Olykor a változás kifejezetten jót tesz az ember életében, bár ez az adott pillanatban nem mindig tűnik azonnal magától értetődőnek. Talán vendéglátónk, a fiatal, csinos és sikeres üzletasszony sem sejtette még válásakor, hogy új élete mennyi kellemes meglepetést tartogat.

 

 

Ám, hogy most jól érzi magát a bőrében, rátalált önmagára és két fiával együtt tökéletes harmóniában él, azt az új otthonukban kialakított környezet egyértelműen bizonyítja…

 

Vannak nők, akik ha magánéletükben változás áll be, frizurát cserélnek. Mások új szokásokat vesznek fel, hobbit keresnek maguknak. Háziasszonyunk azonban nem csupán élet-, de lakberendezési stílust is váltott, méghozzá jókorát. Előző lakásukban ugyanis angolos eleganciával, Laura Ashley-féle virágos drapériákkal, csecsebecsékkel berendezett enteriőrök határozták meg az összképet. Most azonban valami modernebbre, tüzesebbre, lendületesebbre vágyott. Így hát, amint egy évvel ezelőtt megvásárolta a frissen épült Cézár-ház egyik nyolcvan négyzetméteres lakását, azonnal felhívta régi barátnőjét, Mátrai Gabriella lakberendezőt, hogy segítségét kérje a nagy munkához. Még mielőtt leültek beszélgetni, háziasszonyunkban már nagyjából összeállt a kép. Nőies, mégis dinamikus látványt szeretett volna, nagyon meleg színekkel – pirossal, bordóval, naranccsal – kombinálva.

 

Tüzes lendülettel - Cézár-házElső lépésként kiválasztottak egy élénk, téglás-narancsos árnyalatú tapétát a nappali egyik falára. Gabi ezután tulajdonképpen ehhez válogatta – barátnőjével közösen – a berendezési tárgyakat. Mivel a lakást kulcsrakész állapotban vették át, a parketta és a szép Caracalla konyhabeépítés már adott volt, s ezek eleve meghatározták a bútorok alapszínét is.

 

A Sanko Stúdióban megrendelt, olasz, gőzölt bükk, Calligaris kisbútorok megadják a nappali-étkező stílusát, és érvényesülni hagyják a hozzájuk rendelt, tüzes tónusokat. A konyhabútor vajszínű ajtófrontjai pedig az étkezőszékek kárpitjának, illetve a fal színének árnyalatát határozták meg.

 

Nem vásároltak újat, inkább átkárpitoztatták a régi ülőgarnitúrát tűzpiros textillel, melynek diszkrét kockamintája a fény- áteresztő függöny szövésében is megjelenik. És mintha ide álmodták volna meg a falat díszítő Balogh Ádám-festményt – s ez a megérzésünk nem is tér el a valóságtól. A fiatal, tehetséges festőművész ugyanis kifejezetten ide, ebbe a lakásba, háziasszonyunk személyiségjegyeit, szeretett színeit, kedvenc szimbólumait egybeolvasztva készítette munkáját.

 

Tüzes lendülettel A tér másik szembeötlő eleme, amelyet nem lehet nem észrevenni, az az étkező tengelyében lévő, bordó, „tükörcsíkos” oszlop. Éke, dekorációs eleme a lakásnak, tartóoszlopa a piskótaalakban szabott, üveg asztallapnak, illetve a fölé rendelt világítótestnek. Valójában azonban a lakberendező bravúrja ez a megoldás, mellyel a tér egyik gyenge pontját változtatta előnnyé.

 

A statikai szempontból szükséges oszlop az ebédlő szokványos berendezését gyakorlatilag lehetetlenné tette. Ezért Gabi azt találta ki, hogy az asztal alkotórészeként alkalmazza, így díszítő és használati funkciót is adott neki. Hogy azonban a terve ilyen tökéletesen – csavarok és fém alkatrészek beépítése nélkül – megvalósulhasson, ahhoz a Mirror Kft., illetve a világítástechnikát szállító, Vistar Kft. munkatársainak szaktudására és precizitására is szükség volt.

 

Tüzes lendülettel Pontos tervezést és koncepciót igényelt a két fiúszoba berendezése is, hogy a teret a lehető leghasznosabban és legötletesebben lakhassák be. Mátrai Gabi a kisebbiknek emeletes ágyat tervezett, alul rengeteg tárolóhellyel, szekrénnyel. S hogy a kuckóban könnyebben épülhessenek a lego várak, az ágy aljába világítást is szereltek. Természetesen ugyancsak egyedileg készült a hozzá tartozó szekrény-íróasztal együttes is, az Indeco asztalosműhelyében. A sárgára festett falakkal, kiegészítőkkel könnyed és vidám az összhatás.

 

Komolyabb, felnőttesebb a nagyfiú szobája, amely egy finom, zöldes alapszínt kapott. Itt is a bükk a meghatározó, és a jobb térkihasználás érdekében ez az ágy is magaslatra került. Alul tolóajtós szekrény nyeli el a tekintélyes menynyiségű holmit.

 

Tüzes lendülettel Gabi műve a fürdőszobába került szekrényfal is, amely magába foglalja a mosdópultot, a tükröt, a világítást és sok-sok üveges, zárt és nyitott pipereszekrényt, a lehető legpraktikusabban kihasználva a bézses csempével burkolt, viszonylag szűkös teret. Ráadásul úgy, hogy mellé, még egy kényelmes sarokfürdőkád is elfért.

 

Temperamentum, kreativitás és vitalitás sugárzik az új lakás minden szegletéből, ahogy vendéglátónk egyéniségének is ezek a legszembetűnőbb karakterjegyei. Ugyanakkor akad benne lágyság és nőiesség, egy kis tetszeni vágyás, és persze praktikum is bőven – hála a tulajdonos tudatosságának és lendületességének, a lakberendező barátnő szaktudásának és persze a közös és teljes egyetértésben lezajlott munkájuknak.

 

Tüzes lendülettel Szellős és könnyed, üveggel kombinált, olasz, Calligaris kisbútorokkal rendezték be a társalgót, melyek „sápadtsága” kellemes kontrasztban áll a pirosak forróságával. A kecskeméti Színkép Galériából rendelt kép páros ugyancsak tökéletes választásnak tűnik. Csupa tűz a nappaliban – pirosak és bordók feleselnek egymással a nagyon is nőies, mégis modern hangvételű térben. Mire Mátrai Gabriella lakberendező bekapcsolódott a tervezésbe, a Caracalla konyha már a helyén volt, meghatározva az egész lakás alaphangulatát. Hogyan változtassuk látványos és praktikus elemmé a lakás gyenge pontját – erre mutat példát az étkező tengelyében lévő tartóoszlop praktikus kihasználása és dekorálása. Egyedi megrendelésre készült a fürdőszoba üveges, polcos pipereszekrény-fala, amelynek közepébe a mosdópult került, a hozzá tartozó tükörrel és világítással. A viszonylag szűkös méretek ellenére még egy sarokfürdőkád is elfért ide. Ötletes a kisebbik fiú birodalma is, az emeletes ágy alatt nem csak a szekrények fértek el, de jól megvilágított játszókuckóról is gondoskodott a tervező