Fiatal, még gyermektelen házaspár vagyunk. Az egyik budai kerületben építtetjük azt a családi házat, amelybe ősszel szeretnénk beköltözni. A munkálatok jól haladnak, így lassan sor kerül a festésre, burkolásra, ezért még előtte szeretnénk segítségüket kérni a nappali és a hálószoba berendezéséhez.

 

 

Semmi sallangMost még módunkban áll az elektromos vezetékek helyén is változtatni. A berendezésről határozott elképzelésünk van, de szeretnénk egy szakember véleményét is meghallgatni, nehogy utólag derüljön ki, hogy valami nem jól használható.

 

Elképzelésünk szerint a nappaliba három darab háromszemélyes kanapét vásárolnánk és egy nagyméretű dohányzóasztalt, amely mellett társasjátékot játszhatnánk a barátainkkal. Étkezőasztalt is nagyot tervezünk, kb. nyolcszemélyeset. Szívesen és gyakran nézünk tévét, ezért a hálószobában is helyet kellene találni egynek. Szeretjük az épített polcokat, a dísztelen bútorokat és a natúr színeket, vagyis a minimalista berendezést, de barátságos hangulattal. Van két bárszékünk és egy franciaágyunk, minden mást ezután fogunk beszerezni. A hálószobában szükségünk lenne egy varrósarokra és arra, hogy az ágyban kényelmesen reggelizhessünk.

 

 

Semmi sallangV: Nagyon szerencsésnek mondhatják magukat, hogy ilyen kellemes, tágas házban kezdhetik meg a családalapítást. Látszik, hogy régóta és alaposan felkészültek a berendezés izgalmas feladatára, hiszen hosszú leírásukat (amelyből csak részleteket közöltünk) olvasva látom, hogy szinte mindenre kiterjedt a figyelmük.

 

 

Semmi sallangHa életmódjukból adódóan gyakran fogadnak nagyobb létszámú baráti társaságot, valóban szükségük lesz sok ülőhelyre, de nem tartom szerencsésnek a háromszor három személyes kanapék megvásárlását. Az ilyen kanapék legalább 210×90 cm területet foglalnak el (ha kisebb, nem férnek el rajta hárman), és az általuk körbezárt terület túl nagy a baráti beszélgetésekhez.

 

 

Semmi sallangAz alacsony dohányzóasztalon pedig nem kényelmes játszani, de az étkezőasztal jól megfelel erre a célra is. Ezért ajánlom a rajzokon látható megoldást, még ha a fotelből nem is élvezhető a tévé műsora. A dohányzóasztal lehetne kétrészes, akkor igény szerint ott használható, ahol szükséges, és kiegészíteném lerakóasztalkákkal. A tévészekrény magában foglalja a videó helyét is, és kiegészül egy vastag üveglappal, amely vendéglátáskor hasznos lehet. Ez a bútordarab térszervező szerepet is ellát, mivel étkező- és beszélgetőrészre osztja a teret, alakja pedig kijelöli a burkolatok irányát. A bárszékeknek a konyhai munkapult mellett találtam helyet. Ha a pult magassága itt kb. 110 cm, anyaga pedig pl. gránit, jól illeszkedik a meglévő székekhez és a nappali igényes berendezéséhez is.

 

 

A mennyezet kialakítása szinte kínálja a rejtett világítás alkalmazását, amely a szükséges helyeken függesztett lámpákkal, máshol (pl. képek fölött) irányítható fényű halogénlámpákkal egészíthető ki. A bútorok anyaga többnyire sötétbarnára pácolt, selyemfényű felületű bükk. Az étkezőszékek natúr bükkből készültek, nádfonatú üléssel kombinálva.

 

Semmi sallangA nappali gipszkartonból vagy téglából épített padkája a hálószobában polcrendszerré bővül. A polcokat üvegből készíteném, a fülkék hátfalát tükörrel burkolnám és fölülről megvilágítanám. Itt méltó helye lehet szép dísztárgyaiknak, ráadásul egy picit a tér is tágulna a tükrök által.

 

 

 

 

 

Semmi sallangBár a szoba nem olyan kicsi, de több funkció (alvás, tévézés, reggelizés, varrás) számára kell kényelmesen berendezni. Az adott ágyat két különböző méretű szekrénykével egészíteném ki. A varrás kellékei az asztallap alól kigördíthető konténerben kaphatnak helyet. Szintén görgős megoldású a reggelizőállvány, amelynek használaton kívül a falfülkében lehet a helye. A burkolat itt a csöndes, meleg szőnyeg- padló, a színek pedig kissé élénkebbek, személyesebbek, mint a nappaliban.