Tudományosan bizonyított tény, hogy az ember környezete hatást gyakorol közérzetére, hangulatára. Lakberendezőként gyakran találkozom azzal a kéréssel, hogy a megrendelő barátságos, hangulatos, kellemes otthont szeretne. Amikor rákérdezek, hogy milyen anyagokat látna szívesen az otthon környezetében, kivétel nélkül az a válasz, hogy természeteset.

 

 

Otthon? Természetesen! A következő képeken egy olyan lakás látható, ahol első pillantásra kitűnik, hogyan lehet ezt megvalósítani saját kezűleg, egyszerű anyagokkal, praktikus ötletekkel és képzelőerővel. A házrész egy közös udvarú telken helyezkedik el. A kocsibeállót követően nyílnak az előterek. Vendéglátónk a teraszt a tér érzetét megőrizve rejtette el a kíváncsi szemek elől, vadszőlőt és borostyánt futtatott fel a korlát felé, ami így meghitt hangulatot teremt a reggeli kávézáshoz vagy a délutáni olvasáshoz.

 

 

Otthon? Természetesen! A kényelemről vesszőből font bútorok és kerti padok gondoskodnak. Érdemes megfigyelni a fehér falak nemes egyszerűségét, a kerti bútorok antikolt fa hatását és a burkolat módját. Néha a kevesebb több – tartja a mondás, ami ebben az esetben különösen igaz. A futónövények elhelyezésénél arra érdemes odafigyelni, hogy ne függőleges függönyt alkossanak a terasz körül, hanem adjunk neki dőlésszöget, irányt, formát drótok, madzagok segítségével. A burkolatnál használhatjuk ugyanazt a lapot, és variáljuk bátran a lerakás módját (akár egy szőnyegszerű diagonál betéttel). A bútoroknál pedig ne féljünk akár a régieket felújítani némi csiszolással és antik hatású pác használatával. Érdemes a fa ajtókat is felújítani velük együtt az összhang érdekében. Készíthetünk a kerámia burkolat megmaradt darabjaiból mozaik asztalkát is csemperagasztó és fugázó segítségével. Felakaszthatunk egy bambusz vagy egy kagyló szélcsengőt (mindenképpen olyat, aminek a hangját nemcsak mi, de szomszédaink is kellemesnek találják). Vendéglátóink a papagájaikat költöztetik ki nyáron a fa árnyékába.

 

 

Otthon? Természetesen! A lakásba belépve a pasztell színek, az antikolt fenyő bútorok és a régi pecsétes téglák dominálnak. A kicsi előtérből a konyhába jutunk. A konyha aszimmetrikus U alakú antikolt fenyő pácolású frontja szinte belesimul a környezetbe. A munkalapot a padló kerámia burkolatából rakták ki. A helykihasználást dicséri az étkező sarok kialakítása, fa padja és rattan székei a kis hely ellenére is kényelmesnek tűnnek. A funkcióváltást hangsúlyozza a fal parapet vonalban való elválasztása. A bordó szín és a tapétaszegő csík hangsúlyozza, leválasztja és kuckósítja az étkező részt.

 

 

 

Otthon? Természetesen! A konyhán keresztül vezet az út a nappaliba. A családi együttlétek helyszínéül szolgáló helység berendezése a régi időket eleveníti fel modern köntösbe bújtatva. Antik fenyő bútorok, régi tálaló szekrényből átalakított TV állvány és egyszerű, letisztult vonalvezetésű kanapék. Az íves mennyezet ellenére sem zavaró a bontott pecsétes téglával burkolt fal, és a sarokban megbújó viszonylag alacsony darázskő borítású kandalló. A téglák közül a tulajdonos számára a régi magyar címeres és az évszámos téglák a legkedvesebbek. Ezeket évek alatt gyűjtögette régi épületek bontásaiból és őrizgette a család, hogy majd méltó helyükre kerülve díszítsék otthonukat. A beépítés előtt megtisztította őket és a pecsét nélküliekkel vegyítve burkolta vele a falat. Kezeléséhez olyan impregnálószert kell használni, ami nem képez fényes réteget a felületén és nem hagy nyomot rajta.

 

Otthon? Természetesen! A nappaliból nyílnak a hálószobák és a fürdőszoba. A hálóban a fehér és a mályvaszín uralkodik, a fürdőszobában a pasztell sárga és a fehér csempe. A fürdőszoba érdekessége, hogy a zuhanyrész kivételével a falakat csak a tükör aljával egyvonalban csempézték, fölötte festették. Ettől a fürdőnek olyan hangulata van, mintha egy szobában lennénk. Az érzést fokozza, hogy a mosdókagyló a kinti bútorokhoz hasonló szekrényszerű fa pultba van süllyesztve.

 

Egy lakás hangulatát nagymértékben befolyásolhatják a kiegészítők és a lakástextilek. Érdemes megfigyelni a család által összegyűjtött régiségeket napjaink használati tárgyaival vegyítve. Az ablakokon dédnagymamáink horgolt függönye köszön vissza, a polcokon régi üvegek, cserepek és vázák sorakoznak, a világítást szinte mindenhol antik hatású lámpák adják. Vendéglátónk a lakás több pontján is színezett üvegű, fa keretes, átvilágító ablakokat helyezett el az ajtók feletti magasságban, nem is annyira a fény áteresztése, sokkal inkább hangulatuk, játékosságuk miatt.

 

Otthon? Természetesen! A fent említett példa jól mutatja, hogy nem feltétlenül kell otthonunkat a legdrágább bútorokkal telezsúfolnunk ahhoz, hogy jól nézzen ki és örömünket leljük benne. Bátran nézzenek szét maguk körül, lássák meg a régen kiselejtezett tárgyakban, a természetben a lehetőséget és alkossanak bátran! Meglátják, az otthonuk meghálálja!