1958-ban született, ma is élő és alkotó amerikai festő Thomas Kinkade – akit minden magyar ismer. Ha nem is személyesen és névről, de karácsonyi hangulatú festményei révén minden bizonnyal. Az ő képei díszítik a reklámszatyrokat (pardon: ajándék díszcsomagolás), képeslapokat (lehetőleg zenélő), naptárakat és még sok más ilyenkor szokásos karácsonyi csecse-becsét…

 

Thomas Kinkade - a Karácsony festője - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogKinkade kereskedelmi védjegye a „Painter of Light” ( azaz a Fény Festője) lett. Ezt a logót találjuk a honlapján, a www.thomaskinkade.com nyitó oldalán is, amely honlap egyben cégének (Media Arts Group) interaktív katalógusa is. javaslom böngészésre a honlapot, mindenkinek, aki a karácsonyi hangulatú, havas (bár giccsesen romantikus) képeket szereti.

 

 

 

Thomas Kinkade - a Karácsony festője - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogAz amerikai vidéki hangulathoz hozzátartoztak Thomas Kinkade képei is. Giccses kulipintyók, elvadult, tarka kertekkel, havas tájak, lovakkal, szánakkal és játszó gyermekekkel. Naiv, mint egy tündérmese – az idilli amerikai kisváros tényleg ilyen.
Európai szemmel kissé naiv, ám mindannyiunkban él még az a gyermek aki szívesen álmodozik ilyen ideillről – főleg ilyenkor, karácsony közeledtével.

Minden évszak és napszak fényeit hihetetlen érzékenységgel ragadja meg és ülteti át ecsetjével a vászonra. A telet általában esti fényben, ünnepi díszben ábrázolja. A szemlélő szinte látja magát, ahogy a képein látható befagyott kis tavakon korcsolyázik, vagy ahogy Szentestén együtt sétál szeretteivel a falu végén álló kivilágított kis templom felé.

 

Álmainkban a karácsony valahogy úgy nézhet ki, ahogy az ő képein…

 

Bár az eredeti, 2009. december 9.-i keltezésű írásom elején azt írtam „a ma is élő és alkotó festő”, ezt sajnos most 2012-ben módosítanom kell. Az ok szomorú, április óta már csak művei vannak köztünk, a fény festője pedig elindult a „nagy fény” felé, és 54 éves maradt – örökké…
R.I.P. Thomas Kinkade (1958 január 19. – 2012 április 6.)

 

 

[tabs slidertype=”images” auto=”yes” autospeed=”4000″]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2009/12/11697_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2009/12/11698_0.jpg[/imagetab]
[imagetab width=”800″ height=”500″]https://lakberendezok.hu/wp-content/uploads/2009/12/11699_0.jpg[/imagetab]
[/tabs]