„Megsárgult fényképek alapján fogtunk felújításba” Közvetlenül a tenger ölelésében kerestek házat maguknak vendéglátóink, hogy a víz illata és a napsütés átjárja az otthonukat.

 

A házaspár abban egyetértett, hogy leendő otthonuk frissességet tükrözzön, ám míg a házigazda a kortárs építészet híve, addig felesége arra vágyott, hogy a ház egykori arculatát állítsák vissza. Végül mindketten engedtek kicsit, a végeredmény pedig egy kellemes, modern otthon lett.

 

Öreg ház és a tenger

 

 

A fiatal házaspár manhattani apartmanját adta fel ezért a tengerparti házért. Életüket a nagyváros helyett a természet közelében akarták folytatni, s ez a hely tökéletes közegnek tűnt már első pillantásra is. Az újdonsült tulajdonosok kaptak néhány, nagyjából a hatvanas évek végéről származó fotót, s ez annyira tetszett a háziasszonynak, hogy szerette volna egy az egyben ugyanazt a hangulatot visszaadni a háznak. Férje azonban a modernebb megoldásokat kedveli, így azzal a feltétellel fogadta el felesége ötletét, hogy a felújítás során a legkorszerűbb anyagokkal dolgoznak, illetve modern stílusjegyek is felbukkannak.A lakóterek a régi terveknek megfelelően kék és fehér színben játszanak, de a tengerpart, a homok és a napsütés narancsos tónusai is megjelennek imitt-amott. A nappaliban a súlyos márványkandallót nem kellett felújíttatni, sérülésmentes maradt az évtizedek alatt, a hajópadlóra viszont ráfért egy alapos csiszolás. Házigazdáinknak tetszett, hogy annak idején a nappali és az étkező közé ablakot vágattak a háziak. Visszaállították, mégpedig úgy, hogy az étkezőben tolóajtót rögzítettek az ablakkerethez.

 

Öreg ház és a tenger

 

 

A nappaliban a fehér és a homokszín nyugtatja a szemet. A rattan kanapét vendéglátóink egy tengerparti bútorüzletben vásárolták, akárcsak a tömörfa dohányzóasztalt. A kiegészítők, így a hajólámpák, valamint a tájképek a tengerparti élet szeretetét sugallják. Az étkezőben is visszaköszön a mozgalmas tengerparti hangulat, ám a sok faanyagnak köszönhetően a meghittség és intimitás is jelen van. Izgalmas látvány a csempézett kandalló az étkezőasztal mögött. A tömör juharfa asztalt rattan székek veszik körül. Ugyan az előző tulajdonosok kristálycsillárt lógattak ide, a régi fényképeken az itt látottakhoz hasonló függőlámpa szerepelt. Mivel a régiségpiacon hármat is árultak belőle, jó ötletnek tűnt valamennyit üzembe helyezni.A földszinti helyiségekből utunk a tetőtérbe vezet, ahol a szülői hálószoba letisztult világát klasszikus stílusú, restaurált bútorok teszik hangulatossá. Nem lehet nem észrevenni a tengerkék kandallót, valamint a franciaágy mögött a fél fal méretű háttámlát. Legalább ennyire különleges a fürdőszoba is, amely süllyesztett káddal és kényelmes szépítkezőpulttal szoba benyomását kelti.Hiába, a tengerparti élet sok kellemes percet-évet tartogat. Ki tudja, lehet, hogy egyszer a most tizenhatesztendős fiú kezébe kerül néhány megsárgult fénykép…

 

 

Öreg ház és a tenger

 

Öreg ház és a tenger

 

 

Az étkezőben a különböző árnyalatokban jelenlévő fa melegséget áraszt, ugyanakkor fokozza az eleganciát. A csempézett kandalló igazi kuriózum, akárcsak a régiségpiacról származó csillárok. A deszkákra festett olajkép egy tengerparti kiskocsmából való. A vendégszobában a szögletes vonalú kanapé, a pácolt fatörzs dohányzóasztalka és a műkristállyal töltött, apró gipszkartondobozokra állított üvegcsék a házigazda modern ízlésvilágát tükrözik. A kamaszfiú szobája szépen kidolgozott kovácsoltvas ágyat állítottak, de ez csak az egyik attrakció. Jó ötlet evezőlapátokra cserélni a képet a falon, és jótékonyan takaró szoknyát varrni az ágyra.

 

 

Öreg ház és a tenger

 

Öreg ház és a tenger

 

Öreg ház és a tenger

 

Öreg ház és a tenger

 

 

Forrás:

A Mi Otthonunk magazin
Lapszám: 2011/05
http://www.amiotthonunk.hu/kitekinto/oreg-haz-es-a-tenger.html