A párizsi hangulat mára stílussá nőtte ki magát – már ami a lakberendezést illeti.

Bár ennek vajmi kevés köze van ahhoz, ahogy a franciák mostanság élnek és laknak, a stílus összes jellemzőjével együtt tévedhetetlenül és azonnal felismerhető. Nem a manzard szobák nyomorúsággal vegyes romantikája következik és nem is a kortárs dizájn legújabb darabjait vonultatjuk itt fel, hanem olyan enteriőröket mutatunk be, amelyek Párizs fénykorát idézik meg mai, modern formanyelven. A francia stílus – ha lakberendezésről van szó – legalább ilyen erősen idézi meg Provence rusztikus házait, festett bútorait és szerethető részleteit. Nézzük meg, hogy teremthetünk magunknak franciás hangulatot otthon, kétféleképpen.

 

A francia stílus

 

Az én Párizsom

 

Az én Párizsom

 

Egy igazi franciás lakás elegáns és kényelmes, hatalmas belmagassággal rendelkezik, tágas tereit gigantikus ablakok határolják és szobái fényárban úsznak. Egyszerre őriz valamit a dandyk romlott eleganciájából és a rokokó nőies bájából, de mindezt finoman és visszafogottan teszi. Amellett, hogy mutatóban – tükrökön, képkereteken vagy székek háttámláján – megjelenik az arany vagy az ezüst csillogása, általában finom és kecses bútorok jellemzik púder színekkel társítva. A gazdag díszítettség szintén csak egy-egy darabon jelenik meg, és a tiszta áttekinthetőség mellett általában egyetlen hangsúlyos darabot választanak, ami uralkodik a térben. Ehhez nem feltétlenül kell múlt századi kanapét örökölni, elég, ha egy kopottabb, régi pamlagot húzunk át új anyagokkal és festjük le úgy, mintha minőségi lenne. Az antikolt és festett bútorok mindenképp jól állnak a franciás enteriőrnek, csakúgy, mint a bársony a szatén a selyem vagy éppen az organza és a légies fátyolszövetek. Ami a burkolatokat illeti, itt is mindenképpen az elegáns minőség dominál: az ilyen típusú lakástól nemáll távol még a márvány sem. Vannak azonban olyan elemek, amelyek szinte kötelezőek, ha ezt a stílust választjuk. Ilyen többek között, a tükör, a klasszikus gyertyatartók, a kristály és üvegtárgyak, de egy valamire való kandalló is remekül mutat a franciás enteriőrben.

 

Az én Párizsom

 

Francia enteriőr

 

1.Luxembourg falikar, Patinás lámpa 83 200 Ft
2.Csillár, Pogány Galéria 75 000 Ft
3.Conceal láthatatlan könyvespolc, Forma 5 200 Ft
4.Zöld antik madárkalitka, Terebess tárlat 9 800 Ft
5.Cserepes orchidea PHALAENOPSIS, IKEA 3 490 Ft
6.Cosmopolitan sofa, Kare 1 999 Euro
7.Párna, gyártó Designers Guild, Hephaistos (ár a forgalmazónál)
8.Aranyozott tükör, Kis kincs 160 000 Ft
9.Fotel, párna, gyártó Designers Guild, Hephaistos (ár a forgalmazónál)
10.Louis szék, Kare 240 Euro
11.Pin fiókos szekrény, Kare 1 079 Euro

 

Francia enteriőr kellékei

 

Bor, mámor, Provence

 

Bor, mámor, Provence

 

Nyugodt kényelem, természetesség, nulla manír egy csipetnyi nőiességgel fűszerezve – ilyen az igazán otthonos Provence-i stílus. Bár itt is jellemzően megjelennek a festett és antikolt bútorok a natúr, természetes fa felületek hangsúlyosan vannak jelen szinte minden helyiségben. A fa és a fehér árnyalatait egy Provence-i otthonban a természetes hatású textilek egészítik ki: a len a lenvászon, a kötött vagy horgolt anyagok vagy épp a bőrök is jól megférnek a tömör fa és a fonott kiegészítők mellett. Annak ellenére, hogy itt elsődlegesebb szerepet játszik a funkció, mint a látvány, azért az ilyen típusú lakásokat is alapvetően kényelmes méretű alapterülettel kell elképelni – még akkor is, ha nem olyan parádés a belmagasság. A belső terek gyakran szerves részét képezik a látszó fagerendák, vagy az itt-ott felbukkanó nyers kőburkolat, nem is beszélve a merészen színes, festett spalettákról, ami a mediterrán stílus sajátja. Szintén éghajlati sajátosság miatt alakult úgy, hogy általában hűvös, de meleg színű, mázas kerámia burkolatot fektetnek a padlóra, míg a szobákban a hajópadló a leggyakoribb. Azért a díszítés sem idegen a francia vidék stílusától: színes, mintás, csíkos vagy virágos huzatok, esetleg organikus díszítésű kerámiák és kiegészítők módjával, de azért megjelennek a Provence-i enteriőrökben. A különböző korokból megmaradt bútorok harmonikusan egymás mellett élnek itt a térben – olyannyira, hogy a hagyományőrzésnek ez a fajtája nem is tűri a hibátlan darabokat, sokkal jobban szereti a régmúltat idéző bútorokat, kiegészítőket és a kézműves alkotásokat, ami egy kis nosztalgikus hangulatot is ad az egésznek. Ami egyetlen valamire való Provence-i otthonból sem hiányozhat: az a nyugtató levendula minden mennyiségben és szinte bármilyen formában.

 

 

Bor, mámor, provance 3

 

 

Bor, mámor, Provence 1

 

Bor, mámor, Provence 2

 

 

1. Barrique fonott kosár, Butlers 29 990 Ft
2. Felicia párnahuzat, IKEA 1 990 Ft
3. Szekrény, Kare 599 Euro
4. Fehér összecsukható szék, Kare 52,95 Euro
5. Kerámia betétes réz kilincs, La Meridiana (ár a forgalmazónál)
6. Mrs.Winterbottom`s tejkiöntő, Butlers 1 390 Ft
7. Klack tálca, IKEA 1 490 Ft
8. Arv 18 db-os tányér készlet, IKEA 9 980 Ft
9. Campagne asztal, Butlers 89 900 Ft
10. Levendula szappan, Absurd soap 600 Ft
11. Szárított levendula, Hanna fűszer (ár a forgalmazónál)
12. Soaré tányéralátét, IKEA 395 Ft
13. Felicia takaró, IKEA 2 490 Ft
14. Ofelia takaró/ágytakaró, IKEA 4 990 Ft

 

Francia stílusú szoba kellékei

 

Forrás:

4szoba.hu