Design Szerviz 4.: Mi van a konyhában?

A Design Szerviz a Lakberendezők Országos Szövetségének új videó blogja. Ez itt a 4. rész, amiben részletesen végignézzük, hogy milyen berendezések és bútorok találhatóak egy konyhában!

Bízunk benne, hogy egyre többen ismerik fel, hogy – igényesen gondolkozni érdemes -, és ehhez bizony lakberendező, a szakmát magas színvonalon képviselő szakember is szükséges.

 

 

További részek

Design Szerviz 1.
Bemutatkozik a csapat

Design Szerviz 2.
Háziasszony vs lakberendező

Design Szerviz 3.
A konyhatervezés alapjai

Design Szerviz 4.
Mi van a konyhában?!

Design Szerviz 5.
Gépek a konyhában

Design Szerviz 6.
A tökéletes konyha

Design Szerviz 7.
Gépészkedünk!

Design Szerviz 8.
Tűz és Víz

 

Konyhatechnológia

A konyhák pontos használati funkcióinak megtervezése a tervező legfontosabb feladata. Ehhez a következő kérdéscsoportok feltárása szolgál alapul: a konyhatechnológia, a családi főzési és étkezési szokásai, a háztartás gépesítettsége, a személyek száma és a vendéglátási szokások valamint a rendelkezésre álló hely és építészeti adottságok.

Konyhai munkafolyamatok a következők: a nyersanyag beszerzése, tárolása, a nyersanyagok tisztítása, előkészítése, feldolgozása, felkészítés főzésre, sütésre, sütés vagy főzés, tálalás, étkezés, az asztal leszedése és a mosogatás.

A sorrend betartásától függ az, hogy a háziasszony mennyi utat tesz meg a főzési idő alatt. Vagyis a helyes elrendezéssel időmegtakarítás érhető el. Gyakori tervezési hiba, hogy helyhiány miatt a lerakó és munkafelületek némelyikét elhagyják, vagy olyan kicsire tervezik, hogy ott a munka nem végezhető el. Ha mindenképpen takarékoskodnunk kell, a mosogató és a tűzhely közötti 90-110 cm-es fő munkafelületen semmiképpen ne spóroljunk.

Konyhaformák

  • egysoros (akkor célszerű, ha az alaprajzi hossz kétszerese a szélességnek)
  • kétsoros konyha (a konyha szélessége min. 220 cm legyen), egy oldalra kerüljön a
    mosogató és a főzőhely
  • L alakú konyha (a minden kéznél elv jól érvényesül)
  • U alakú konyha (legelőnyösebb elrendezés érhető el a kis alapterületű konyháknál, szintén minden kéznél van)
  • G alakú konyha: az U alakú konyha olyan változata, ahol étkezőhelyet alakítottak ki
  • főzősziget: bármelyik konyhaformába elhelyezhető főzősziget is

Konyhabútorok belső téralakítási lehetőségei, megoldásai

Mielőtt a szükséges tárolóbútorok féleségét, funkcióit meghatároznánk, tekintsük át, hogy egy háztartásban milyen eszközök, anyagok, egyéb tárgyak tárolását kell megoldanunk. Az elemzés elmulasztása miatt a használati funkciók nem teljesülnek a szükségletek szerint, esetleg szép külsővel fogyatékos beltartalmú bútort kap a vevő (pl. ajtó mögött mindenhol polcok találhatók).

