Térképzésében a szemlélőt hihetetlen technikai megoldásokkal döbbenti meg.

 

High-tech lakberendezésA lehető legvékonyabb többnyire krómozott acélszerkezetekkel kombinálja az üveggyártás csodaanyagait, amelyek visszatükrözik a beszűrődni készülő világot, de a mögötte állóknak kitekintést enged a végtelenségbe. Hirtelen a sci-fi filmek világába csöppenünk általa.

 

Ahhoz, hogy az ilyen térben élő emberek ne idegenedjenek el teljesen a valós világtól, a high-tech stílus megengedi, hogy egy-egy „régebbi” tárgy vagy természetes anyag beépítésre kerülhessen, a mesterségesség jelzőt le nem tagadható enteriőrbe. Ezért ragaszkodik ez a stílus a funkcionalizmushoz, sőt ez egyenesen sarkalatos pontja tervezési elképzeléseinek. Bútorainak anyagára a krómozott acélcső, a színezett üveg, a tükör és bőrkárpitok, valamint a fémgőz bevonatú műanyagok jellemzők, melyekhez igaz kevés, de annál nemesebb faanyagot is felhasznál. Újabban a nehéz acélszelvényeket, könnyített alumínium elemek váltják fel, melyeknek felületét fényes eloxálással kezelik. Divatos a csillogó arany, ezüst és antracit bevonat egyaránt. Festékekben a magasfényű lakkok, míg burkolatokban inkább a különféle márványlapok adják a stílus anyagait.

 

A high-tech mint stílus és életforma a XXI. század kezdetének is meghatározója, hiszen a globalizmus zászlóshajója. A globalizációt pedig a pénz hatalma, a technika uralma és az informatika rohamléptekkel fejlődő világa szülte, melyek egyben a high-tech építőkövei is.

 

A high-tech stílus
« A 6 »