A Miel Arquitectos felújított egy lakást egy XIX. századi épületben Barcelona Ensanche kerületében. A szóban forgó, Sant Pere 47. szám alatti apartman valaha egy tipikus tizenkilencedik századi lakás volt, a maga számos szeparált szobájával, folyosóival. Ennek átépítése tehát feltétlenül szükséges volt…

 

 

Új falak, új burkolatok, új gépészet. Az új lakásnak tervezői diagonális térszervezést adtak. A lakásfelújítás megtervezésével, korábbi terek átszervezésével egy egészem modern apartmant kaptak, aminek évszázados örökségére csak egy aranyszínű „freskó” emlékeztet, a konyha fölött.

 

Lakásfelújítás - A SantPere47 Apartman, Barcelona

 

 

Bár a lakás tágas, mégis számos – kislakásban is igen jól használható – helytakarékos trükköt vetettek be. Jó példa erre a lakás közepén található feljáró, ami azon túl, hogy az apartman egyik legnagyobb látványossága, egyben tároló is. A lépcső alatti teret maximálisan kihasználták, a nappali felől könyvespolc, a hálószoba felől pedig a gardrób egyik ruhatárolójaként funkcionál. A járólapok vízszintes felületét szőnyegminta borítja, a függőleges felszíneket (a rugdosókat) pedig tükörrel burkolták. E vizuális trükk eredményeként bizonyos szögből a lépcsőfokok teljesen eltűnnek – hiszen a fal és a mennyezet fehér színét tükrözi vissza -, ám a lépés egyáltalán nem bizonytalan rajtuk.

 

Lakásfelújítás - A SantPere47 Apartman, Barcelona

 

 

A szomszédos konyha – bár a lakás közepén található – ám szokatlanul világos. Köszönhető ez a nagy felületű fehér falaknak, és a hasonlóan fehér konyhabútornak, ami szinte eltűnik a falakban. Csak a retrós hangulatú, Smeg hűtő ad egy fekete fókuszpontot. A nagy belmagasságú mennyezeten a már említett gipszstukkó és arany díszítés emlékeztet az eredeti lakásra. Olyan az egész, mint egy kapitányi híd a hajón: jól látható belőle a nappali egész tere, és szemmel tartható a család, nem veszti el a kommunikációt a háziasszony a vendégekkel, és nyomon követheti a padlón játszó gyermekeket is, miközben egy percre sem kell magára hagynia az éppen készülő ételről. A mennyezet aranycsíkja tovafut a falakon, egységbe foglalván a tereket, és egyben kijelöl egy két-méter-huszas virtuális belmagasságot is.

 

Lakásfelújítás - A SantPere47 Apartman, Barcelona

 

 

Lakásfelújítás - A SantPere47 Apartman, BarcelonaA lakásba érve először csak az aranycsík és a folyosó szűkössége tűnik fel. A ferde közlekedőn végighaladva és belépve a lakótérbe aztán minden kitárul. Ám előbb még balra egy fürdőszoba, jobbra pedig a hálószobák nyílnak. A szülői hálóból (master bedroom) két fontos helység is nyílik: egy bejárható gardrób és egy csöppnyi tetőkerti terasz.

 

 

 

 

Lakásfelújítás - A SantPere47 Apartman, BarcelonaA nappali tere egybefolyik az étkező és a konyha légterével, ami növeli a térérzetet. A tükrös lépcsőn felmenve a galéria részben található egy alacsony belmagasságú rész, ami dolgozónak vagy játszószobának egyaránt alkalmas lehet. A rejtett tárolók is itt kaptak helyet – megközelítésük egy görgős-talpú, könyvtári csúszólétrával lehetséges.

 

 

 

 

 

Az egész lakás nem túl nagy, ám a nagy belmagasság és az okosan kihasznált terek következményeként tágasnak hat, és számos olyan ötletet rejt, amit a budapesti körfolyosós lakások felújításakor felhasználhat egy rafinált lakberendező.

 

 

Lakásfelújítás - A SantPere47 Apartman, Barcelona

 

További információ:

mielarquitectos.com
SantPere47 Apartment

 

« A 11 »