Ahány elnök, annyi Ovális iroda – tartja a híres amerikai mondás. Érthető okokból egyik elnök a másik stílusába nem fészkeli be magát a Fehér Házban. Megszületett hát Obama elnök személyre szabott dolgozószobája is.

 

A korábbi hagyományoktól valamennyire elrugaszkodva, nem a Firstlady keze van a dologban, ezúttal egy kaliforniai lakberendező tervezte az Ovális szoba belsőjét, természetesen nagy médiajelenlét kíséretében. Az első reagálások szerint túl barna, túl uncsi, túl lapos.

 

 

Túl sok mindennek azonban nem kellett mennie Bush-al együtt: maradt a méltán gesztusdarabnak titulált hatalmas íróasztal, amit még Viktória királynő ajándékozott Rutherford B. Hayes-nek, az USA 19. elnökének – két President kivételével mindenki e mögött dolgozott. Nem tartja rossz ómennek és el is nyerte ugyanakkor a jelenlegi elnök tetszését is elődje aranyló drapériája; ez is maradt. Mint a két asztalka, tálkák, székek, komódok is.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

 

A változás mégis szembetűnő: hatalmas szőnyeg adja meg az alaphangulatot, rajta körös-körül inspiráló idézetek nagyoktól: például Martin Luther Kingtől és Kennedytől. Két cappuchino színű bársony szófa (amik úgy tűnnek, csak az előd ülőgarnitúráit húz, egy elegáns éjkék asztalilámpa-pár Christopher Spitzmillertől és a New York Times által különösen mainak titulált dohányzóasztal mind-mind új szerzemény a dolgozószobában. Legutóbbi darabot Roman Thomastól, egy new york-i bútorkészítőtől vásárolta a nagy feladattal megbízott lakberendező, Michael Smith. Hogy miért pont Smith-re esett Barack Obama választás, arról nem szól a fáma, mindenesetre több híres amerikai politikus, közszereplő és hollywoodi semi-sztár otthonát álmodta már meg. Buján elegáns, minden értelemben felnőtt(es) terei miatt kedvelik.

 

 

Obama új dolgozószobája végül inkább visszafogottan elegánsra, sok nagyszájú amerikai szerint kifejezetten laposra sikerült. Így vagy úgy, a szakértők szerint mégiscsak jobb ma egy laposan fényűző iroda, mint holnap a szembeköpés, világválság versus luxus témában. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a mindenkori Mr. President átalakítási hóbortját nem az adófizetők kemény dollárjaiból finanszírozzák: egy alap állja, melyet jólelkű gazdagok táplálnak, csakis erre a célra tartogatva a befolyt összeget.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

Franklin D. Roosevelt elnök irodája 1934-ből. Ő például egy hatalmas hajómakettel tette személyessé a dolgozószobát.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

Eisenhower leginkább a padlóban hagyott nyomot: megrögzött golfjátékos volt, ennek a szenvedélynek az Ovális szobában sem tudott nemet mondani; ez meg is látszott a fapadlón.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

 

Richard Nixon elnök Bob Hope humoristával a Fehér Házban 1973-ban. A kék szőnyeg Mrs Nixon választása, körben arany csillagok díszítik a szegélyét.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

 

Dick Cheney és Donald H. Rumsfeld Ford elnökkel tárgyal 1975-ben. Ford szabadította meg az Ovális szobát a poloskáktól: a lehallgató rendszer olyannyira ki volt építve itt, hogy amikor a milliónyi vezetéket kitépték a falból, az majdhogynem összedőlt.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

 

Az idősebbik George Bush elnöklete alatt kékbe borult a Fehér Ház legismertebb terme.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

 

Clinton óta arany színű drapéria díszíti a dolgozószobát. Ezt azonban a következő elnök lecserélte, amit viszont Obama most megtartott.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

 

George W. Bush olyan szönyeget tett a dolgozójába, amit felesége, Laura tervezett: a felkelő nap optimista sugarainak szimbólikájával átszőve.

 

Mr. Obama ovális irodája

 

…és végül Obama jelenlegi irodája 2010. augusztus 31-én. Visszafogott eleganciába öltözve. Több izgalmat vártam Amerika első sötétbőrű elnökétől.

 

 

Forrás:

nytimes.com

Fordította:

http://wowinteriors.blog.hu