Vendéglátóink Budapest egyik külső kerületének csöndes mellékutcájában örökölték meg ezt a csaknem nyolcvan éves házat. Esetükben szó szerint érthető, otthonuk felújításkor a kályhától indultak el.

 

 

E kisvárosi környéken sok a fa és a virág. Minden házhoz tartozik kisebb-nagyobb kert is, melyeket tulajdonosaik konyhakertként, virágoskertként, esetleg lomok gyűjtőhelyeként hasznosítanak. Vendéglátóink kertje egy szoba intimitásával kapcsolódik a házhoz. Az utcáról láthatatlan a füvesített, bokrokkal, fákkal körülölelt kert, melyben a gyerekek és a háziak kedvenc kutyájának játékaié a főszerep. A fedett terasz pedig fűtésének köszönhetően esős, hűvös időben is kellemes üldögélőhely.

 

A ház felújítási munkálatai nagyrészt befejeződtek, amikor egy baráti házaspár frissen épült házát látva elkérték lakberendezőjük telefonszámát, és felkérték Krebsz Zsuzsannát a befejezésben való közreműködésre. Őt kérdezem:

 

Hogyan kezdődött a közös munka?

 

Otthon a kályha körülMint minden esetben, az igények, lehetőségek és persze a lakás részletes felmérésével, a vázlatok egyeztetésével, majd a kész tervek alapján a beszerzéssel, kivitelezéssel folytatódott. Ez utóbbiakban megbízóimé volt a főszerep, én csak asszisztáltam hozzá címekkel, ötletekkel. Bontásról szó sem lehetett, csupán továbbépítésről, de nem is lett volna szükség rá, mert a felújítási építész terv olyan körültekintően készült, hogy minden funkciónak megfelelő hely jutott. Jól berendezhető, a család igényeit maximálisan kiszolgáló méretű és beosztású helyiségekre osztották az adott alapterületet. Csupán az előszobával, (mely egyben a tetőtérbe vezető lépcső háza is), bánt kissé szűkmarkúan tervezője, de a főfalakat ő sem tolhatta odébb. E helyiség berendezése nehéz feladat volt. Megbízóim azt kérték, tágas hatású, világos, ha lehet elegáns, de otthonos tér fogadja a megérkezőt. Legyen helye a cipők és a kabátok egy részének, kulcsnak, telefonnak, esetleg a porszívónak, és önálló használata legyen biztonságos két kicsi gyermekük számára is! A kevés fémből és sok fából készült korlátot átlátszó edzettüveg-betétekkel tettem biztonságossá. Ezzel a tér viszonylagos tágassága megmaradt, melyet a nagyméretű tükörrel tovább tágítottam optikailag. A lépcső alatti tér ideálisnak tűnt a cipők és egyes takarítóeszközök tárolására.

 

Szép cserépkályha áll a nappaliban. Azt is Ön tervezte?

 

Otthon a kályha körülNem, dehogy. Ez talán az egyetlen berendezési tárgy, melyet a régi házból megtartottak. Ma is használható állapotban van, és jellegzetes dísze is a nappali-étkező közös terének. Kellemes kontrasztot alkot a sötétebb cseresznye színű bútorokkal.

 

 

 

 

 

 

A hálószoba viszont világos alapszíneket kapott.

 

Otthon a kályha körülMivel a nappaliból nyílik, azért a kályha kiegészítő színe itt is jelen van a terrakotta falon és megjelenik a textileken is. Itt az egészség és a nyugodt otthonosság voltak a tervezés fő elvei. A szokásosnál hosszabb, motorral mozgatható ágykeretek, a plazmatévé a falon, és a gardrób ajtaja nyitására felkapcsolódó világítás. Ezek e kis hálószoba luxusai.

 

A padlástér szinte még lakatlannak tűnik.

 

Otthon a kályha körülIgen, ez majdnem így is van. Amikor bekapcsolódtam a berendezési munkába, maga a tetőtér már készen volt, csupán az alaprajzi beosztáson finomítottunk kissé. Második nappalinak, két gyerekszobának fürdővel lesz majd itt helye a dolgozószoba mellett.

 

Ami a legfontosabb volt, hogy a családfőnek csöndes elvonulásra, egy kis otthoni munkára nyugodt helyet biztosítsunk, már elkészült. És a ház asszonyának kérésére a háztartási helyiséget is itt rendeztük be. Nagyméretű gardróbszekrények (az egyiken át juthatunk a beépítetlenül hagyott padlástérbe), és ezen a szinten is kialakított gardrób helyiség mentesítik a tárolás alól a nappalikat, hálószobákat. Néhány év múlva folytathatom majd a megkezdett berendezési tervet, amikor a gyerekek elérik az iskolás kort.

 

Gyakran találkozik ilyen erőlelátó tervezéssel?

 

Otthon a kályha körülIgen, egyre gyakrabban. A lakberendezési tervkészítésnek sok egyéb mellett az is a nagy előnye, hogy úgy lehet lépésenként haladni a megvalósítással, hogy az egység megmarad. Lehetnek a szakaszolásnak anyagi okai. Ilyenkor egy kislakás is készülhet évekig és nem csorbul a harmónia. Jönnek ünnepek, melyekre kérhető egy-egy betervezett bútor vagy kiegészítő- és dísztárgy. Folyamatosan lehet örülni, ha egy-egy elképzelés megvalósul és lassan összeáll a kép. Vagy mint vendéglátóinknál, a változó igények szerint rendezzük majd be a megteremtett alapot.

Ezek szerint kapcsolata a megbízó családdal hosszabb távra terve.

 

Otthon a kályha körülNagyon remélem, hogy jó szívvel gondolnak rám. Bár annak is örülök, ha nem jutok gyakran eszükbe, (mondjuk akkor, ha nekimennek egy rossz helyre került bútornak, vagy nincs hová letenni a kávéscsészét) csupán kellemesen, kényelmesen élik életüket abban a környezetben, amelynek megteremtésében én is közreműködtem.

 

Megjelent: SzépLak 2005/07.

 

 

 

 

« A 13 »