Vannak szerencsés emberek, akik életük során több helyen és több különféle stílusú lakásban lakhatnak. A sztárok és hírességek ebbe a csoportba tartoznak. Ma is egy ilyen nemzetközileg ismert és elismert művész lakásaiba pillanthatunk be.

 
Sztárok otthona - Cher Cher elég régóta a csúcson van. Még valamikor a hippi-korszakban indult karrierje Sonny Bono oldalán (hogy mikor, az hölgyről lévén szó, ne firtassuk). Elég hamar felfigyelt rá a szakma és már a 70-es években keresett annyit, hogy saját kaliforniai villájába költözhetett, amit aztán az elmúlt 4 évtizedben számos alkalommal lecserélt más – hasonlóan különleges – villákra. Ezekbe kukucskálunk most bele az interneten keresztül.
Az amerikai „Architectural Digest” magazin 1970 nyári számában írt először Cher-ről, bemutatva akkori birtokát. A kaliforniai Bel Air-ben található épület lakberendezője Ron Wilson volt. Ez a ház még kettejüknek, a Sonny & Cher házaspárnak készült.
Ebben az időben Cher antik bútorokat gyűjtött, míg Sonny pedig festményeket és bronz szobrokat. A ház tehát akkori szenvedélyük és életmódjuk lenyomatát őrzi, melyben a fiatal (és hirtelen meggazdagodott) tulajdonosaik saját stílusuk kialakulásának korai éveit élték. A végeredmény egy fiatalos, jellegzetesen 70-es évekbeli, de tradíciókkal gazdagon átszőtt otthon lett. Kaliforniáról lévén szó, a ház határozottan mediterrán jegyeket mutat kívülről…

 

Sztárok otthona - Cher

 

…míg belülről sokkal tradicionálisabb. A reggeliző szobában kifejezetten a kerti atmoszférát kívánt teremteni az akkori lakberendező. A virágmintás tapéta és hasonló abrosz, a zöldre festett székek és a virágcsokros csillár mára már mosolyt fakaszt, de abban az időben nagyon is divatos volt. De hol vannak már az „édes hetvenes évek”.

 

Sztárok otthona - Cher

 

A következő villa, melyben Cher lakott még mindig a 70-es évekből való. Az AD1974 májusi számában megjelent fotókon szereplő enteriőrökért is Ron Wilson felelős.
A kép egy újabb Los Angeles-i villából származik, mely a művésznő tulajdona volt akkoriban. Az 1930 tájékán épült villában több mint 40 szoba volt, és határozottan más stílust mutat, mint elődje. Kemény küzdelmem volt Cherrel nyilatkozta a designer. Sokszor felhívott ötleteivel, mire én csak azt tudtam tanácsolni: nézd meg még egyszer és aludj rá egyet, aztán majd megbeszéljük. A villa stílusa így is jobban tükrözte Cher akaratát és ízlését, mint a tervezőét.

 

Sztárok otthona - Cher

 

Szintén az 1974-es lapszámból származik a következő kép is, melyen a tágas nappali látható. Itt a lakberendező visszafogott színekkel próbált csendesebb és nyugodtabb hangulatot teremteni. A XVIII. századi itáliai festmény, az antik tálalószekrény és a kissé Versace-is szőnyeg ugyan némi eklektikára utal, de talán még ma is vállalható a tervező számára.

 

Sztárok otthona - Cher

 

5 évvel később, 1979 júniusában adott hírt az AD a következő Cher-Wilson kooperáció eredményéről. Cher élete és életmódja jelentősen megváltozott. Ez a lakás akkori életmódjának és ízlésének hű lenyomata – nyilatkozta lakberendezője.
Az épület Malibu-ban (Kalifornia) található és bár a sztárra jellemző extremitásoktól nem mentes, de sokkal letisztultabb, mint korábbi otthonai. Cher lelkivilágára ráérezve Wilson már a 80-as éveket előrevetítő enteriőrt alkotott. Nyers mészkő oszlopok fogják közre a tükrökkel gazdagon dekorált étkezőt. Nyugalmat és egyszerűséget áraszt, ám az egzotikum (állatbőrök és afrikai szafarikat idéző hangulatával) sem hiányzik belőle. Kissé egyiptomi feelinget ad a homokszínű padló, a hexagonális tölgyfa asztal, illetve az eredeti XIX. századi vázák együttese.

