Aki szeretné sajátos, egyéni hangulattal fűszerezni az otthonában kialakítandó miliőt, előfordulhat, hogy nehezen tud választani a napjainkban divatos és az örökérvényű klasszikus stílusirányzatok közül. Az a tárgykultúra viszont, amely személyre szólóan csakis bennünket jellemez, bár ritkán található meg a bemutató termekben, mégis sokkal izgalmasabb,- sőt teljesen egyedi -atmoszférát teremthet lakásunkban, mintha csupán egyetlen ízlésvilágot ragadnánk meg a belső tér megalkotása során. Nem kell tehát elköteleznünk magunkat kizárólagosan egyetlen lakberendezési stílus mellett sem, így nyugodtan egymás mellé állíthatjuk az eltérő irányzatokat képviselő berendezési tárgyakat és kiegészítőket saját elképzeléseink szerint.

 
Eklektikus stílusú szobaTermészetesen szükség van némi bátorságra, fiatalos lendületre, de mindenek előtt biztos ízlésre is ahhoz, hogy a különböző stílusok között válogatva egységes összhatást hozzunk létre otthonunkban. Nagyon fontosak az arányok is, hiszen korántsem mindegy melyik irányzat, és milyen mértékben uralkodik a térben. Egy antik bútorokkal berendezett lakásban, például rendkívül izgalmas, bár kétség kívül merész kontrasztot jelenthet egy kortárs festmény, vagy design lakás kiegészítő a figyelem középpontjába állítva. A hangsúly ilyen esetekben mindig az enteriőr szempontjából különleges tárgyakon van, amelyek stílustól függetlenül jó esetben éppolyan értékes, vagy egyedi darabok lehetnek, mint a berendezés többi része.

 
A modern formák ugyanígy összeegyeztethetők a rusztikusabb vonalvezetéssel, vagy az idő nyomait magukon viselő, féltve őrzött antik tárgyakkal. A gyűjtemények már önmagukban is képviselnek valamiféle eklektikát, éppen ezért könnyen teremthetünk segítségükkel sajátos atmoszférát otthonunkban. Az ilyen, valódi piaci értékkel ritkán rendelkező darabok, akkor illeszthetők sikeresen lakásunk kialakult szín és formavilágába, ha a tér egy kijelölt pontján, lehetőleg árnyalatok, vagy eredet szerint csoportosítva helyezzük el őket. Fontos, hogy időt adjunk magunknak egy igazán egyéni stílus megteremtésével kapcsolatosan. Ne vásároljunk meg tárgyakat csupán azért, hogy a befejezettség látszatát keltsük, ha nem szerettünk beléjük az első pillantásra. Mondjunk viszont le az olyan darabokról is, amelyek jóllehet már hosszú ideje a birtokunkban vannak mégsem használhatók semmire, és ízlésvilágunk alakulásával már szépérzékünket sem elégítik ki. A divat vagy környezetünk befolyásának elfogadása helyett lehetőleg törekedjünk az egyéni megoldásokra, a formák és stílusok megszokottól eltérő ötvözésére.

 

Életmódunk, felfogásunk és ízlésünk változásával, természetszerűleg lakásunk arculata is átalakul, amely óhatatlanul magával hozza az egyes irányzatok keveredését. Ha sikerül rátalálnunk a megfelelő arányokra, és kellőképpen kihangsúlyoznunk a figyelemre méltó részleteket, a harmónia magas fokát érhetjük el otthonunk belső tereinek megalkotása során.