Az Internet és a mobiltelefon térhódítása a munkavégzés folyamatait átalakította. Az elmúlt 10-15 évben új típusú munkaeszközök és berendezések keletkeztek, hiszen az adattárolás lényeges zsugorodáson ment át. A megmaradt irodák külföldön és hazánkban is átalakultak vagy, high-tech csodapalotába költöztek.

 

Akik ebből kiszorultak és tehetségükkel az új lehetőségeket nem akarták elhalasztani egyesek talán kényszerből, mások pedig tudatosan kialakították OTTHONUKBAN A DOLGOZÓSZOBÁT.

 

Amely stílusát tekintve lehet: klasszikus, minimál, high-tech, retro, új barokk, mix.
De nem mindenkinek van akkora lakása, hogy külön szobát alakítson ki, ezért komoly kihívást jelent megtalálni azt a helyet, ahol a munkavégzés produktív lehet. A lakás /ház/ nagysága és a bentlakók létszáma is befolyásolja a hely kiválasztását.

 

Tanácsok

A munkavégzés rengeteg energiát igényel, ezért a hálószobában, ahol pihenünk, ne dolgozzunk! Inkább a nappaliban, hallban vagy nagyobb előszobában. Kerítsünk le egy sarkot! Miután a munkavégzés a természetes fény mellett jobban megy, ezért elsősorban lehetőleg a keleti tájolású ablak közelében ajánlom. Ma már speciális írószekrény készen is kapható, amely 1m2 helyet foglal el. Magassága 208 cm, amely alkalmas a dossziék, mappák zárható tárolására, valamint a számítógép összes kiegészítő gépei is elhelyezhetők az alsó részen. A rendetlenség dobozba és szekrénybe zárva a rendszeretők számára nem okozhat gondot, hiszen az irodai kiegészítők elhelyezésének csak a szűk hely szab határokat. Melamin borítású pozdorja, furnér és antikra pácolt változatban kapható görgős fiókos konténerrel kiegészíthető.

 

Amennyiben íróasztalra is szükségünk van, úgy a munkasarok elszeparálása történhet irodai térelválasztóval, térben állított szekrénnyel, épített pengefallal, vagy üvegtégla fallal a helyiség méretének megfelelően.

 

Az íróasztal és a szék mérete minden embernél más, ezért az ergonómia szabályai szerint mindig a legkényelmesebbet vegyük meg és nem a legolcsóbbat! A jó szék nem biztos hogy fejtámlás, de több ponton beállítható, kárpitja bőrbarát textil, vagy lélegző bőr, nem fájdul meg a derekunk, nyakunk több órás munka után sem. Az asztal lapja ne verje vissza a fényt, mert látási problémát okozhat. Ha kreatív a szakmánk, áramvonalas, sarkok nélküli asztallal jelezhetjük a hagyományoktól való formabontó képességünket.

 

A gépek beszerelése és karbantartása könnyebben megy, ha olyan helyen vásárolunk bútort, ahol a vezeték sínben fut az asztal hátlapján és ezáltal nemcsak esztétikus látványt nyújt, hanem a balesetveszélytől is megóv.

A természetes és általános világítás mellett fontos a direkt világító íróasztallámpa, amely állítható karral és fejjel van ellátva, hogy a tetszőleges napszaknak megfelelően használhassuk.

 

Amennyiben a munkavégzés ügyfelek fogadásával is jár, tanácsos a dolgozó sarkot úgy elhelyezni, hogy az ajtóra rálássunk. Ebben az esetben a nappali ülőgarnitúrája, vagy étkezési célra is használatos asztal székekkel szolgálhat tárgyalási célokra.
Ezeken túlmenően törekedjünk az enteriőrbe úgy beilleszteni a otthoni munkahelyet, hogy az harmonikus, meghökkentő, nyugodt, extravagáns, egyszerű vagy hivalkodó legyen, olyan, amilyenben Ön jól érzi magát.

Ehhez is nyújtanak Önnek segítséget a Lakberendezők Országos Szövetségének tagjai díjmentes tanácsadással kiállításaik idején. Figyelje honlapunkat, hogy mikor és hol élhet ezzel a lehetőséggel!

 

High-tech iroda otthon

High-tech irodaKépzeletbeli, szép új világ díszlet elemeit hordozza. Friss, tele van innovatív ötletekkel, unaloműző izgalommal, fiatalos vitalitással. A tér tiszta, világos, kifinomult és kissé hűvös. A fém, bőr, üveg által meghatározott berendezés elegáns és kissé távolságtartó. Meghatározó alapeleme a modern technika, amelyről az irányzat a nevét is kapta
Színvilága : szürke –fehér –fekete –ezüst

Az enteriőrt tervezte: Ernek Zsuzsanna, Farkas Anna, Bárdócky Andrea – 2004 BNV

 

 

….A minőségre való törekvés az egyéni feltöltődésben kamatozik…

 

 

Pininfarina Iroda - BNV 2007 Pininfarina Iroda – BNV 2007

Tervezők:
Hámoriné Augusztin Tünde, Bakonyiné Varga Ágnes

 

 

 

 

MÁTRIX iroda„Az általunk ismert világ digitális adatállományok halmaza – vagyis nem irreális – a benne élők pedig e világ rabszolgái – a MÁTRIX cimű film szerint. Aki így dolgozik, az nem a munka rabszolgája, hanem az élet kiválasztottja.” – idézet a prosiból.

Tervezők: Szűcs Klára, Valiskó Ágnes – 2006 Bútorvilág

 

 

 

Forrás:

BNV Magazin – 2007.