Csengett a telefon. Felvettem, és egy kedves női hang szólt bele. A kölcsönös bemutatkozások után az első beszélgetés megbízó és leendő lakberendezője között valahogy így zajlott:

 

Megbízó: Jó napot kívánok… vállalná-e egy 60-70m2-nyi lakás berendezését? Én: Nem probléma, szívesen megteszem. Rutin munkának tűnik… Megbízó: Azt csak hiszi, mert a lakás mérete sajnos mindössze 40m2. Én: Hmm,… (csend) …Tudja mit? Innentől kezd érdekelni a dolog. Megbízó: Nos, akkor találkozzunk a „tett színhelyén”. Találkoztunk… és tényleg nem viccelt: a lakás alapterülete összesen 44m2 volt.

 

Mini garzon - Angolszász hangulat 40 nm-en Mint megtudtam, megbízóm a lakást nem saját magának – illetve 3 tagú családjának -, hanem szüleinek szánta. Igen ám, de mindkét nagyszülő – bár már nyugdíjas – igen aktív. A nagypapa fúr-farag, vagy ha nincs mit tenni olvas, illetve TV-t néz. A nagymama valódi konyhatündér; süt-főz, tesz-vesz és ellátja a háztartást – egyszóval igazi békebeli nagyi.

 

 

Az új építésű, többlakásos társasházban található lakás mérete adott volt, ám szerencsére tulajdonosai – nagyon okosan – már akkor kerestek lakberendezőt, amikor a belső válaszfalak még nem álltak. Így időben be tudtam kapcsolódni a lakásbelső térszervezésébe és – valóban kliensem tényleges igényeinek megfelelően kialakítva – kissé áttervezni a csöppnyi lakás beosztását.

 

Az igények egyszerűek, ámde határozottak voltak:
– egy hálószoba sok rakodótérrel (fiókok, szekrények, polcok)
– egy fürdőszoba, ahol a mosógép is elfér a WC/bidé kettőse mellett, egy mosdókagyló és egy teljes méretű kád
– egy – a lehetőségekhez képest „óriási” – konyha, ahol a nagyi alkothat
– egy étkező, ahol a teljes 5 fős család összejöhet és leülhet a vacsora asztal mellé
– egy nappali sok-sok könyvvel, televízióval, HiFi-toronnyal és vendégfekhellyel
…és mindez alig negyven négyzetméteren!

 

Szerencsére a beszélgetések során korán kiderült, hogy mindkettőnknek „tengeren túli gyökerei” vannak – hiszen korábban amerikai székhelyű, multinacionális cégeknél dolgoztunk – így az összhang hamar kialakult és a lakás stílusában is hamar egyetértettünk, ami így lett a nagyszülők életkorához és ízléséhez igazítva kicsit jenki-amerikás, kicsit angolos-viktoriánus, kicsit angolszász-country. Az egységes összhatás kedvéért szalagparketta burkolatot kapott a teljes padlófelszín – kivéve a fürdőszobát, amit tengerkék padlócsempével burkoltuk. A beszélgetések és tervezgetések alatt olyan kiváló kapcsolat alakult ki a tulajdonos és a lakberendező között, hogy szinte szabad kezet kaptam – ami ritkaság. Természetesen álmainkat a büdzsé korlátok erősen limitálták.

 

Mini garzon - Angolszász hangulat 40 nm-en Kliensem nem kis bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor belement a számára ismeretlenbe a hálószoba színvilágát illetőleg. A falakra a BiggieBest-től származó bordó mintás toile tapéta került, egységet alkotva az azonos mintájú anyagból méretre gyártott római rolóval, mely leeresztve szinte eltűnteti az ablakot. Ám, hogy nem legyen túl súlyos és „öreges” a viktoriánus kort megidéző minta, az egyik – az ággyal szemközt lévő – fal szürkés-lila tapétát kapott. Erre kerültek a családi fotóalbumból kiválogatott, újra előhívott és felnagyított, fekete-fehér fotók – csipkés hófehér keretben. Az ágyból így pont a szeretett unokára, lányuk esküvői képére, és egyéb emlékezetes családi momentumokra esik az ébredő nagyszülők első pillantása. Az ágyat körülölelő szekrényben és fiókokban meglepő mennyiségű ruha elfér, az alsó fiókos-szekrényen helyet kaphat egy könyv és az olvasó szemüveg, az ébresztő óra, valamint egy pohár víz és az esti gyógyszer is. A polcok temérdek könyvnek és fotóalbumnak adnak helyet.

 

Mini garzon - Angolszász hangulat 40 nm-en A legnagyobb kihívás a fürdőszoba volt, mérete miatt és a belezsúfolni kívántak okán. A kívánságlista tartalmazott egy kádat, mosdót, mosógépet, wc-t, bidét, egy gyógyszeres szekrénykét, és sok rakodóhelyet – mindezt 2 x 2.6 méteren. Az általam eredetileg javasolt zuhanyozót – melyben az idősödő nagyszülők később könnyebben tisztálkodhatnának, mint a beszállást/kiszállást nehezítő kádban – megvétózták, így az ablak alá bekerült a kívánt teljes méretű, 180-as RAVAK-kád. Némi méricskélés és „sakkozás” után azonban megszületett a fotón látható végeredmény, és minden kívánt tárgy helyet kapott a fürdőszobában. A sikerben komoly szerepet vállalt az általam méretre tervezett bútorokat mértani pontossággal legyártó asztalos mester, Fazekas Károly. Kis mérete ellenére a fürdőszoba jóval nagyobbnak tűnik, ami a lecsempézett felszínű mosdópult felett faltól-falig végighúzódó síktükörnek köszönhető. A hófehér bútorok és az égszínkék falak kellemes tengerparti hangulatot idéznek a csöppnyi helységben.

