Egy építkezés igen sokféle lehet. Vannak, akiknél a legfontosabb szempont a gyorsaság, mások a jutányos árakat tartják szem előtt, és olyanok is akadnak, akik egy életre szóló, időtálló és minden porcikájában tökéletes otthon megteremtésére törekszenek – akárcsak vendéglátóink.

 

 

A Gödön épült, mediterrán stílusú, kétszintes családi ház tulajdonosai nem hirtelen felindulásból vágtak bele a házépítésbe. Régóta vártak már a pillanatra, amikor megtalálják az ideális telket, amely közel esik a környéken élő rokonokhoz, barátokhoz, és rendelkezésre áll az az anyagi háttér is, amely a kompromisszumok nélküli tervezést és kivitelezést lehetővé teszi.

 

Rusztikus elegancia

 

Csakis a legjobb alapanyagok és szakemberek kerülhettek szóba, ami nem is csoda, hiszen házigazdánk maga is az építőiparban érdekelt. Pontosan tudta hát, hogy mire lesz szüksége álmai otthonához, és azt is, hogy elképzeléseit csakis egy rátermett belsőépítész közreműködésével valósíthatja meg. Kamarás Borbála régi ismerősük, hiszen már több ízben dolgozott a családnak, így nem is kellett sokat egyeztetni ahhoz, hogy a tervező ráérezzen, milyen otthonra vágynak. Mindössze a kulcsszavak hangzottak el: polgári eleganciát, klasszikus alaphangvételű, ugyanakkor rusztikus tereket szeretnének, családias hangulatú enteriőrökkel.

 

Mivel előző lakásuk jóval kisebb volt ennél, és gyűjtöttek némi rossz tapasztalatot arról, mennyi kényelmetlenséget okoz a helyhiány, most igyekeztek jó előre, még az építési tervek elkészülte előtt kikötni néhány feltételt. A háziasszony kívánsága a hatalmas előtér volt, ahol kényelmesen fogadhatja a látogatókat akkor is, ha egyszerre többen, akár négyen, öten érkeznek meg. Ugyancsak a gyakori vendégjárás miatt ragaszkodtak a hatalmas étkezőhöz.

 

Rusztikus elegancia

 

 

Mivel a földszinti tér egybefüggő, és több funkcót lát el – hiszen itt van a jókora konyha, az étkező, és a nappali is – a belsőépítész látványos tértagoló elemekkel igyekezett elkülöníteni a különböző részeket egymástól. A tulajdonosok egy barátjuk lakásában láttak bontott téglát felrakva, ami annyira megtetszett nekik, hogy kérték, nekik is mindenképpen tervezzen belőle valamit. Így Borbála olyan, téglából épített szekrényeket magukba foglaló, falfülkés pilléreket állíttatott a konyha és az étkező közé, amelyek határozottan tagolják a teret, ugyanakkor praktikusak és mutatósak is. Került téglaburkolat, pilléreket imitálva, a kandalló környéki pozitív sarkokra, illetve a nappali főfalára is egy-egy monumentális képkeret gyanánt. A szimmetrikus elrendezés és a hatalmas tér hívta életre a gondolatot, hogy ne egy, hanem két ülőgarnitúrát helyezzenek el a nappaliban egymás mellett, asztallal elválasztva. A kandalló közelébe állított kanapé baráti beszélgetésekre hív, a másik a tévézés kényelmes helyszíne.

 

Rusztikus elegancia

 

 

Nagy gonddal tervezték meg a konyhát is, természetesen az egész berendezésen végigvonuló sötét éger színű, míves, mart, kerámiafogantyús fa ajtókkal, rengeteg tárolóhellyel és munkafelülettel, amire nagy szükség is van, hiszen szinte minden nap készül itt valami finomság. Elegáns, sötét, toszkán stílusú fa bútorokkal rendezték be a hálószobákat is, ám a felső szint sztárja egyértelműen a nagy fürdőszoba, amelyet tökéletes szimmetriában komponáltak meg. A kiválasztott mészkő hatású burkolat és a sok fa felület meghitt hangulatot ad a térnek. Elegancia, következetesen végigvezetett szín- és anyaghasználat és minőség felsőfokon – egy olyan ház berendezésének jelzői, amelyet nem néhány évre, hanem egy egész életre építettek tulajdonosai.

 

Rusztikus elegancia

 

Rusztikus elegancia

 

Tervező:

Kamarás Borbála
Elérhetőség: 06/30- 995 1140

(Az eredeti írás a „MI OTTHONUNK” magazin 2009/9. számában jelent meg)