A legutóbbi számunkban elkezdtük Feng-Shui sorozatunkat. A legfontosabb alapelvünkről: „kövesd a nagy mintát”, írtunk. Megemlítettük, hogy a kiválasztás és tervezés fontos szempontja a személy határainak felismerése. Ebben a számunkban tovább folytatjuk az alapelveink tisztázását, hogy a később megjelenő írásainkban érthető legyen a kiválasztással, vagy tervezéssel kapcsolatos tanácsok és ötletek halmaza.

 
A TAO rendszeréhez tartozó Feng-Shui a világegyetemet rezgések, ritmusok halmazaként fogja fel. A TAO az a rendező elv, ami az általunk mindenségnek nevezett objektumot létrehozta és a mai napig is fenntartja. Az alapvető összefüggés. Felfoghatjuk Istennek is, bár valójába ÚT-nak (személytelennek) szokták fordítani. A rezgéseket két alapvető és poláris vibrálásra tudjuk vissza vezetni, amit Jin és Jang megnevezésekkel illetünk.

A JIn ütem

 

A Jin ütem jelentései

  • alakzatok: kör, íves, lekerekített
  • anyagok: puha, könnyű, lágy
  • színek: zöld, kék, ezüst, fehér
  • természet: női lényeg, anyagi.

 

A Jang ütem jelentései

  • alakzat: sarkos, szögletes, egyenes
  • anyag: kemény, nehéz, merev
  • színek: sárga, vörös, arany, fekete
  • természet: férfi lényeg, elméleti.

Ritka az, az élő vagy élettelen dolog (objektum), ami csak Jin vagy Jang jellemzőkel bír. Általában a két ütem valamilyen keverékét alkotják a dolgok.

Kedves olvasó figyelje meg saját környezetét, vajon a szögletes vagy az íves alakzatok, a puha vagy a kemény anyagok, és a Jin illetve Jang színek veszik inkább körül.

A Jin többlettel bíró környezetben általában lelassul az élet, alkalmasabb a megpihenésre. Akkor, tehát, ha pihenni szeretnénk, érdemes Jines környezetet választanunk.

 

Jang többlettel rendelkező környezet

Jang többletű környezetA Jang többlettel rendelkező környezet általában gyorsító hatású, aktivizáló természetű. Ezért, ha, aktivitásra van szükségünk érdemes Jangos környezetet választanunk.
A környezetünk hat a viselkedésünkre is, és ily módon hozzájárul életünk alakulásához, sikereink beteljesedéséhez.
Fontos tudni, hogy a TAO rendszerében az európai értelmezéstől eltér a siker felfogása. Valamelyik szombat délelőtt, az egyik rádióállomáson hallottam egy feng-shui műsor keretei között megszólaló hölgyet, aki a sikert, a taoisták felfogásától eltérő módon magyarázta. Az Ő magyarázata inkább hasonlított a 60-as évek amerikai ügynökösztönző elméletére.
A SIKER a TAO szerint a lehetőségek sokaságát jelenti. Sikeres, tehát az az ember akinek sok lehetősége van, illetve a lehetőségeit képes maximálisan kiaknázni.
Ha, egy lakást, házat akarunk építeni, vagy kiválasztani az egy lehetőség.
Fontos szemlélnünk, hogy az adott épület, vagy majdan felépülő otthon, miként illeszkedik be, a környezetébe. Ilyen feladatoknál szemléljük a Jin és Jang összetevők arányát. Jónak tekintjük, ha kiegészítik egymást. Számunkra alapvető szabály, hogy a Jin és Jang összetevők egyensúlyban legyenek. Erre az egyensúlya szoktuk mondani, hogy Sárkány és Tigris. Másként kifejezve a vízszintes egyensúlyi tengely megvalósítására törekszünk.

 

Épület egyensúlya
Oda kell figyelni arra is, hogy, ha az épület önmagában egyensúlyban van és tökéletesen illeszkedik környezetébe, akkor a saját személyünknek is ismerős és egyben kiegészítője is legyen.
Az objektumokat (élő illetve élettelen), Jin és Jang jellemzőik alapján nevezzük meg.
Az alakzatok, anyagok, és színek alapvető összetevőin felül a méretek is fontos információt adnak. A méreteket nem Jin és Jang jellemzőként kezeljük, hanem Jó illetve Rossz méretekre osztjuk. Jónak azokat nevezzük, amelyek kellemes térélményt keltenek. A méretezés során könnyű dolgunk van, mert cm-ben kifejezett értékek állnak a rendelkezésünkre. Hazánk egyik legnagyobb Feng-Shui elvek alapján épült építménye az Asia-Center.
Az építést vezető Feng-Shui mester (Zong Jing (Wu Hong Qi)) a terület kiválasztásakor, egy helikopteren emelkedett Budapest fölé, és így vizsgálta a környezet Jin és Jang összefüggéseit.
Az Ő mérési eredményei alapján választották ki a lehetséges helyszínek, közöl azt, ahol megépítették a bevásárlóközpontot.

 

Ajánlott irodalom: Tao Te King (Weöres Sándor fordításában)
A következő számunkban tovább folytatjuk a fontos alapfogalmak megnevezését, és gyakorlati használatát.