Amikor irodánkba – akár otthoni, akár munkahelyi irodáról van szó – széket választunk, a szépség elé kell helyeznünk a kényelmet. Nem mindegy, ugyanis, hogy a számítógép előtt vagy más irodai munkával töltött óráinkat milyen széken ülve végezzük. Egy hátfájás, vagy ínhüvelygyulladás – a gerincferdülésről most nem is beszélve – igen csak meg tudja keseríteni az ember életét. Ráadásul ezek alattomos betegségek; csak akkor észleljük meglétüket, amikor már késő, és nem tudunk olyan könnyen megszabadulni tőlük, mint egy egyszerű náthától.

 
Az irodai székek különféle méretben, formában, színben kaphatók, ám a legfontosabb az ergonómia, azaz a test vonalát követő, a hátat és alkart a megfelelő helyeken alátámasztó ülőalkalmatosság beszerzése. Az alábbiak néhány támpontot adnak az ergonómikus székek tulajdonságairól:

 
A háttámla feszessége

 

A háttámla feszességeA kényelmes székeknél növelni, illetve csökkenteni lehet azt az erőt, amivel a háttámla hátunknak feszül. A túl puha háttámlának nincs tartása, a túl kemény pedig egy idő után kényelmetlenül nyomja gerincünket.

 

 

 

 
A háttámla magassága

 
A háttámla magasságaAzok a jó székek, melyeknél állítható a deréktámasz magassága.

 

 

 

 

 

 
A háttámla dőlésszöge

 
A háttámla dőlésszögeAz ergonómikus székeknél állítható, így mindenki a saját méretére és kényelmére szabhatja a dőlésszöget.

 

 

 

 

 
Karfa magasság

 
Karfa magasságA jó székek állítható karfával bírnak, ez segít az alkar megtámasztásában a kívánt magasságban. Az a helyes, amikor az alkar és felkar 90º-os szöget zár be egymással.

 

 

 

 

 

A térd padlóval bezárt szöge

 
A térd padlóval bezárt szögeEz az iránybeli elmozdulás lehetővé teszi, hogy hátradőlve lábunk a padlón maradhasson.

 

 

 

 

 

 

A háttámla mélységbeli állíthatósága

 
A háttámla mélységbeli állíthatóságaEz a paraméter azért fontos, mert nem vagyunk egyforma méretűek. A nagyobb testűek hátrébb, a kisebbek előrébb foglalnak helyet az ülésen. A mélységben állítható háttámlák ennek beállítását segítik elő.

 

 

 

 

Pneumatikus ülésmagasság állítás

 
Pneumatikus ülésmagasság állításElősegíti az üléspozíció és magasság beállítását, úgy, hogy talpunk kényelmesen a padlón maradhasson, miközben térdünk továbbra is a kényelmes 90º-os szöget tartja. A pneumatika ruganyos és feszes ülésmagasságot biztosít.

 

 

 

 

 

Ülés dőlésszöge

 
Ülés dőlésszögeEz a tulajdonság biztosítja, hogy kényelmesen üljünk – és ne csússzunk le a székről – akkor is, ha munkavégzés közben előredőlünk.

 

 

 

 

 

Minden irányban állítható kartámasz

 
Minden irányban állítható kartámaszSegíti a szélesebb és magasabb embereknek, hogy kényelmes pozíciót vegyenek fel a székben ülve, anélkül, hogy beszorulnának a karfák közé.

 

 

 

 

 

Kar dőlésszöge

 
Kar dőlésszögeA munkavégző alkarja és felkarja ideálisan 90º-os szöget zár be egymással. A könyöktámasz dőlésszögének állításával biztosíthatjuk, hogy ez az ideális szög megmarad akkor is, ha

 

 

 

 

 

Beállítás reteszelése

 
Beállítás reteszeléseA fentiekben leírt beállítási pozíciók rögzítésére egy retesz található a jobb székek alján. Ezzel mintegy „memorizálható” a kívánt pozíció az adott munkavégzéshez.

 

 

 

 

 

Csúsztatható ülőke

 
Csúsztatható ülőkeA fenék és combok megtámasztása akkor a leghatásosabb, ha kényelmesen hátraülve, és nem csak „fél fenékkel” ülünk a széken. Ennek beállítása a csúsztatható ülőkéjű székeken könnyen megoldható.
Mint említettem a bevezetőben, az ergonómiát a szín és forma elé kell helyeznünk dolgozószobánk székének kiválasztásakor. Ha azonban olyan széket találunk, mely a fenti kritériumoknak megfelel, és még tetszik is, ne habozzunk megvásárolni. Az ár itt most másodlagos. A kényelmet, és a gerincfájdalmak elkerülését úgy sem lehet pénzben kifejezni…

 

Jó vásárlást!