2005. április 6.-án a délelőtti órákban a Bohémia Bútorboltban tartottuk a LOSZ idei, a lakás főbb helyiségeit körüljáró előadását, melynek témája a Nappali berendezése és bútorai volt. A programra igen szép számban látogattak el lakberendezők, LOSZ-tagok és nem LOSZ-tagok.

 

LOSZ előadásEgy előadás keretein belül összefoglalót hallhattunk a nappali bútorairól, kiemelve ezek közül is a kanapék, fotelek és egyéb ülőalkalmatosságok szerepét a berendezésben. Olvasgatáshoz, semmittevéshez, tévézéshez, zenehallgatáshoz, barátok fogadásához elengedhetetlen egy kényelmes, kimondottan pihenésre tervezett szék, fotel vagy egyéb ülőbútor, kanapé. E darabok között széles stílus-választékot – klasszikus vagy kortárs hangvételű darabokat, egyaránt találhatunk a szaküzletek kínálatában.

 

A rugalmas alakíthatóság, a sokoldalú felhasználási lehetőség vezérli manapság a legtöbb gyár ülőgarnitúráit is. A többfunkciós ülőbútorok népszerűvé válásával, pedig mintha sok évtizedes rabláncaikat rázhatták volna le a designerek. Az utóbbi évtizedek szigorú minimál irányzata, a geometrikus, egyenes kontúrokkal megrajzolt kanapék mellett egyre változatosabb, színesebb, és tapintásra késztető kárpitokba öltöztetett bútordarabok születnek.

 

A kárpitos ülőbútorok elképzelhetetlenek dohányzóasztalok és egyéb kiegészítők nélkül. De ezek az asztalok is gyakran többfunkciósak, akár alóluk kigördíthető tárolóval egészülnek ki, akár a tetejük egy kínáló tálca lehet. Anyagukat tekintve pedig természetesen az üvegtől a fáig igen sokfélék lehetnek. A dohányzóasztalok mellett helyet kapnak a kanapék körüli az ún. lerakó-asztalkák is, ezek formája is igen változatos. A hagyományos formájú dohányzóasztaloktól egészen eltérő formákat is lehet látni, gyakori, hogy a kanapé anyagával behúzott asztalméretű puff szolgál lerakóként.

 

Az ülőbútorok nagy többsége kárpitos anyaggal bevont, de természetesen a bőr is régóta jelen van a bútorkészítésben. A bőr a legrégebbi anyag, amelyet az emberiség ruházatnak használt, a bőrmegmunkálás pedig a legősibb technikák egyike, amelyet elsajátított.

 

A kárpitos fotelek bevonata eredetileg bőrből készült, de amikor megkezdődött a szövet ipari termelése, és alacsony áron való forgalmazása, a bőr a második helyre került. A 70-es évek körül egy időre csaknem teljesen eltűnt, aztán néhány évtizeddel később ismét teret hódított. A szövetbevonatokat sokan megkedvelték, hiszen tágabb teret engedtek a szín- és különféle textúrák kombinálására.

 

Az ülőalkalmatosságokon kívül a nappali másik fontos bútorzata a tárolószekrény, különféle tároló elemek, ezen belül is a könyvespolcok. A könyvespolcok egyik megszokott fajtája a teljesen nyitott elrendezés, lehetnek alul zárt elrendezésűek, felül nyitottak, de ma már nagyon sokféle variáció képzelhető el, nem ritka a pocok előtt sínen futó ajtó, akár üvegből, amely hol a szekrény egyik részét, hol a másikat takarja.

 

Fontos megemlíteni, hogy a nappali egyben többfunkciós hely is lehet otthonunkban. -ha nincs hálószobánk, itt alhatunk, ha van, a vendégeket szállásolhatjuk itt el, – különálló ebédlő vagy dolgozószoba hiányában hangulatos étkező -, munka sarkot rendezhetünk itt be.

 

Ha nincs külön hálószoba, akkor megszokott dolog, hogy a nappaliban van egy kihúzható kanapé, amely éjszaka alvásra szolgál. Fontos megemlíteni, hogy rendszeres alvásra csak azok a kihúzható kanapék alkalmasak, amelyek kialakítása az egészséges alvásra, a hát és gerinc megfelelő pihenésére is szolgál.

 

Másik megoldás lehet éjszakai alvásra a nappaliban az ún. ágyszekrény vagy szekrényágy. Bár ennek kinyitásához is elegendő hely szükséges, de nappalra az ágy helye teljesen felszabadul, és a nappali csak nappaliként funkcionálhat.

 

Ha megfelelő méretű a nappali, és nem szeretnénk kihúzható kanapén aludni, akkor a szoba egy részén térelválasztóval vagy más praktikával leválasztott hálóhelyet lehet kialakítani.

 

Az előadás után a helyszín egyik, – erre a napra meghívott – közvetlen beszállítója, a Polstrin cég vezetője beszélt termékeikről. A cég nagy elem-kínálattal, rendkívül jól variálható szövetválasztékkal kínálja ülőbútorait a megrendelőknek. Formai megjelenésük minden igényt lefed, ugyanúgy megtalálható a minimalista vonalvezetés az ülőbútoraiknál, mint a finom, lágyabb ívek.

 

Ezután Laszkovszky László, a bolt vezetője pár mondatban beszélt annak a 8 beszállító cégnek kínálatáról, akiknek termékeiket forgalmazzák. Ezek főképp cseh és szlovák bútorgyártó cégek, melyeknek a bolt a magyarországi képviseletüket látja el. Ezenkívül még egy német, és egy olasz cég bútorait forgalmazzák, valamint viszonteladóként Calligaris termékeket is.

 

Az előadások után vendéglátóink ínycsiklandozó falatokkal, üdítővel, kávéval kínáltak minket egy kis állófogadás keretében.

 

A finom falatokat, a kötetlen beszélgetést, érdeklődést követően a Polstrin cég bemutatta azt a számítógépes tervező programját, mellyel saját kanapéikat lehet könnyen, gyorsan a széles elemválasztékot felhasználva 3D-s látványként a megrendelőknek megmutatni. Aki szeretne ilyen CD-t a bútorbolt valamelyik elérhetőségén jelezze igényét, az elérhetőségek az üzlet honlapján megtalálhatók.

 

Nagyon kellemesen telt ez a délelőtt, hasznos információkat kaptunk, sok szép és praktikus bútort láttunk a bemutatóteremben.Akinek nem sikerült eljönni és nappaliba bútort keres, vagy csak nézelődni, tájékozódni szeretne, javaslom látogasson el ide, ahol rendkívül segítőkész fogadtatással, bővebb információval, a bútorokról szóló anyagokkal segítik a lakberendezők munkáját. De természetesen örömmel látják nem csak a szakmabeli érdeklődőket.

 

Nappali berendezés és bútorai
« A 11 »