Ez a kis lakás sohasem létezett előtte…

 

Mini garzon - Kis lakás a padláson A társasház építésének megkezdésekor még csak tervben sem volt, senki nem gondolt rá. A legfelső szint betonozása után azonban már mindenki számára láthatóvá vált, hogy érdemes lenne ezt a tágas, jobb sorsra érdemes teret hasznosítani.

 

 

Bár a rendelkezésre álló terület a mérete alapján elegendő lenne egy kellemesen , szellősen berendezhető lakás kialakítására, ám a tetőtér adta bonyolult építészeti elemek, a meredeken dőlő, alacsony parapetű falak majdnem a felére csökkentették a használható területet.

 

 

Mindezt belátva lakberendező segítségét kérték a végleges otthon kialakításához. A választást megkönnyítette, hogy a szakember korábbi munkáit ismerték (családjuk tetőtéri lakása révén is …), és ez elegendő biztosítékot jelentett számukra, hogy most is jó kezekben lesznek. Gyorsan kellett haladni, és dönteni, mert a munkások már rakták volna a falakat, a ház átadása nem csúszhatott. Az első ismerkedő beszélgetések után ki lehetett volna alakítani a lakás funkcionálisan jól működő alaprajzát, de a végső megoldás megszületéséig még eltelt néhány álmatlanul töltött , tervezéssel nehezített éjszaka.

 

Mini garzon - Kis lakás a padláson A lakást két fő részére kellett élhetővé álmodni. Kényelmes fürdőszobával, külön hálószobával, lehetőség szerint a tárolás megoldására egy kis gardróbszobával. A társasági élet eseményeit a konyha – étkező – nappali egybenyitott és így egy kicsit tágasabb tere hivatott szolgálni.Végül meghatározták a szükséges térkapcsolatokat, indulhatott a lakás „személyre-szabása”, otthonná alakítása. Finoman visszafogott, mégis meleg, barátságos , modern hangulat megteremtése volt a cél.

 

 

Mini garzon - Kis lakás a padláson Nem akartak sok színt, viszont annál több tárolóhelyet. Természetesen, mint minden lakás berendezésekor, most is voltak határozott kívánságok, mint például a fürdőszoba burkolata és a sarokkád. A keskeny, ferdefalú helyiségben végül a mosógép és fölötte még a cirko is megtalálta a helyét. A mosdó alatti épített kis szekrény további tárolóhelyeket biztosít.

 

 

 

Mini garzon - Kis lakás a padláson

 

 

A mindössze jelzésszerű előszoba burkolata megegyezik a konyha burkolatával, csak méretében és lerakási módjában tér el, így is kijelölve a különböző funkciókat. A világos, „futóhomok felületű” kőlapok színével remekül harmonizál a nappali és a hálószoba világos gesztenye parkettája. A bútorok mind egyedileg készültek, maximálisan kihasználva a tetőtér adta kis zugokat. Egységesen juhar furnérból készültek, és szinte észrevétlenül belesimulnak a térbe a világos színükkel, melynek árnyalata nagyon közel áll az alapszínnek választott halvány madártej – színhez.

 

 

 

Mini garzon - Kis lakás a padláson

Ezt a visszafogott halványságot még a lakás közepén magasodó kéménypillér mészkőborítása sem színesíti, csak egy kicsit izgalmasabbá teszi. Az előszoba és a nappali egyik fala azonban meleg karamell-barna árnyalatot kapott ami jótékony hatással van a térre. Kiemeli a kőburkolat szépségét, struktúráját és finom, puha kontrasztot alkot a sok vanilia-színű ülőbútorral is. Az egymás fölött elhelyezett tetőablakokon beömlő fény is újabb meleg-barna árnyalatokat csal elő belőle.Az étkező üvegasztalánál üldögélve még a környék háztetőiben is gyönyörködhetünk. Ez a lakás legjobb helye.

 

 

Mini garzon - Kis lakás a padláson

 

Vagy a hálószoba… mindenesetre picit vöröses barnás színével elcsábít, és innen is izgalmas kilátás nyílik a környékre, még az ágyban lustálkodva is.

 

Hihetetlen bűvészkedés, és a centiméterekkel való zsonglőrködés eredményeként még a hőn áhított gardróbszoba is megtalálta helyét. A hálószobából nyílik, közvetlenül a szobaajtó mögöt t, de csak tolóajtót lehetett beépíteni, hogy az amúgy is szűk teret ne zsúfoljuk tovább. Az aprócska, meghatározhatatlan formájú tér minden rejtekét kihasználtuk tárolásra. Az akasztós részek mögött a ferde falak alsó háromszögében polcok növelik a tárolófelületet.

 

A tükör kínálta tértágító trükkel csupán egyszer éltünk, az előszobában. Nem lehetett ellenállni neki. Szép, míves, ám mégis modern kerete éppen ide illik. Ez is azt szolgálja, hogy már a lakásba lépéskor otthon érezzük magunkat. Azóta lakói belakták, használják, szeretik a lakást és minden zugában valóban otthon érzik magukat …

 

 

« A 16 »