A kamra a konyha legfontosabb mellékhelysége – akár nagy, akár pici, mindenképpen szükség van rá. Érdemes átgondolva berendezni, majd szisztemetikusan bepakolni, így nem vesztegetünk időt később az örökös keresgetéssel. Ehhez adunk tippeket és ötleteket…

 

A legtöbb háziasszony vágya egy tágas, klímázott kamra, a valóságban azonban kevés lakásban van hely (és pénz) erre. Kisebb lakótelepi lakásokban a kamra sokszor csupán egy keskeny szekrény, vagy a pincét, erkélyt, közös tárolót muszáj „kamraként” hasznosítani. Sebaj, a lényeg az, hogy legyen egy elkülönített helység ételek tárolásra…

 

Kamra tippek

 

 

Kamra berendezése

Lakásfelújítás során feltétlenül gondoljunk egy kamra helység kialakításhoz, vagy ha egy új lakásba költözünk, ahol a kamra már adott, íme néhány tipp, mielőtt bepakolnánk:
– A kamra ideálisan a konyhából nyíljon, és legyen saját ajtaja, de ne legyen ablaka.
– A kamra lehetőleg külső fal mentén helyezkedjen, amely északra vagy keletre néz (így hűvösebb lesz a hőmérséklete). Ha ez nem lehet megoldás, a lakás lehető leghűvösebb részében alakítsuk ki, azaz ne a kazán mellett! Ha erre sincs lehetőség, és a kamra belső falakkal van körbevéve vagy déli-nyugati falak mentén foglal helyet, feltétlenül szigeteljük le a falait.
– Célszerű kicsempézni a kamra helységét, vagy legalább is fényes, mosható festékkel a falakat lefesteni – ez egyrészt visszaveri a hőt, másrészt könnyű tisztítani
– A kamra burkolata lehetőleg legyen kőből – válasszunk olyat, ami könnyen tisztítható.
– A kamrának legyen saját, funkcionális világítása – nagyobb helységekben nem elég csupán egy izzó!
– A kamrát U alakú polc rendszerrel rendezzük be – a polcok ne legyenek túl mélyek, max 30-40 cm, különben előbb-utóbb nem találunk majd semmit. A polcokat könnyen lehessen tisztítani! (Natúr faléceket, polcokat feltétlenül lakkozzunk le!)
– A polcokon csoportosítsuk az ételeket – pl befőttek, konzervek, tészták, olajak stb. Segít az is, ha kosarakban vagy nyitott dobozokban tároljuk a hasonló típusú ételeket.
– Bizonyos ételeket érdemes vásárlás után befőttes üvegekbe áttölteni – pl bab, lencse, rizs, tésztafélék. Azonban lisztet csakis papírzacskóban ajánlatos tárolni.
– A rendszeresen használt ételeket mindig szemmagasságba tegyük vagy a legkönnyebben hozzáférhető helyre.
– Lehetőleg ne helyezzünk a burkoltra semmit, de ha muszáj, csakis üvegeket, edényeket stb – ételt ne, ugyanis az vonzza az egereket, patkányokat, csótányokat, stb.

 

Kamra tippek

 

Ha nincs lehetőségünk kamrára, mint külön helységre – egy konyha szekrény is megteszi, de a szekrény ne legyen közvetlenül a hűtőszekrény vagy a sütő mellett! Itt is csoportosítsuk az étel-típusokat a polcokon, és olyan ételeket, amelyeket hűvös helyen kell tárolni, csakis pincében vagy hűtőszekrényben tároljunk!

 

Kamra tippek

 

Forrás:

Tutitippek

 

 

« A 6 »