helyet találnunk a hangulat kedvéért. Sokkal hatásosabb, mint sok kisebb társa egymás mellett.

 

Megjelent szűkebb terjedelemben: Szép Lak 2006. március
Szöveg: Varga Vera
Lakberendező: Krebsz Zsuzsanna
Fotó: Jászai Balázs

A képgaléria képei

 

1-7. Néhány rajz az eredeti tervből.

8. A nagyobb alapterület és a tolóajtók tették lehetővé az előszoba kényelmes használatát.

9. Tükörburkolat kelti a körasztal illúzióját. Az amúgy háromnegyed körcikk alakú üvegasztal szinte eltűnik a térben, pedig 120 cm átmérője akár négy személy számára is kényelmes étkezési lehetőséget nyújt.

10. A dekoratív falilámpára az AirLight üzletében találtak. Gipszkartonból szerelt fülkerendszer pótolja a könyvespolcokat és a vitrinszekrényt. A könyvekről a leendő lakók gondoskodhatnak majd.

11. A tükörrel burkolt parapetfal tálaló és munkaterületet takar.

12. A magas, zárt szekrény kombinált hűtőt és szellőzővel ellátott kamraszekrényt rejt. A tulajdonosok kérésére a mosogatógép mellett a mosó-szárítógép is a konyhapult alá került.

13. Dísztárgyaknak nyújtanak ideális helyet a világítással ellátott fülkék, a többi a könyvespolc szerepét tölti be. A megtört vonalú Bo Concept kanapé fával fedett, széles könyöklője lerakó asztalként is jól fog szolgálni.

14. Egyedi terv alapján készítette a Bútor Design a dolgozósarkot, amely tanuláshoz vagy otthoni munkához egyaránt megfelelő. Falba tolható ajtó teszi tágasabbá és kényelmesen használhatóvá a helyiséget. A hálószoba üde színfoltja a sötétpiros Bo Concept forgófotel.

15. Nagy méretű, üvegezett tolóajtós beépített szekrény várja a lakók holmiját. A kasmír ágynemű a Demko Feder terméke. Ha kiadásra szánt lakásban fogják használni, pamut alapanyagú huzattal és lepedővel ajánlott ellátni.

16. Kicsi és ablaktalan fürdőszobában szinte nélkülözhetetlen az egész falat borító tükör. Párásodását a mögé rejtett fűtőszál akadályozza meg.

17. Az asztal és tervezője.

 

« A 17 »