Bár mindannyian tudjuk, hogy odalenn délen minden fejjel lefelé áll: amikor itt nyár van, ott éppen tél, az autók is ellenkező oldalon járnak, arról vajmi keveset tudunk, milyen is a lakberendezés „Down under”-módra.

 
Ausztrália ás a lakberendezésAusztrália lakberendezése és design-ipara évtizedeken keresztül láthatatlan volt, sőt talán nem is létezett. Ám az utóbbi években komoly változás történt ezen a fronton. Az ausztrál designerek, építészek, bútortervezők és lakberendezők egyre inkább mutatják magukat, és növekvő nemzetközi elismerést szereznek hazájuknak.

E déli kontinens a legújabb trendje modern korunk szülöttje, az „eco-friendly design”, azaz a környezetbarát házak és lakások létrehozása, melyeket Ausztrália egyedülálló és sajátos tájai, és környezete inspirál. Az ausztrál és tasmániai különleges fafajták használata egyedi – és számunkra egzotikus – termékek létrehozását teszik lehetővé. Az Amerikához hasonlóan egy nyelvű, angolszász alapokon nyugvó, ám multi-kultúrájú kontinens igen sokat merít a bevándorlók hozta hatásokból, ám tudatosan alkalmazza az eredeti bennszülött elemeket is. Logikus, hogy egy ilyen környezetben a stílusok fúziója igen megtermékenyítő, és hatásos végeredménnyel kecsegtet. Mindez előre vetíti a nemzetközi siker lehetőségét.

 

Az ausztráliai lakberendezésMivel a kontinensnyi ország alig pár száz éves történelemre tekint vissza (már, ami a fehér ember betelepülését, azaz a kolonizalizációt illeti), így könnyen kitalálható, hogy milyen tág teret nyer a kreativizmus. Nincsenek kőbe vésett történelmi hagyományok, elvárások – ilyen környezetben szabadon szárnyalhat a fantázia. Új kontinenshez új építészet és modern design párosul. A funkciót és formát szem előtt tartva, sorra épülnek a modern „contemporary”, azaz kortárs-stílusú épületek, melyek mind a XX-XXI. század vívmányainak felhasználásával születnek. Egyenes, geometrikus vonalak, nagystílű és gyakran kísérletező formák az építészetben – modern, letisztult és elegáns enteriőrök a lakberendezésben.

 

Ausztrál lakberendezésMint mindenhol, így itt is megkülönböztethetünk vidéki és nagyvárosi stílusokat. A vidéki életmódot átjárja a természet szeretete, az egyszerűség, itt-ott némi nagystílű fényűzéssel párosulva. A városi stílusra jellemző a nemzetközi metropoliszok forgatagának egyvelege, a kisebb terek funkcionalista berendezése. Ez utóbbi erős párhuzamot mutat az amerikai nagyvárosok (New York, Los Angeles, stb.) hasonló enteriőrjeivel. Minkét stílusra rányomta bélyegét az angolszász örökség, ám – és ez nem véletlen – nagyon sok utalást találunk az ázsiai hatásokra is.

Bár mára már kinyílt a világ, sajnos még csak kevesünknek adatott meg, hogy személyesen is megtapasztaljuk az „aussi”-k lakáskultúráját. Hogyan tudja mindezt idehaza is megvalósítani az, aki erre vágyik?

 

Szín és anyaghasználat

Ausztrál szín- és anyaghasználatAz enteriőrökben használt főbb színek a természetben talált anyagokból eredeztethetők (Ausztráliára jellemző a vörös talaj), a formák azonban már jellegzetes modernek. A padlók, falak és nyílászárók, mind-mind a XXI. századot idézik. Gyakori a barnás-vöröses színek visszaköszönése a parkettában, bútorként felhasznált faanyagokban. Bútorszövetben, függönyözésben és más kárpitokban a tréfa, a vidámság és a színek, minták magabiztos használata tetten érhető. Tökéletes lenyomataként egy fiatalos, vidám – és mit szépítsük: jól élő kontinens lakóinak.

 

Bútorok és berendezési tárgyak

Ausztrál bútorÁltalános a helyben található, és bútorkészítésre alkalmas egzotikus fafajták használata. Jellemzők a sötétre pácolt fából, angolos (viktoriánus) hagyományokat követő tradicionális bútorok, ám megtalálhatók az olaszosan egyenes vonalú minimál-stílusú bútorok is. Mint a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolt országban, itt is fellelhetők a híres európai és amerikai bútorcégek termékei: legyen az olasz, skandináv, vagy kaliforniai eredetű – az angolszász (és ezen belül is az amerikai) párhuzam azonban mindenütt tetten érhető.

 

 

 

Kiegészítő és dísztárgyak

A modern nagyvárosi életstílus Ausztráliában is nagyon hasonló a mi európai metropolitan-stílusunkhoz. Az ilyen enteriőr nagyon is ismerős lehet mindazok számára, akik olaszosan minimálos lakásokban laknak, vagy ismerik New York elegáns apartmanjainak stílusát.

 

Ausztrál dísztárgyak

 

A vidékies, ethno-stílus azonban más. Elengedhetetlen kellékei az ausztrál-ethnikai enteriőrnek a didgeridoo, a bumeráng, és a kézzel festett, faragott állatfigurák. Vigyázzunk azonban nehogy túlzásokba essünk, mert akkor nagyon „Krokodil Dundee-s” lesz az enteriőr. Jópofa ötlet lehet aranymosó tálak, ausztrál kalapok, vagy néhány megsárgult fekete-fehér (a gyarmatosító időket idéző) fénykép a falon. Ha szerencsénk van nem csak a hazai lakberendezési boltokban kapható (gyakran Made in China) apróságokkal, hanem eredeti – sőt a nyaralásról hazahozott – dísztárgyakkal is díszíthetjük otthonunkat.

 

Egy autentikus ausztrál-stílusú enteriőr megalkotása nem éppen egyszerű feladat, még egy képzett lakberendező számára sem. Ha Ausztráliát egy mondattal kellene leírni, akkor „viktoriánus köntösbe öltöztetett és bennszülött, illetve erős ázsiai hatásokkal átszőtt kaliforniai lakberendezést” kellene elképzelnünk. Az ilyen enteriőr azonban egy a stílusokra nyitott, sokat tapasztalt tervező számára jutalomjáték. Kerüljük azonban a kliséket, a szokványos és kiszámítható – vagy éppen túlzottan hatásvadász elemeket (kengurukat, koalákat). Ám, ha ügyesen végeztük munkánkat a lakás autentikussága meg sem kérdőjelezhető. Ebben mindenképp segíthet egy lakberendező!

 

Az ausztráliai lakberendezés
« A 11 »