  • élelmiszertárolás hűtés nélkül (kenyérfélék, üvegáru, ömlesztett áru, konzervek, készételek stb.)
  • edény és eszköztárolás (főzőedények és fedőik, vágódeszkák, tálalóeszközök, sütőedények, munkaeszközök)
  • kis konyhagépek (robotgép és edényei, szeletelő, daráló, kenyérpirító, centrifuga stb.)
  • hulladéktárolás, üres üvegek stb
  • apró eszközök (fóliák, szalvéták, szakácskönyvek stb.)
  • takarítóeszközök
  • esetleg nagyobb eszközök tárolása (létra, vasalóállvány)

A konyhabútorok elemei az alábbiak szerint alakulhatnak

Az alsószekrények lehetnek többfélék:

  • egyszerű 1 vagy 2 ajtós, polcos
  • fiókos, felül kisebb fiókkal, fiókosztókkal, evőeszköztárolóval
  • fiókos, de a homloklappal egyszerre valamennyi polc kihúzható
  • sarokelemeknél: kiforduló sarokpolcok, vesetálak + Magic corner sarokszekrény szerelvény
  • hulladékgyűjtő szekrény (a szekrény ajtaján vagy belsejében, amely a szekrényajtó nyitásakor kicsúszik vagy kifordul a szekrényből) vagy kihúzható fiókos – érdemes a szelektív hulladékgyűjtésre figyelni
  • mosogatószekrény
  • tűzhelyszekrény (a legmodernebb főzőhely munkaszélessége 90-120 cm, magassága pedig a munkalapénál alacsonyabb. Ma a legelterjedtebb megoldás az önálló, pultba építhető főzőlap és önálló, magasszekrénybe épített sütő vagy sütők
  • háztartási kisgép szekrény (a munkalap alól kihúzható, vagy süllyeszthető mechanizmussal
    vasalandó ruhák tárolószekrénye (kihúzható vagy kibillenthető)
  • főzősziget, étkezőpult (integrált alsó elem, mely a főzés, étkezés, tárolás funkcióit megoldja)
  • vasalószekrény (a munkalap alá összehajtható)
  • edénylecsöpögtető szekrény
  • vágódeszka tároló
  • munkakocsi (munkalap alá betolható): pl. felszolgáláshoz, előkészítő munkahely

A magasszekrény lehet egyszerű fix, vagy állítható polcos szekrény, takarítóeszköz tároló szekrény (porszívó, seprű), élelmiszer szekrény kihúzható fémráccsal, vagy akár készüléktároló szekrény a hűtőszekrénynek, sütőknek, párolónak és kávéfőzőnek.

A felső szekrények általános tárolási célú, polcokkal, 1-2 ajtóval, esetleg lehet fűszertartó szekrény speciális tartóedényekkel, páraelszívó berendezés szerkénye, illetve nyitott polc is.
A köztes elemek az alsó és felső szekrény közötti eszközök, polcok, kampók, függesztő rudak, késtartók, szakácskönyvtartó stb.

A következő részben a konyha műszaki tervezését fogjuk megismerni!

 

 

További részek

Design Szerviz 1.: Bemutatkozik a csapat

Design Szerviz 2.: A háziasszony és a lakberendező

Design Szerviz 3.: Szakemberre tehát szükség van – a konyhatervezés alapjai

Design Szerviz 4.: Mi van a konyhában?!

 

 

 

 

 

 

 

 

A Design Szerviz csapata:

 

Ács Erzsébet, Elnök Dorogi Gabriella, műsorvezető Bárdóczky Andrea, Hálószoba Pongó Kriszta, Nappali és étkező Budai Ildikó, Fürdőszoba Cseh Edit, Home Office Takách-Batta Tibor, Világítás, épületgépészet Petyerák Katalin, Nappali és étkező Darida-Sárközi Anita, Gyerekszobák Kővári Judit, Oktatás Hadnagy Timi, Teraszok és kert Kosztyu Brigitta, Konyha

 

Ne maradj le a Desing Szerviz egy részéről, és a vele kapcsolatos extra tartalmakról sem!

Facebook Instagram You Tube Pinterest

 

Az epizód a nono art konyhastúdióban került felvételre. 

A Design Szerviz az OTP Lakástakarék támogatásával jött léte. Köszönjük!

OTP Lakástakarék Zrt.

 

Szerzö: Design Szerviz Team

Megosztás
OTP lakástakarékTrilakMAXCITYSolthy GallerySZéplak