Ilyen volt, ilyen lett… Monika nemcsak a jó környékbe, de a lakásba is egy pillanat alatt beleszeretett. Minden szegletre születtek tervei, egyetlen megoldhatatlannak tűnő gondja volt csupán: két szeparált helyiségre vágyott, a mindössze 36 négyzetméteren… (Az eredeti publikáció az Otthon 2009.júniusi számában jelent meg.)

 

Mini garzon - Galériás lakás, konzolos „lebegő” lépcsővel„Amikor megvettem a lakást, romos volt és csupán egy szobából állt. Mivel egy franciaágy betöltötte volna az egészet, elbizonytalanodtam, hogyan fogok ebben a térben egy kényelmes nappalit és hálót is létrehozni” – kezdi Monika.

 

Szerencsére jókora a belmagasság, ezért nemsokára egy hálógaléria lebegett a tulajdonos szemei előtt. A lelkesedése sajnos hamar alábbhagyott, ugyanis kiderült, hogy a lakás 15 centiméteres falai nem bírják el a terhelést. Nyiri Xénia lakberendező azonban ügyes ötlettel állt elő: a galériát saját acélszerkezetre helyezte, melyet gipszkartonnal álcáztak. A lábakat a lebegő lépcső melletti előtétfalba, a másik oldalon a falfülkés dekor falba bújtatták, a galéria aljára pedig álmennyezet került, amikbe lámpákat tűzdeltek. Központi világítás helyett inkább helyi fényeket választottak mindenhova. Ezzel kiemelték az egyes funkciókat, tagolták a teret. A lépcső mellé a biztonságos közlekedést is segítő LED égők kerültek, a falfülkéket rejtett fényekkel emelték ki. Egyébként az egész lakásban a világítást különböző típusú LED égőkkel és lámpákkal oldották meg, ami nemcsak díszítő elem a különleges fényhatásaival, hanem nagyon gazdaságos is.

 

Mini garzon - Galériás lakás, konzolos „lebegő” lépcsővel„Kedvencem a Teli-Ház Kft.-nél talált díszkő, amivel a fülkéket burkoltuk színes vonal-világítással kiemelve és az alatta végigfutó fapadka, amelyen nemcsak tárgyakat tartok, de rá is lehet ülni” – meséli a háziasszony. Az egyetlen hozott holmi a lakásban a kanapé. „Nem volt szívem kidobni, inkább áthúzattuk.” – Xénia találta a vidám, piros virágmintás kárpitot, melynek kivi zöld változatából díszpárnákat varrattak, hogy feldobják az egyébként visszafogott lakásszíneket.
Mivel a lakásban nem volt kiépítve a gázfűtés, radiátorokkal pedig nem szívesen terhelték volna a látványt, inkább egy különleges fűtési megoldás mellett döntöttek Monikáék. Két elektromos Nobo üveg fűtőpanelt (Safir) szereltek fel, az egyiket a nappali falára, a másikat pedig az előtérbe, a kővel burkolt fal elé. Ezek a készülékek tökéletesen befűtik a lakást még a legnagyobb hidegben is. Így nemcsak gazdaságos a fogyasztásuk, de rendkívül mutatósak is. A konyhába a Mór ás Társai Kft-nél, a lakberendező tervei alapján, rendelt fényes, vaníliaszínű frontokkal készült bútor került. „Szerettem volna sötét mozaikot a hátfalra, de azt a fugák miatt nehéz takarítani. Ezért alulra, ahol nagyobb az igénybevétel, extra méretű, 120 x 40 centiméteres üveglapokat tettünk, csak efölé került az ugyancsak a Deep Glass által gyártott üvegmozaik” – meséli a tulajdonos. Mivel egy nagy étkezőasztaltól igencsak szűkös lett volna a lakás, ezért egy tükrös polccal kombinált, kétszemélyes asztalkát csináltattak. Ráadásul lehajtható, így ha épp nincs használatban, egyáltalán nem foglal helyet, ami a kis lakásban kimondottan praktikus. „A piros bárszékekbe rögtön beleszerettem, engem egy egzotikus virágra emlékeztetnek” – mutatja Monika.

 

„Vízszintesen nem tudtam, inkább függőlegesen terjeszkedtem”. A hálógaléria éppen akkora, hogy egy kétszemélyes matrac elfér rajta, ám a korlát mellé tároló elemeket építettek, amikben rengeteg holmi elfér. Ráadásul éjjeliszekrényként is beváltak. „Szeretem ezt a szobámat, innen fentről egészen más perspektívából látom a világot, ami izgalmas dolog” – összegzi kétszintes, galériás lakjáról elégedetten a tulajdonos. Tágasnak éppen nem nevezhető a fürdőszoba, ezért igyekeztek minden falszakaszt hasznosítani. „Nagyon szeretem a FAP csempe rózsamintás dekorját, ami szerintem olyan, mint egy festmény. Teljesen megbolondítja az egyszerű, semleges, krémszínű burkolatot.” A nőies térbe csakis a NOVITEK Fürdőszoba és Wellness Szalonban vásárolt gömbölyded szaniterek kerülhettek, melyek szintén oldják a helyiség szűkösségét és szögletességét…

 

« A 10 »