A rönkházak (Log Homes) építése gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. Eleink (és nem csak a vadnyugaton) még gyakran emeltek épületeket fából, farönkökből – az ilyen jellegű tudásunk tehát régebbi keletű, mint a téglából épült házak esetében. Mai rohanó világunkban egyre inkább igényeljük, hogy a természet közelében és természetesen élhessünk, így ezen igényt mi sem elégíti ki jobban, mint a rönkházak…

 
FaházMivel az egyik legrégibb építőanyag a fa, rönkből – annak organikus természetességét meghagyva, kézimunkával a legtermészetesebb, újszerű fogalommal élve: bio-házat lehet építeni.

Minden erdő éltetője a nap és a víz. A kitermelés után ezektől az elemektől azonban már óvnunk kell a fát!

A kéreg eltávolítása után a rönköket gomba, rovar és penész ellen un. alapkezeléssel látják el, és az is a faanyag védelmét szolgálja, ha gyártás után a lehető leghamarabb födél alá kerül az építmény, továbbá ha a végleges kezelésére (lakk, lazúr, festék) sor kerül. Aztán, már csak be kell költözni…

 

Ilyenkor merül fel azonban a kérdés: milyen legyen otthonunk belseje, a rönkház enteriőrjének stílusa.

A Log Home-ok igazi hazája Montana, a vadnyugati prérik és a Sziklás hegység kies tájainak világa. A leglogikusabb hát a tradicionális „cowboy-romantika”, vagy a nőiesebb country-s, provanszias jellegű lakberendezés.

 

Az ebben a stílusban berendezett otthonok lényege a természetes anyagok (kő, fa, bőr, lenvászon) alkalmazása, a régi kopott (örökölt vagy az „ecseriről” kitúrt) bútorok használata. Mivel a terek a lakótelepi lakásokhoz mérten gigantikusak (nagy belmagasság, kilátszó eredeti gerendák, stb.) nagyon fontos a helyes arányok eltalálása.

 

Egy-egy nagyobb (úgy is mondhatnánk: túlméretezett) bútor beállítása nem zavaró, sőt igen lényeges pontja az ízlésesen berendezett rönkházak enteriőrjének. Kellenek is e masszív bútorok, hogy ellenpontozzák a terek grandiozitását, a „nehéz” vizuális elemeket (pl. a falakat adó farönköket vagy épp az óriási terméskővel kirakott kandallót).

 

Fahát belseje

 

Gyakori, hogy a nappali szoba és a konyha/étkező egy légtérbe kerül – így a lakás még tágasabbnak hat, mint az egyéb, hasonló négyzetméterű téglaépület esetében. A nagyléptékű ablakok (és a mögöttük megbúvó remélhetőleg csodás panoráma) lehetővé teszik, hogy a zömökebb ülőgarnitúrákat úgy pozicionáljuk, hogy abból kiláthassunk – egyenest a tájra, kertbe.

 

Az autentikus western hangulat elérése céljából gyakori a kényelmes, mély beülésű, nyers bőrrel kárpitozott fotelek, kanapék használata, vagy a strapabíró (és semleges színvilágú) szövetkárpit alkalmazása. Kiegészítőnek ne féljünk (az egyéb helyeken giccsesnek ható) szarvasagancsok (pl. csillárok, olvasólámpák), kitömött állaltok és más a természetre, vadászatra, vagy épp a cowboy-indián hagyományokra emlékeztető tárgyak felhasználásától. Az ilyen enteriőrben jól mutat a mintás gyapjútakaró, vagy a színes pachwork (foltvarrás), de még a nagyitól örökölt horgolt terítő sem lesz idegen. A lényeg, hogy minden berendezési és dísztárgy kézzel készült, organikus és egyedi (vagy kis szériás) legyen.

 

A színvilág is jellegzetesen neutrális, kiemelve (kiegészítve, sőt hangsúlyozva) a fa természetes szépségét: barna és homokszínű, vakító fehér falakkal. A tradicionális rönkház berendezés szabályai szerint nem dívik a túl harsány színek használata. Az ilyen otthon kifejezetten a pihenés, lazulás és fotelba-süppedés területe.

 

Faház színvilága

 

Azokban az országokban, ahol hagyományai vannak a Log Home-oknak (pl. USA, Kanada) már nem eretnek a tradicionálissal szakító, modern lakberendezési stílusok keverése a rönkházak cowboy romantikájával.
Itt már megjelennek a színek, sőt a merészebb színpárosítások is. A falakra modern festmények kerülnek (lecserélve az indián törzsfőnököket, vagy vadászjeleneteket), a padlón kőburkolat vagy padlózőnyeg (az eredeti hajópadló helyett), rajta mintás szőnyeg (a kelim vagy a kopott öreg torontáli helyett), és a világítótestek is inkább krómozott, mint rozsdás fémből készülnek. Ezen lakásokban már nyoma sincs a monokrom színvilágnak.

 

Ezekben a rönkházakban a konyhában is inkább modern, XXI.századi gépek találhatók, mint a nagyanyáink „sparheltjét” vagy retrós hűtőszekrényeit idéző óvilági hangulatú (ám vadonatúj) darabok. A tradicionális Log Home design azonban rusztikusabb darabokat kíván! Nem idegen (sőt!) faragott, gazdagabb ornamentikájú konyhabútor, szinte kötelelző a konyha-sziget. Pultként mészkő/gránit/márvány lapokat használjunk és a falon is kerüljük a csempézést, ha lehet.

 

Rönkház kialakítása

 

Tradicionális vagy modern, mindegy, ha az álmennyezetbe rejtett spot-lámpákat nézzük. Ugyanis ezek adján a világosságot a konyha és fürdőszoba felett mindkét rönkház lakberendezési stílusban egyaránt. Miként alapvetően fontos (és nem csak a design szempontjából) a mennyezeti ventillátorok használata is, hiszen fűtéskor a felfelé szálló levegőt vissza kell hajtani a tetőtérből a lakószintre.

 

A fürdőszoba is lehet elegánsan modern, vagy rusztikusan szaunás hangulatú, a lényeg, hogy illeszkedjék a ház egészén végigvonuló lakberendezési stílushoz.

 

Faház fürdőszobája

 

A rönkház egy izgalmas és csodálatos dolog, bár itthon (tágas prérink, és Rocky Mountains vagy Tátra méretű hegyeink nem lévén) csak kevesek kiváltsága – így lakberendezőként is ritka feladat. Annál fontosabb hát, hogy olyan tervezőt válasszunk, aki érti és érzi e stílus különlegességét, egyediségét!

 

A country stílus
« A 6 »