Hatalmas óceánjárók (lásd: Titanic), kellemes swing-et játszó jazz zenekar, pazarul berendezett báltermekben elegáns emberek, pezsgős poharak; Manhattan kivilágított felhőkarcolói, Miami Beach hófehér villái… Ez mind az Art Deco. Az Art Deco stílus összenőtt a jazz és swing zenékkel, és ez nem véletlen, hiszen az 1925-ös párizsi iparművészeti kiállításon mutatkozott be. E stílus kezdetét az 1910-es évekre, végét az l940-es évre datálják. Az akkori „modern időket” jelképező Art Deco hatása megmutatkozott az élet minden területén (formatervezés, iparművészet, szépművészet, építészet). A stílus igazán – a 2.világháború rombolását „megúszó” – Amerikában és Ausztráliában teljesedett ki a 30-as, 40-es-, 50-es években – ezek jelei mai is jól láthatók Floridában, Miami Beach utcáinak „fagylat színű” házain, vagy New York felhőkarcolóin…

 
Art deco és a fotelA XX. század kezdete rádöbbenti a tervezőket arra a tényre, hogy az elpolgáriasodott világ új lakáseszmény kialakítását várja el tőlük. Ugyan ilyen elvárása van az egyre gyorsabban fejlődő iparnak is a formatervezéssel szemben. Most már kevésnek bizonyulnak az art nouveau kínálta lehetőségek. A tervezett formák és szerkezetek a felhasználásra kerülő anyagok a megmunkáló gépek által nyújtott új lehetőségeknek kell, hogy megfeleljenek.

 
Art deco és komódA tárgyakat a fölösleges díszítményektől megszabadítják, a szerkezeteket racionalizálják az ipari gyárthatóság szempontjából, és így alkalmassá válnak azok a tömeggyártásra. A feladat óriási, hiszen egyik napról a másikra az automobilok korára ébred a világ. A kis asztalos vállalkozásokat korszerű bútorgyártó nagyüzemek váltják fel, az alapanyagok kínálati palettáján soha nem látott választék tárul a gyártok és a tervezők elé. Új műsorhoz új stílus kell. Ezt felismerve a kor művészi és műszaki alkotói megteremtik a napjainkban is ható új irányzatot, melyet mi art deco néven ismerünk. Megteremtői visszanyúlnak a XVI. Lajos Direktóriumi stílusában készült használati tárgyak és bútorok formajegyeihez, de felhasználják az art nouveau korábban elért összes ipari formatervezési eredményeit is.

 
Art deco és karosszékKésőbb ebből az irányzatból további formai letisztulással, forradalmian új szerkezeti megoldásokkal, és a funkció még inkább előtérbe helyezésével, jön létre az avangárde, valamint Walter Grupius nevével fémjelzett Bauhaus irányzat. Ez utóbbi jelszava: művészet az életért. Az art decoban érhetjük először tetten a funkcionalizmust, a polgári életvitellel azonosuló formavilágot, a sokrétű anyagfelhasználást és a gépipari tömeggyártáshoz szükséges szerkezeti megoldásokat. Ezek együtt a XX. század nagy újításai a formatervezésben.

 

 
Elit életérzésAz Art Deco 1920 – 1939 között élte fénykorát, mint vezető lakberendezési divatirányzat. Nagy hatással volt az építészetre, a belsőépítészetre, ahogy a lakberendezés, a divat, festő-, képző-és filmművészet alakulására is. Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a 20-dik század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük benne (Modernizmust, Kubizmust, Bauhaus, Futurista, Art Nouveau). Érdemes kiemelni, hogy a viharos húszas években vált igazán népszerűbbé (lásd a híres New York-i felhőkarcolók: Chrysler & Empire State Building).

 

Kizárólag a dekoráció területén teremtett új irányzatot. A 20-as években ez a stílus ultra modernnek számított. Az elegáns, de eklektikus Art Deco sokat merített az egyiptomi és azték világ művészetéből, továbbá a „Machine Age” (lásd: automobil, zeppelin, repülőgép) áramvonalas technológiájából.

 

Az Art Deco napjainkban is nagyon nagy népszerűséget élvez, mivel könnyen variálható akár modern, akár klasszikus teret kívánunk vele berendezni. A 30-as évek bútorai kézzel megmunkált, gyönyörű trópusi fából készült visszafogott, kifinomult és elegáns vonalvezetésű darabok.

 

Art deco és a lámpaAz Art Deco stílusában készített bútorok kiemelkedő darabjai – luxuscikkek voltak, az „elit” megrendelésére készültek – mestermunkák, melyek nagy szakértelemmel, kézi munkával készültek, drága, egzotikus anyagok felhasználásával – ébenfa, indiai rózsafa, diógyökér – díszítésükhöz gyöngyházat, elefántcsontot, aranyat, ezüstöt használtak.

E formatervezett bútorok elterjedését a tömegtermelés, az olcsóbb anyagok felhasználása tette lehetővé, megfizethetővé váltak, a polgári otthonok díszei lettek.
Art deco elemekkel díszített bútorokAz eredeti – vagy utángyártott – Art Deco bútorok, illetve az artdeco-i elemekkel díszített modern (pl. Lam Lee) bútorok mai szemmel is frissnek, lendületesnek mutatkoznak, és ugyanazt a pompát és eleganciát képviselik, mint a századelőn.
Mivel a maguk korában nagyon modernnek számítottak, egy-egy különleges Art Deco darab könnyen illeszthető egy mai, modern környezetbe is.

 

Az Art Deco mindig is a kiváltságosok, a tehetősebbek stílusirányzata volt – ma azonban már szinte mindenki számára elérhető. Ha kortalan eleganciára vágyik, Önnek is meg kell ismerkednie e stílussal…

 

Stílusok: az Art Deco
« A 11 »