Az amerikai enteriőr-tervező, Frank Roop a világ 80 legjobb lakberendezőjének egyike. Lessünk most be saját bostoni lakásába, ahol ismét valami különlegeset és csak rá jellemzőt alkotott.

 

Boston történelmi negyedében, barna téglás házak között, IX. századi városháza és a mögöttük látható felhőkarcolók sziluettje adják meg az alaphangulatot ehhez a kétszintes, duplex lakáshoz, melyen megtalálható a Frank Roop-ra jellemző összes kézjegy. Az 1865-ben épült épület közel 4 méteres magasságú belső terei bátorítólag hatottak a lakberendezőre, és – pár hónapnyi renoválás után – megszületett a mű. Az otthon, amiben az eredeti viktoriánus faldíszítés, a modern és antik bútorokkal új értelmet nyert.

 

 

A magával ragadó elegancia vitathatatlanul mutatja Roop kötődését a divat világához, ahhoz a világhoz, ami még a „Louis Boston” luxus szabóságban eltöltött évei alatt fertőzte meg. – „Egykori főnökömtől tanultam, hogy dolgok, amik amúgy nem illenének össze, attól még fantasztikusan nézhetnek ki együtt.” – nyilatkozta az ELLE Decor magazinnak a lakberendező.

 

 Tökéletes egység

 

 

Vegyük példának a kétoldalas képen látható enteriőrt: egy indigó színű, bársony kárpitozatú szófa, előtte lakk-fekete, fémlábú, retró asztalok a 60-as évekből, szögletes karfájú, mély fotelek, mellettük egy gyöngyház-berakásos lerakó asztalka (egyenesen Szíriából), és egy zöld bársonyú, eredeti III. Napóleon ülőke. A falak burkolata mészkő lapokra hasonlító festést kapott, az eredeti viktoriánus stukkót megtartották. Semmi sem logikus – vagy, lehet, hogy éppen ettől -, de mégis pazarul néz ki.

 

 Tökéletes egység

 

 

A konyha teljesen nyitott, tökéletes, magasfényűre polírozott beton pulttal, belülről festett üvegű felsőszekrényekkel, és minden XXI. századi kényelemmel felszerelve. az itt főzött ételeket a szomszédos étkező, diófa asztalán fogyasztják el.

 

 

 Tökéletes egység

 

Tökéletes egység

 

 

A beszélgető sarokban két eredeti Sergio Rodrigues fotel, és a Dedar halványkék színű lenvásznával újrakárpitozott dán szófa visz színt, az egyébként barna-fehér színekre épülő enteriőrbe.

 

 Tökéletes egység

 

 

A napos hálószobában alkalmazott textúrák adják a luxus érzetét. A nagy belmagasságot kitöltő baldachinos ágy Roop saját tervei alapján készült: bézses árnyalatú szarvasbőrrel kárpitozták, és koptatott réz-szögekkel szegecselték. A barna, polírozott bútorok határozottan a 60-as évek eleganciáját idézik, amire kiegészítőként fényes- és csillogó lámpák kerültek brossként. – „Az egész olyan, mint egy jól sikerült outfit, összeválogatsz különféle dolgokat a szekrényedből, egymásmellé teszed őket, és, ha tetszik, amit a tükörben látsz, csak annyit mondasz: igen, ez az! Az lakberendezés ugyanilyen, ha túlzásba viszed, mesterségessé válik.”

 

 Tökéletes egység

 

Tökéletes egység

 

Frank Roop, Boston

Az amerikai Frank Roop 1998-ban indította el saját enteriőr-tervező cégét, ám előtte alapos tapasztalatot szerzett az eleganciáról és a személyesre alakításról, abban az úri szabóságban, ahol korábban dolgozott. Itt leste el, és gyakorolta be azokat az alapokat, melyeket aztán számos lakberendezési korszak- és stílus befolyásolt. Az egészet átszűrte saját személyiségén, és olyan – világszerte ismert – tervezővé vált, akinek egyediségén mindmáig átérződik a divat, a „couture” világa.

 

 

Nemrég jelent meg első könyve, a „The New Bespoke”, ami egy szemtelenül iránymutató mű. A könyv csodálatos fotóit az ismert fotós, Eric Roth készítette. Olyan enteriőröket láthatunk benne, mint az itt bemutatott bostoni lakás, melyben az antik bútordarabok kézen fogva élnek a személyre szabott, egyedileg tervezett társaikkal. Az amerikai enteriőr-tervező nem hazudtolja meg magát, és a rá jellemző szürke-kék színekből mindegyik szobába jut.

 

Tökéletes egység