A hatodik és hetedik kép Cher 80-as évek végén készült lakását mutatja. „Amikor először láttam az apartmant, minden teljesen fehér volt benne.” – nyilatkozta Wilson. A New York-i triplex átalakításakor a lakberendező természetes anyagokat, semleges színeket és műkő felületeket használt.

 

 

Sztárok otthona - Cher
„Sok házat lakberendeztem Chernek, összesen 11-et, és mindegyiknél elmentünk a legvégső határig, sőt tovább is. Minden létező trükköt kipróbáltunk, minden lakberendezési technikát bevetettünk, minden függönystílust és padlóburkolatot kipipáltunk. Szóval meg volt minden, ami csak lehetett, de ha ő felkér, még ma is valami újat akar kipróbálni.” A mellékelt képen a lakás harmadik emeleti pihenőszobája látható, ami csupa üveg, csupa ablak, és a kertre nyílik. A hófehér, géz-szerű drapériák, és a lágyan eső függönyökön keletkező árnyékok légies képet alkotnak. Az egyetlen színfolt ebben a tejszínhabra emlékeztető enteriőrben, a sarokban álló növények zöldje. A ferde mennyezetre felfutó árnyékolókat már elektronika mozgatja. (Ne feledjük: még csak 1989-et írtunk!)

 

Sztárok otthona - Cher

 

Ugyanebből a triplexből származik a következő fotó is, az AD 1989 márciusi számában megjelent lakásbemutatás elemeként.
A New York-i loftokra jellemző öntöttvas, csigalépcső fekete, matt festést kapott, és az étkezőbe vezet. A lépcsőfordulóban egy (betonból és üvegből készült) kortárs műalkotás kapott helyet. A kőre emlékeztető falfelület előtt álló XIX. századi francia bútorokkal és modern, két beton darabból álló asztallal berendezett sarok Cher kedvenc zuga volt a házban. A lakberendező, Ron Wilson, számos bútordarabot tervezett a művésznőnek. A párduc-mintás székek és a hozzá való kanapé is ezek közül való, jellegzetesen Cher-es darabok.

 

Sztárok otthona - Cher

 

Ez a mexikói-arizónai hatású otthon 1991 októberében láthatták az AD magazin rendszres olvasói. Az ingatlan Aspen (USA, Colorado állam) egyik prominens háza.
A tapasztott agyag (adobe) falú villába szeptemberben szeretett bele Cher, októberben már megvásárolta, és karácsonyra már be is költözött. Ron Wilson-nak mindössze 6 hete volt a lakberendezési projektre, ami miutaja, hogy nem minden lakás alakul ki hosszú hónapok alatt – csak egy ügyes lakberendező és némi instant készpénz szükséges hozzá.
„Amikor azt mondta nekem Cher, hogy a karácsonyt már itt akarja tölteni, azt hittem rosszul hallok. Az lehetetlen, válaszoltam. Nos, rúgj fenékbe egy pár embert, és oldd meg – válaszolta.” És ahhoz képest, hogy másfél hónap alatt készült el, egész jó lett. A képen a nappali szoba látható, melynek ablakfülke ülőkéjéből pompás kilátás nyílik a kolorádói hegyvidékre. Wilson durva selymet használt bútorhuzatnak, kelimből készíttetett díszpárnákat, és számos antik tárgyat használt kiegészítőnek.
„Ismerem Cher-t, tudom mit szeret, és azt is, hogy milyen enteriőrben érzi otthon magát. – nyilatkozta a lakberendező – Imádja a nagy, de egyszerű bútorokat, és imádja a gazdagon texturált mintákat.”

 

Sztárok otthona - Cher

 

„A mi munka-kapcsolatunk igen különös, – mondta egyszer Cher lakberendezőjéről – én megmondom neki, hogy mit szeretnék, egy olyasmit, ami nem is létezik, egy stílust, ami nincs is, és ő megteremti nekem.”

