Mióta pár éve Philippe Starck és tervezőcsapata úgy döntött: „ideje a retró és a minimál egyenes vonalait sutba dobni, és előhúzni a barokkos cirádákat”, a neo-barokk megállíthatatlanul hömpölyög a lakberendezésben.

 

Éljenek a vámpírok

 

Ez a régi-új stílus nemcsak az erre fogékony fiatalokban vált ki izgalmas hangulatokat, de a horror rajongók táborában is ismerős érzéseket korbácsol. Furcsa, de a vámpírok és gróf Drakulák stílusa erősen kötődik a barokkos, sötét és kifejezetten okkult formavilághoz, de a Punk és Dark Rock zenék kedvelői is ismerősen üdvözlik eme eszköztárat.

 

Neo-barokkos stílus

 

Egyesek szerint kifejezetten teátrikus hangulatúak a fekete-lila-vörös színekkel operáló, cirádás, agyondíszített formavilágú bútorok, a semmihez nem hasonlítható egyéni tapéták, és mindazon kiegészítők, melyet az ilyen enteriőrbe illenek. Ennek a színpadiasságnak talán egyik legfényesebb bizonyítéka az egyik budapesti színházban látható darab, a Vámpírok bálja díszletterve. A színházban az enteriőr tervezés azonban nem állt meg a színpadon, hanem kikúszott az előtérbe, ruhatárba és a színház folyosóira is. A zenés színdarabbal tökéletes összhangban vannak a kiválasztott bútorok – melyek a törökbálinti MaxCity egyik szaküzletéből származnak: óriás csillárok, vörös kanapék és ezüst karfájú cikornyás fekete fotelok.

 

Azt azonban, hogy ezek a bútorok nem csak a színházban képzelhetők el, hanem egy valós lakásban is bebizonyította a 2007-es BNV egyik standja. A Lakberendező Szövetség Trendszigetén belül megépült 38nm-es enteriőrbe (a színdarabtól függetlenül és egymásról mit sem tudva) szinte ugyanazon bútorokat tervezték lakberendezőink. Németh Gábor és Szentgyörgyi Ágota azonban továbbment, mint a színházi díszlettervező, a KARE cég csíkos fekete neo-barokk kanapéja mellé ugyanis a New York-i elegáns metropolitan lakásokat megidéző ciklámenszínű fotelokat és bárszékeket párosították. Ez – bár nem annyira okkult és tömény, mint a színdarab díszletei – még mindig merész és eklektikus enteriőrt alkot. Ezt a szobát nem a nyúlszívűeknek szánták, itt a bevállalósoké a terep.

 

Barokkos stílus

 

Legyen az lakás, klubhelység, tv-hifi szoba, vagy bármi más funkcióval bíró terem, az ipari fémpadló, a fekete bőr, a pink plüss és a csillogó tükrök igazán „ütős” enteriőrt alkotnak.

 

És a tanulság? Dühöngjön bár vámpíros neo-barokk, legyen kedvence a metroplitan stílus – egy biztos: lakberendezői segítség nélkül nehéz lesz egységbe fognia és lakható enteriőrt alkotnia. A LOSZ tagjai azonban szívesen segítenek lakberendezési gondjai megoldásában…

 

Éljenek a vámpírok
« A 12 »