Jankovics Éva - Bohém életérzés

Bohém életérzés

Rendkívül izgalmas feladat volt számomra a külső jegyeiben mediterrán stílusú kétszintes családi ház áttervezése, mely egy művészcsalád tulajdonában van. Ezért nem is volt kérdés számomra, hogy egy különleges, laza, egyedi, eklektikus mégis élhető és egyben praktikus otthon kerüljön kialakításra annak érdekében, hogy a család minden igényének megfeleljen.

A ház méretbeli adottságai lehetővé tették, hogy mindenki számára biztosított legyen a saját intim élettér, továbbá az egybe nyitott közösségi terek kialakítására is tökéletesen alkalmasnak bizonyult. Ezért az alsó szint tervezésénél figyeltem arra, hogy a nappali, konyha és étkező mindenképp egybe nyitott legyen, annak érdekében, hogy a család és a vendégek számára is kötetlen, laza élettér alakuljon ki. E-mellett sikerült megoldani azt is, hogy a szülői hálószoba teljesen intim zónába kerüljön a saját fürdő- és gardróbszobával együtt. A felső szintet teljes mértékben a tinédzser fiúknak terveztem, külön-külön hálószobával, közös fürdőszobával és zeneszobával.

Az épület előnyös sajátossága továbbá, hogy sok ablakkal, üvegfelülettel rendelkezik, ezért bátrabban tudtam sötétebb színekkel is dolgozni. Igyekeztem ötvözni a kortárs, modern bútorokat, kiegészítőket a keleties formákkal, színekkel, melynek eredményeként egy eklektikus, mégis harmonikus enteriőr jött létre. A központi látványelem a nappaliban található mennyezeti díszítőelem, mely olyan mintha egy fordított „kert” lenne. Az álmennyezet műfű borítást kapott, és a felhelyezett faág elemekkel azt a hatást szerettem volna elérni, hogy olyan legyen, mint egy növésben lévő fa. Kevésbé előnyös adottság a nappaliban található kandalló kémény volt, melyet a könyvespolcokkal igyekeztem kevésbé láthatóvá tenni. Természetesen a család kedvencéről sem feledkeztem meg, a nappaliban kapott helyet. A helyét a terasz kijáratához közel helyeztem el és melegburkolattal leburkoltam a falat annak érdekében, hogy könnyű legyen a kutyus helyének tisztántartása.

A konyha esetében nem voltak különleges igények, átlagos használatra kellett tervezni. Egyszerű, mégis praktikus konyhabútort terveztem, a földre helyezett szőnyeg, a marokkói mintás fali csempe és a fonott lámpák gondoskodnak a bohém életérzés eléréshez. Ebben a helyiségben is ügyeltem a növények fontosságára, ezért egy kis belső fűszerkertet hoztam létre.

A szülői fürdőszoba kialakítása egyszerű és funkcionális. Szem előtt tartottam a bohém stílust, ezért több növény is elhelyezésre került, továbbá ebben a helyiségben is marokkói mintás burkolólapot használtam. Szerettem volna ötvözni más hangulati elemekkel ezt a teret is, ezért ipari stílusú lámpákat és kiegészítőket terveztem be. A falak kék színe pedig megtölti élettel a helyiséget és jól ellensúlyozza az alapvetően színtelen elemeket.

A tinédzser fiú szobájának kialakításánál igény volt, hogy egyedi, vagány hangulatú legyen. Ezért több színnel, textúrával játszottam, melynek eredményeként a falak szürke, kék és fekete színeket kaptak, továbbá téglahatású tapéta és melegburkolat került a falakra. A bútorok esetében törekedtem arra, hogy egyszerűbbek legyenek, hogy harmóniát teremtsenek a vagány kiegészítőkkel. Mivel a fiú lelkes bakelitlemez gyűjtő, nem is volt kérdés, hogy dekorációs elemként is szerettem volna megjelentetni. A zene iránti szeretetet a falra helyezett képek és a The Rolling Stones jelképe is hűen szimbolizálja.

Kiemelkedő igény volt egy zeneszoba kialakítása a fiúk és barátaik számára. A szoba plusz hangszigetelést kapott. Figyeltem arra, hogy laza és fiatalos hangulat alakuljon ki, ezért padlópárnákat és babzsák fotelt terveztem be. