Smaragdzöld dzsungel, pálmafákkal övezett tengerpart, fehérre meszelt falú házak, grandiózus haciendák, impozáns Maya-romok… A mexikói lakberendezés gazdag hagyományokból táplálkozik, és miként az ország maga, sokrétű, ám hívogató, színpompás, elegáns és nagyon egyéni.

 
A mexikói stílusA mexikói design három fő dologról ismert: az élénk színeiről, a gazdag formáiról és az eleven – a vallásosságban gyökeredző – hagyományairól. E három fogalom együttese határozza meg az országra jellemző lakberendezési stílust. Mexikó – hála a gazdag kézművességnek – számtalan és sokrétű formát és lakásdíszítő elemet garantál, melyek olyan sokrétűek, mint az ország maga. Hisz megtalálható Mexikóban a hosszan elnyúló, trópusi tengerpart, mely kimeríthetetlen inspirációval szolgál a festményektől a kovácsoltvasig. A katolikus vallás hagyományain alapul egy különleges kultusz, a „Dia de los Muertos” (halottak napja), mely európai szemnek talán kissé morbid módon alkalmazza a halált (táncoló csontvázak, koponyák, stb.) mint díszítőelemet. De nem szabad megfeledkeznünk az ősi indián (Maya) hagyományokról sem, ami az ékszerek és dísztárgyak készítésében mind a mai napig tetten érhető mindenhol.

 
Mexikói designÁm talán az egyik legismertebb, és legjellemzőbb mexikói design elem a gazdagon mintázott és eleven színekkel festett „talavéra-mázas” porcelánokból készült tárgyak arzenálja. A talavéra-edények a mai napig őrzik azt a készítési módot, amit a XVI. században kialakult és a spanyol porcelánművészet egyik központjáról „Talavera de la Reina” kapták nevüket. Ezek az ősi módszerrel készült porcelánok mára már a legkülönfélébb formát öltik – követve a modern kor igényeit – így kaphatók: kaspók, vázák, konyhai edények, de csempék, mosdó- és WC-kagylók, valamint apróbb fürdőszobai kiegészítők is. Színüket tekintve gyakoriak a klasszikus (fehér-sötétkék) színösszeállítások mellett a modernebb sárga, zöld színek is. Mintáikban gyakori a kála-liliom, a napraforgó, a pávatoll, továbbá a nap-hold szimbólumok, valamint a gyíkok és békák alkalmazása. Ezek az talavera tárgyak több mint 400 éve részei a mexikói konyhák és fürdőszobák praktikus, ám stílusos berendezéseinek, és mivel kézzel festettek, nincs két egyforma darab közöttük.

 
Kovácsoltvas-asztalA másik meghatározó lakberendezési stíluselem a kovácsoltvas és bádoglemezek használata. Szobrok, kisplasztikák, lámpák és gyertyatartók, továbbá tükörkeretek, és számos apróbb kiegészítő dísztárgy készülhet fémből. A kovácsoltvas leggyakrabban gyertyatartók, csillárok és kandeláberek, álló- és asztali-lámpák, valamint edénytartók és kerti bútorok formájában ölt testet. Az ezüstfényű bádog pedig igen gyakran látható képek és tükrök kereteként, villanykapcsolók és kisebb lámpák burkolataként – ám mindenhol gazdagon díszítve. Bár ezen tárgyak legtöbbje pusztán funkcionális szerepet tölt be, ám esztétikájuk sem elhanyagolható, legyenek bár egyszerű fémszínűek, vagy – a tradíciókat követve – gazdagon festettek. E fémtárgyak kiválóan használhatók nappali és hálószobák díszítésére, de akár a kertben is.

 
Mexikói hagyományos komódSzintén mexikói jellegzetesség – a hagyományos bútorasztalosság technikáival készült – nehéz, faragott „armario”-k, komódok és szekrények széles választéka. Ezek az – időnként gyakran spanyol-barokk elemeket is felhasználó – tömör bútorok stílusukban igen hasonlóak a hagyományos magyar (erdélyi) parasztbútorokhoz, és így nekünk sem idegenek. A legjellegzetesebb különbség a nehéz vasalatok és a rézborítás alkalmazása.

 

Főbb mexikói stíluselemek

  • Bútorok: fenyőfából készült, színes fabetétek, A-lábú asztalok, ládák és komódok nehéz vasalatokkal (sarokpántok), fogantyúkkal és zárakkal.
  • Szövetek: kézi szövésű takarók és szőnyegek.
  • Padlóburkolat: jellegzetes a kerámia használata, ez lehet terrakotta vagy festett padlócsempe. Az ezt fedő szőnyegek egyszerűek, hagyományos geometriai mintával ám vibrálóan élénk színekkel.
  • Világítás: leggyakrabban a kovácsoltvas vagy fa-alapanyagból készült gyertyatartók és kandeláberek, illetve álló- és asztali lámpák mellett jellemző az óriási, sokágú csillárok alkalmazása is. Szívesen használják a festett, színezett üvegeket is
  • Dísztárgyak és kiegészítők: jellegzetesen mexikói a különféle agyagfigurák, talavéra- és cserépedények, faragott vagy papírmasé maszkok, és halálfejes csontvázak, valamint a keresztek használata. Ez utóbbiak mind a falon, mind a bútorra állítva megtalálhatók. Gyakoriak a kézzel faragott és élénk színekre festett tárgyak. Tükör és képkeretként míves ezüst, vagy bádog is megtalálható.

 

Mexikói stílusú szobaLegyen az bútor, vagy dísztárgy, a mexikói stílusban berendezett lakásban a színek és az életöröm átitatja otthonunkat, és vidám hangulatot adva felvidítja lakói lelkét. Nos, ha mindezt nem is hozhatjuk haza magunkkal a nyaralás végén, ám mexikói életérzés, és a rikító színek harmóniája egy jó lakberendező segítségével otthonunkban is megvalósítható.

 

 

Mexikói stílusú épületek
« A 8 »