Kérdés: Néhány hónapja vásároltam egy új építésű társasházi lakást, de egyenlőre nem sikerült berendeznem, ezért még nem is költöztem be. Az előszoba, a konyha és a fürdőszoba készen van, ezeken nem is akarok változtatni, de a hálószoba és a nappali berendezéséhez szükségem lenne ötleteikre.

 

Trapéz alakú szobák

 

 

Egyedülálló fiatalember vagyok, informatikával foglalkozom. Sokat tartózkodom otthon, s bár szeretem a társaságot, nem tartok nagy bulikat. Szeretek zenét hallgatni és dvd-t nézni, illetve otthonra is szükségem van számítógépre, melyet a hálóban képzelek elhelyezni. Ha az alaprajz szabálytalansága miatt szükséges, csináltatott bútor is kerülhet a lakásba.

 

Válasz: A szobák szabálytalan alaprajza nem akadályozza jelentősen a berendezést. Feltételezem, hogy Ön is a kisebbet szánta hálónak. Ide asztalos által készített beépített szekrényt ajánlok, illetve az ablak melletti sarokba a helyet pontosan kitöltő dolgozót, ami a későbbiekben esetleg pipere célokra is megfelel. Az egyszerű vonalú tölgyfurnéros bútorok hangulatos kiegészítője lehetne egy méretes fali textilkép. Ennek színei meghatározhatják a szobában használatos árnyalatokat, így biztosan harmonikusan illeszkednek majd egymáshoz. A szoba kicsi keresztmérete szükségessé tenné nagyobb tükör felületek alkalmazását, pl. a sarokszekrény ajtaján. Illetve az ágy mögöttin kívül a többi falat halvány, pl. krémszínűre festethetné.

 

Trapéz alakú szobák

 

 

A nappali a kikapcsolódás, feltöltődés helye, de az esetleges vendéglátásé is. Nagyobb étkezőasztal elhelyezésére nem áll elegendő hely rendelkezésre, de mintha ide találták volna ki a Calligaris bővíthető konzolasztalát, mely a fal mellett alig foglal helyet, de kinyitva hat személy számára teremt kényelmes étkezési feltételeket. Kapható olyan változat is, amely összecsukható székeket rejt magába. A sarokkanapén teljes komfortban lehet filmeket nézni. Ha ággyá nyithatót választ, szállóvendégeket is fogadhat, bár egy személy mindenképp elalhat rajta. A kanapé mögötti fal elé gipszkartonból szerelt parapetfalat képzeltem el, melyben (áttört rács mögött) a fűtőtest is helyet kapott. Teteje lerakóként szolgál pl. a hangfalak számára.

 

Trapéz alakú szobák

 

 

A szemközti falon készen kapható bútorokba rejthetők az elektronikai berendezések. Az üveges felületek nem akadályozzák a távirányítók használatát. A szekrények fölötti fülkében felfelé nyitható ajtós tárolót építenék. Az egyik a légkondicionáló berendezést rejti, aljába süllyesztett világítással. A rejtett szerelésű polcok mögött a falat bambusz burkolat fedi. A kanapé előtt egymás alá tolható asztalok állnak natúr színű gyapjú szőnyegen. A szoba meghatározó színei a drapp árnyalatok. Ezt élénkteném kevés pirossal olyan felületeken, amelyeket könnyen lecserélhet, ha megunja, vagy csak más hangulatot teremtene egy-egy alkalommal.

 

Trapéz alakú szobák

 

 

Kellemes méretű loggiáját kár lenne nem használnia, ezért ajánlanék oda is bútort. Mivel itt található a légkondicionáló berendezések nagyméretű kültéri egysége, ráadásul félig az ajtó előtt, egy léces takarót készíttethetne köré. A loggia másik fal elé hasonló kivitelben készülhetne egy láda, mely matracokkal, párnákkal jó üldögélőhely lehet, benne pedig elrejthetők az egyéb kültéri bútorok, eszközök. Az árnyékolás kihajtható (akár motoros) ponyvával vagy nagyobb méretű napernyővel megoldható. Ha téltűrő növényeket választ ide, nem kell minden évben újakat vásárolnia.

 

Trapéz alakú szobák