Az angol/amerikai stílust nem formai jegyek alapján lehet meghatározni, inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a hagyománytisztelet, a célszerűség szem előtt tartása.

 
Angolszász stílusEmellett fontos a tartósság, tehát a jó alapanyagok és a kiváló megmunkálás. A díszítés, a formák időnként túlzók, időnként a puritánságig egyszerűek. A belső terek általában a rendeltetésüknek megfelelő hangulatot tükrözik, minden jól átgondolt. Egy középület vagy egy bank épülete az állam vagy a cég nagyságát hirdetik, míg a magánszféra, a lakások otthonosak, kényelmesek, de egy centivel sem nagyobbak a szükségesnél.

 

Az angolok/amerikaiak nemcsak szokásaikat, de tárgyaikat is őrzik. Ritkán dobnak ki bármit is, különösen, ha az már generációk óta a család tulajdona. Egy angolszász otthon már-már zsúfoltnak tűnő szalonja vagy ebédlője sokszor nemcsak a család, de egész korszak történetét is elmeséli nekünk. Hozzánk illő ez az angolszász stílus, ha mélységes nosztalgiával viseltetünk a régi korok iránt, vagy rajongunk az antik darabokért.

 

Akkor döntsünk az angolszász stílus mellett, ha kedvünkre van a kimért, előkelőséget sugárzó tér, amelyet sok esetben ma már talán régi vágásúként tartanak számon, valójában azonban az etikett tiszteletét sugározza.

 

Az angolszász stílus
« A 7 »