 

Mini garzon - Angolszász hangulat 40 nm-en A másik nagy kihívást a konyha jelentette. Az eredeti kívánság szerint egy kisebb éttermet is ellátó mennyiségű konyhagép, és a konyhaművészetét egy életen át tökéletesítő nagyi minden kívánságát kielégítő eszköztár elhelyezése volt a feladat. Az egyterű helységből erre a célra egy 2×3 méteres területet kanyarítottunk ki, ahol helyet kaphatott a ZANUSSI cég rozsdamentes sütője, indukciós főzőlapja és elszívója, valamint beépített mosogatógépe és hűtőszekrénye. Az alsó és felső szekrények közötti falfelületet költségkímélő, ám igen dekoratív 10×10 fehér csempével burkoltuk, amibe a főzőlap fölé bekerülhetett egy dekoratív, 2×3 csempényi gyümölcskosarat ábrázoló csendélet. Az előkészítés/főzés munkafolyamatait az álmennyezetbe süllyesztett, irányítható fénycsóvájú szpotlámpák, illetve a felső szekrénybe rejtett célfények segítik.

 

A maximális és személyre szabott helykihasználás érdekében a konyhába is az általam tervezett, és az asztalos mester által méretre gyártott bútor került, melynek vágódeszka hatású, pácolatlan bükk munkalapjába az IKEA dupla-kagylós country-stílusú porcelán mosogatóját tettük. A mosogató alatti szekrény egyik ajtaját kinyitva kifordul a szemetes vödör, a szomszédos ajtók mögötti mélyen benyúló polcok pedig minden edényt elnyelnek. Az elkészült konyha nagyon sikeres lett – „Itt minden annyira kézre esik, imádom ezt a konyhát.”- nyilatkozta a nagymama – „Olyan logikusan szervezett; csak hátrafordulok és gyaloglás nélkül elérek mindent, sőt a kamra és a takarítószerek tárolására szolgáló szekrények is csak egy lépésre vannak a munkapulttól.”

 

Mini garzon - Angolszász hangulat 40 nm-en Az étkező kialakításakor elvárás volt, hogy az alapállapotban 2 terítékes asztal a családi összejövetelekkor kibővíthető legyen. Erre egy szétnyitható – a lakás egyéb bútoraival azonos színűre pácolt – négyszögletű asztal kínálta a megoldást, melyhez 3 egyszerű széket választottunk az IKEÁ-ban. Ez a szett – az esetenként szükséges extra ülőhelyekkel (összecsukható pótszékekkel) kiegészítve – alkalmas 5-6 fős étkezések lebonyolítására. Ilyenkor az asztal kinyitva és a nagyszoba felé eltolva kényelmesen körbeülhető.

 

Mini garzon - Angolszász hangulat 40 nm-en Az egyterű helység másik felét a kívánságnak megfelelően nappali szobává alakítottam. Ebben helyet kaptak a meglevő temérdek könyv elhelyezésére kért polcok, amit a konyhai félsziget hátoldalára tervezett és méretre gyártott – „bárpultként” is funkcionáló – elem alkot. Ülőgarnitúraként a vendégfekhellyé alakítható szófa (IKEA) szolgál, a korábbi lakásból hozott és a BiggieBest textíliájával áthúzatott, újracsiszolt és újrapácolt fotelokkal. Ez utóbbiak nagy virágmintája kellemes country-s hangulatot áraszt, benne a sötétítő függöny és a kiegészítő díszpárnák bordós színei visszaköszönnek, egységes színvilágot és nyugalmat alkotva. A szoba közepére került a lakás fénypontja, az eredeti perzsa láda, ami míves, rusztikus kézimunkájával valódi fókuszpontként szolgál. Meglátni és megszeretni, egy pillanat műve volt. Bár eredeti funkciójával szemben most már asztalként teljesít szolgálatot, ám továbbra is irdatlan mennyiségű tárgyat képes elnyelni, ami egy ilyen kis lakásban nem megvetendő előny. Beszerzésének kalandos története még ma is mosolyt csal a lakberendező és a lakástulajdonos arcára egyaránt, akik büszkék az elkészült új otthonra.

 

Mi a garzon sikere? Talán az alkalmazott különböző stílusok (jenki, viktoriánus, country) ellenére az egységes színvilág: a bordó árnyalatok visszaköszönése (hálószoba tapétája, nappali függönye, díszpárnák és virágmintás fotel). Talán a natúr fa konzekvens alkalmazása: a bükk-hatású szalagparketta, konyhai „vágódeszka” asztallap, natúr pácolt bútorok, szekrények és polcok. Talán a míves asztalos munka: a szépen kidolgozott konyhabútor, a fürdőszoba és a hálószoba hófehér szekrényei. Vagy a ravasz tértágító praktikák: a sötét (lilás-szürke) hálószoba fal, a fürdőszobai óriástükör, a konyhai álmennyezet, a kétféle falfestés a nappaliban. De az is lehet, hogy csak annyi a titok, hogy nagyon élveztem ennek az otthonnak a kialakítását – és ez meg is látszik rajta…

 

« A 12 »