Már régóta foglalkoztat a filmek és a lakberendezés kapcsolata (lásd korábbi írásomat a „Született feleségek” lakberendezéséről). Most is egy ilyen témáról írok egy pár gondolatot.

 
A nyolcadik utas - a LakberendezőA minap megvettem az ALIEN filmet DVD-n. Talán emlékeznek, ez az a sci-fi/horror film, amit idehaza „A nyolcadik utas a Halál” címmel vetítettek. No, de nem elég, hogy megnéztem a filmeket, de – már ahogy, az nálam lenni szokott – alaposan rá is „kattantam” a témára, és leültem az internet elé, tovább búvárkodni a dologban.
Ahogy az Alien-t megrajzoló, a zseniális svájci festő, Hans Rudi Giger szinte pszichedelikus (airbrush technikával festett) képeit nézegettem, ráakadtam bútorterveire is. Ismerve a – mára már „Cult Film”-mé vált – alkotás népes rajongói táborát, elképzelhetetlennek tartottam, hogy a tervek ne valósultak volna meg. Nem is csalatkoztam, és amit találtam most megosztom Önökkel.
Lehet, hogy kissé félelmetesek és okkultak, lehet, hogy nagyon teátrálisak és díszletszerűek, de mégiscsak különlegesek és egyéniek. Egyik-másik darab kifejezetten „használható” a mai lakberendezésben, akkor is, ha nem tartozunk a marslakó szörny kedvelői közé. Modern, hi-tech, vagy kortárs kevert stílusban berendezett lakásokban különösen jól mutathatnak.

 

A nyolcadik utas - a LakberendezőBár az üveglapot tartó robotszörny azért merész húzás lenne, egy nem a film megszállottja lakásában, és trónus-szerű, izmokkal és csontvázzal bőven ellátott szék sem egy mindennapos látvány, vagy az éppen leszálló űrhajót formázó fotel sem egy könnyen eladható darab, ám a gazella-lábú asztalok és székek már igen. Eleganciájával, és különleges kárpitozásával könnyebben betervezhető, és nagyon szerethető modell.
Mindezek a bútorok persze nagyságrendekkel jobban mutatnak egy, a film stílusát idéző komplett enteriőrben. Ne csüggedjünk, már ilyen is van! Ez pedig a Giger Bar, az az éjszakai szórakozóhely (vagy inkább kávéház), amiről egy pár képet szintén bemutatok. Igaz ugyan, hogy a bútorok nem adják vissza a film borzongását, de épp elég okkultak és idegenek (Alien) ahhoz, hogy egy italt elfogyasszunk bennük ülve. Gyönyörködjenek bennük, vagy épp borzadjanak el kedvük szerint, de lássák be: semmi sem lehetetlen, ha egy lakberendező kézbe veszi a dolgokat…

 

 

 

 

 

A nyolcadik utas - a Lakberendező
« A 5 »