Megbízóm első otthonául felújítandó ingatlant keresett, amelyre végül a fővárosban egy múltszázad eleji épületben talált rá. A cél egy fiatalos, barátok fogadására is alkalmas, funkcionálisan jól működő lakás kialakítása volt.

 

A bejárati ajtón belépve a konyhába érkezünk, ahol a régi rossz állapotú térből a felújítás során kialakítottunk egy kényelmes, jól használható főző helyiséget és egy kisméretű étkezőt. A tágasság érdekében egyféle padlóburkolatot alkalmaztunk a konyha és a fürdő területén, mely utóbbi eredetileg nem volt a lakásban. A konyha és a fürdőszoba járólapja alá elektromos padlófűtés került. A kislakások általános gondja az elegendő tárolóhely hiánya. Ezért egy erre alkalmas helyiséget hoztunk létre a fürdőszoba felett, ezáltal a fürdő belmagasságát 2.7 m-re csökkentve.

 

Mini garzon - Sok jó ötlet kis helyen is elfér (35nm)

 

 

A tulajdonos két elképzeléséhez ragaszkodott a mini garzon a felújítása során: egyrészt mindenképpen galérián elhelyezett hálórészt szeretett volna, másrészt, hogy rafinált hangulatvilágítási megoldások szülessenek a nappaliban. Ezért a gömb függeszték mellé falikarokat is elhelyeztünk a térben, amelyek a galéria lépcsőjének megvilágítását is szolgálják. A nappali ékessége lett az ülőgarnitúra mögé épített gipszkarton előtétfal, amely egyrészt érdekes, betont idéző strukturált felületével, másrészt az oldalán körben futó led fényekkel hívja fel magára a figyelmet. Mivel cél volt a minél nagyobb térérzet elérése, így a galéria tervezésénél kifejezetten ügyeltem arra, hogy könnyed hatású legyen. A tartószerkezetet mindenütt gipszkartonnal burkoltuk el, és alatta helyi világításként spotok kerültek beszerelésre. A galérián található hálóban egy jól megközelíthető kétszemélyes ágy és kétoldalt 1-1 éjjeliszekrény fér el. Különleges látvány itt a laminált parkettába szerelt ledek sora, valamint az edzett üvegből készült korlát, amely szintén az átláthatóságot és a fény szabad áramlását szolgálja.

 

Mini garzon - Sok jó ötlet kis helyen is elfér (35nm)

 

 

A tulajdonos rendelkezik néhány festménnyel, amelyek festőművész barátja, Sánta Kristóf alkotásai. A dekorálást ezekkel oldottuk meg. A lakás színeinek kiválasztásánál arra törekedtünk, hogy egy natúr alapot adva, – a tulajdonos akár csak a textilek cseréjével – bármikor kedve szerint változtathassa meg az enteriőr hangulatát.

 

Mini garzon - Sok jó ötlet kis helyen is elfér (35nm)

 

 

Kedves kolléganőm jelszava: „a tervezésre szánt idő mindig megtérül” – számomra is igaznak bizonyult. Minden elképzelés átgondolására volt idő, és élmény volt az együttgondolkodás a tulajdonossal. Mindenképpen szót kell ejtenünk a profi kivitelező csapatról is, akik munkámat nem hátráltató tényezőnek fogták fel, hanem partnerekként együttműködve tudtunk dolgozni, és a végeredmény ez a terv szerint pontosan kivitelezett és berendezett esztétikus otthon lett.

 

 

Mini garzon - Sok jó ötlet kis helyen is elfér (35nm)

 

 

 

« A 7 »