A színek élettani hatása már régóta ismert, nem véletlen, hogy a gyógyászatban is használják. A feng shui is javasolja az alkalmazásukat – segítségükkel sokat tehetsz a boldog párkapcsolatért és a munkahelyi sikerekért is.

 

Ahogy a gyógyászat, úgy a több mint ötezer éves térrendezési tudomány, a feng shui is úgy tartja, hogy a színek hatással vannak a fizikai, érzelmi és lelki jólétünkre. A tudomány a színeket az öt alapelemhez köti, így a tűznek, a földnek, a fémnek, a víznek, valamint a fának is megvannak a maguk árnyalatai. Az, hogy melyik színhez vonzódsz, elsősorban attól függ, hogy melyik alapelemhez tartozol a születési időd alapján, az ízlésváltozás a színek terén pedig azt jelzi, hogy melyik elemet kell erősítened a környezetedben ahhoz, hogy helyreálljon az egyensúly – akár a magánéletedet, akár a karrieredet illetően.

 

Színek hatása - Így használd a színeket!

A siker kulcsa az elemek egyensúlya

Erica Sofrina, aki több könyvet is írt már a feng shuival kapcsolatban, elsőként akkor eszmélt rá a színek erejére, amikor a tengerpartra költözése után egyre többet betegeskedett, annak ellenére, hogy ügyelt magára. Mindeközben egyre erősebb vágyat érzett arra, hogy a lakása összes falát sárgára fesse, pedig sosem rajongott különösebben ezért a színért. Miután átszínezte otthonát, lassan visszakapta az erejét, és végül az egészségét is. Csak akkor döbbent rá, hogy az egészségének és a sárga színnek közük lehet egymáshoz, amikor évekkel később megismerkedett a feng shuival és annak a színekkel kapcsolatos tanításaival. A feng shui szerint az egészség, a boldogság és a siker titka a környezetünkben jelen lévő elemek egyensúlya, ezért, ha például túl sok víz elemű tárgy vagy szín vesz körül, akkor azt tudat alatt is a föld energiával próbáljuk egyensúlyozni. Ez történt Erica esetében is: azáltal, hogy sárgára festette a lakás falait, megerősítette a színhez kapcsolódó elem, a föld jelenlétét, és egyensúlyt teremtett az elemek között. A sárga szín utáni vágya a teste üzenete volt, hogy szüksége van erre az elemre.

A sárga szín a feng shuiban

Figyeld a tested jelzéseit!

Nagyon fontos tehát figyelned arra, hogy milyen színekhez vonzódsz egy adott életszakaszban, és azokkal körülvenni magad. Ahogy változik az ízlésed, úgy változtass a környezeteden is, hogy az megfeleljen az egyes energiák iránti igényeidnek. Olyan ruhákat viselj, melyek színét kedveled, és az otthonodban is olyan árnyalatokat használj, amelyekre szívesen nézel. A színek fordítva is segítenek: amennyiben úgy érzed, hogy a párkapcsolatod nem elég stabil, vagy a munkahelyeden nem tudsz teljesíteni, azokból a színekből viselj többet, vagy azokat képviseltesd a lakásban, melyek a feng shui szerint ezeken az életterületeken domináns elemekhez tartoznak.

Elemek, színek és hatásuk

A tűz színe a rózsaszín, a piros, a narancs és a lila. Ezeket a színeket akkor használd, ha döntésképtelen vagy, magabiztosságra vágysz, vagy egy kis szenvedélyt csempésznél a szerelmi életedbe. A föld elemhez a barnásszürke árnyalatok, az arany, a napsárga, a középbarna és a terrakotta tartozik, segítségükkel a családalapítást segítheted elő, ezek ugyanis fokozzák a termékenységet. A fém elem jelenléte a karrieredre van jó hatással. Ha sikeres akarsz lenni, kitisztítanád az elméd, hogy új kihívásokra és feladatokra tudj koncentrálni, hogy képes legyél megújulni, akkor vedd körül magad több fehérrel, hideg szürke árnyalatokkal, de a pasztell árnyalatok is segítenek. A víz elemhez tartozó fekete, sötétszürke, sötétkék, sötétzöld és sötétlila árnyalatok spirituálisan hatnak: vesd be őket, ha figyelmesebb szeretnél lenni, ha hallani akarod a megérzéseidet. A fa elemhez tartozó kék és zöld színek a személyes fejlődésedre hatnak. Alkalmazd őket akkor, ha új ötletekre van szükséged a karriered terén, vagy ha az egészségeden javítanál, de a családi összetartozást is erősítheted a segítségükkel. A feng shui és a színek segítségével javíthatsz a magánéleteden, de másfajta változtatásokkal is befolyásolhatod azt. Videónkból megtudhatod, hogyan könnyítheted meg például a párkeresést.

A színek ereje a feng shuiban