Az AD 1992 áprilisi száma adta hírül Cher és Wilson újabb együttműködésének eredményét. Ez egy 1000 nm-es modern, kaliforniai villa Malibu-ból. „Ha nem lettem volna az, ami vagyok – nyilatkozta Cher – imádtam volna lakberendező és dekorátor lenni. Mindig is szerettem a formákat, színeket, anyagokat. Vonzott a divat és a lakberendezés, a tárgyak elhelyezkedése a térben.”
És valóban, amilyen kreatív Cher a zenében és a színészetben, olyan kreatív az enteriőrökben is.

 

Sztárok otthona - Cher

 

A Texast és az Arizonát idéző épülethez óriási medence is társul. Az épület jellegzetesen „south-western” hangulatú, de csak kívülről.
Belülről tiszta Cher. Ugyanolyan, de mégis egész más, és talán nem véletlenül. A lakberendező ezúttal is Ron Wilson volt, aki ebben a hálószobába (lásd a képen) eredeti Michael Taylor által tervezett fotelokat és puffokat helyezett el. A párducmintás kárpitozás viszont elárulja, kinek is készült az enteriőr. Ismét a korábban már látott afrikai hangulat köszön vissza, az egyiptomi/núbiai istennők lakosztályát megidézve, banánfával, vadbőrökkel, baldachinnal és antik kő bútorokkal.
Egy közel 20 éves, ám ma is vállalható enteriőr.

 

Sztárok otthona - Cher

 

A 11. enteriőr fotó 1996-ból való. Cher ekkor alakíttatta át Miami Beach-en (USA, California) vásárolt, 1950 körül épült házát grandiózus villává.
Ez az első épület, melyet nem régi tervezőjével Ron Wilsonnal lakberendeztetett. Cher fejlődő ízlésének megfelelően, velencei és mór inspirációkat követve, a házat teletömte vallásos témájú alkotásokkal. Gazdag kárpitozás, párnázottra húzott fotelok, díszes, faragott famunkák, kovácsoltvas és kő – ezek a fő jellemzői. Drámaian eltérő mindattól, amit Cher-től megszoktunk korábban.
„Színeket akartam, de olyat, ami nem hat nyomasztólag.” – mondta a lakásról Cher. A bútorok korábi házaiból, illetve saját lakberendezési katalógusából származnak. (Cher Sanctuary nemű csomagküldő bútorcég tulajdonosa) „Mindig is utáltam a rumlit, most csupa olyasmi vesz körül, amit szeretek, és amit élvezet nézni.”

 

Sztárok otthona - Cher

 

Az utolsó képek 8 éve készültek. Az AD 2002 augusztusi számában közölt utoljára interjút Cher aktuális lakásáról.
„A házam nagyon fontos nekem. Ugyanis ez az egyetlen hely, ahol nyugton vagyok, csak magamban, a fotósoktól, riporterektől távol – ezért ez az én menedékem, az erődöm. Nincs még egy hely, ahol annyira szeretnék lenni, mint itthon.”
És a Malibu-i (USA, California) ház valóban olyan is, mint egy vár. Itáliai reneszánsz stílusú étkezője bármelyik kosztümös filmben szerepelhetne, a gótikus hatású székekkel körülvett óriási étkezőasztal, a dombornyomatos mennyezet, az asztali orchideák és gyertyafény világítású csillár különleges hangulatot áraszt.

 

Sztárok otthona - Cher

 

A ház hátsó terasza egy mozaikkal kirakott medencére tekint, ami szinte egybefolyik a Csendes Óceánnal.
„Ebben a láthatatlan szélű úszómedencében töltöm szinte minden időmet nyáron. – mondja a művésznő. Cher nagy szerelme Malibu, alig egy mérföldre a tengerparttól, a sós víztől.” – teszi hozzá lakberendezője, Rob Wilson.
És, ahogy az Architectural Digest képeit elnézem, meg is tudom érteni…

 

Sztárok otthona - Cher

 

Forrás:

www.architecturaldigest.com