A sztároknak is lakniuk kell valahol. Madonna például itt él amikor New Yorkban tartózkodik. Nézzünk be a falak mögé, és lessük meg Madonna Manhattan-i luxuslakását…

 
Sztárok otthona - MadonnaMadonna Manhattan-i (New York City, USA) apartmanját testvére, Christopher Ciccone lakberendezte. A felső West Side-on található, viszonylag titokban tartott lakásról az Architectural Digest magazin számolt be egy jó évtizeddel ezelőtt, ám a képeket elnézve ma is épp úgy divatos, friss és vállalható. Köszönhetően az Art Deco stílus időtlenségének.
„Alázatos elegancia” – így írta le az énekesnő/díva testvéröccse, Christopher G. Ciccone a lakást, aki egyben a lakberendező is volt ebben az Art Déco stílusú otthonban. És ki más, ha nem egy testvér tudott volna valódi nyugalmul szolgáló otthont teremteni Madonnának, a városban, amely mint tudjuk „soha nem alszik”.

A lenti képen Christopher, a testvér-designer, mögötte egy híres kép Madonna gyűjteményéből: Tamara de Lempicka festménye, a „Nue á la Colombe” 1930-ból.

Az elegancia és kifinomultság a lakás minden szegletében kézzelfogható – na és a pénz, mert hogy máshogy lehetne valakinek számos híres, eredeti festménye és antik bútora.
Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakásaA lehalkított színű falakon a bejárat mellett rögtön ott egy 1930 környékéről származó, eredeti fotó, amit a neves francia fényképész Laure Albin-Guillot készített, és egy pompeji-stílusú klizmosz-szék, a kései XIX. századból…

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakásaCiccone három kisebb lakást olvasztott egybe, hogy megalkossa testvére otthonát. Megtartotta viszont az eredeti 1915-ből származó ajtókat, ami nem is csoda, hisz hol találni manapság ilyen szép, ólomüveg-betétes ajtókat.
A második klizmoss-szék felett egy 1790 tájékáról származó ír kobaltkék-fehér keretes tükör lóg. A csillár is antik, egy 1924-es bronz, Süe et Mare darab. A szőnyeg tervezője Edward Fields.

 

 

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

„Gyakran merítek erőt a festményeimből, olyan energikusak” – mondta Madonna.
Ez a nappali kandallója feletti alkotás a „Les Deux Bicyclettes” címet viseli, festője Fernand Léger (1944) volt.
A másik kép a „Le Coeur Voilé” (1932-ből) Salvador Dali műve. Ez a Ciccone által tervezett, Mondrian-stílusú könyvespolcban kapott helyet. A szofa, fotelok (Eugéne Printz) és az asztalka (Jean Pascaud) egyaránt eredeti Art Deco darabok. A szőnyeg is korabeli, egy 1930 tájékán született antik darab.

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

 

A nappali harmónika-ajtós szekrénykéje is a 30-as évekbe visz vissza (Eugéne Printz alkotása), a felette látható kép: az „Andromeda” (1929) Tamara de Lempicka-tól. Ugyanebből a korszakból valók az amerikai klub-fotelok (cca.1930).
Minden Art Deco, és minden eredeti!

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

 

Christopher Ciccone tervezte a mahagóni büfé-bárpultot, ami tökéletes kiegészítője a 30-as évekbeli étkező asztalnak és székeinek (Jean Pascaud). A falon lógó „Nana de Herrera” kép (1930) szintén de Lempicka festménye.
Olyan lehet itt étkezni, mintha a Titanic elegáns szalonjában volnák, miközben a háttérből szól a jazz – éppen az art Deco korszak kellős közepén…

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

„Imádom az otthoni irodámat, mert faxolhatok és nézhetek egy Picasso képet egyszerre” – mondja Madonna mosolyogva.

A berendezés szinte minimalista és puritán, ám határozottan Art Deco. Jól illik a lakás többi részéhez…

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

 

 

Talán csak a kondirerem az egyetlen mai darab. Ám, itt is visszaköszön az Art Deco a falakon.
A szoba teljesen hangszigetelt, ami az otthoni edzéseknél és táncmozdulatok begyakorlásában kell is.
„Madonna szereti érezni a zenét” – mondja testvére, ami azt jelenti, hogy hangosan szól a zene, amit viszont a szomszédok (merthogy itt is vannak) nem hallhatnak. Nem véletlen hát, a falak tökéletes hangszigetelése.

A futópadok felett, a falakon lévő képek nem kevésbé ismert műalkotások: a „Portrait of a Boxer” (1940-es évek közepe) Claggett Wilson-tól, és egy cím nélküli fotográfia (1927) Frantisek Drtikol-tól.

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

 

A konyhát a rozsdamentes acél uraqlja, ami kiváló kontrasztot ad a lakás többi helységének hangulatával. Modern, de mégsem idegen az Art Deco ízlésvilágtól.
„Nem akartam eredeti, Art Deco konyhát – nyilatkozta Ciccone – és mindenből a legjobbat akartam betervezni testvéremnek. Mindemellett az egyetlen ok, amiért van a konyhában mikró, mert Madonna imádja a pattogatott kukoricát, és ebben készül el a legjobban (és leggyorsabban) a popcorn.
A bárpult jellegű asztalka gyors étkezésekre jó, a bor-polc az esti borozgatásokhoz ad municiót, az óriási Sub-Zero hűtőszekrény pedig minden egyéb finomság tárolására kiváló. A törtfehér padlócsempe könnyen tisztítható – olyan, mint egy nagyüzemi konyha. Világos, tiszta, tágas, és mindennel felszerelt…

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

 

A folyosó boltíves tetejét a művésznő testvére tervezte, és Stephen Wang építész kivitelezte.
A falakon itt is számos kép, archív fotó és lenyomat lóg. Számunkra talán az egyik legizgalmasabb André Kertész akt sorozata…

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

 

A mór-stílusú boltívek a fürdőszobába vezetnek, ahol a zuhanykabin ajtajában és a kád felett is megismétlődnek. A kád ezüstözött lábakon álló, antik-hatású, ám modern karmoskád. A falakat Ciccone szögletesre vágott, eredeti olasz-márvánnyal burkolta. Modern, ám mégis Art Deco-s, és nagyon elegáns…

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

A dressing room (öltöző) egy hatszögletű szoba. A kandalló feletti kép címe „The Young King of the Black Isles” (1906) Maxfield Parrish alkotása, az Art Deco fotelt Michel Dufet jegyzi, az asztalka alkotója Paul Follot.

Az 1920-as évekből származó szőnyegen P. Laconte szignója olvasható…

 

Sztárok otthona - Madonna Manhattan-i lakása

 

Nos, itt lakik Madonna, amikor New York-ban tartózkodik.
És itt készített öccse három kis lakásból egy nagyot, tartotta meg és rendezte be autentikus Art Deco-ra.
A lakás – ha stílusos akarok lenni – Madonna egyik híres számából idézve: „Just like a Prayer” (Mint egy ima).

Nézzék, és gyönyörködjenek benne (és egy picit irigykedni is szabad)…

 

Forrás:

www.architecturaldigest.com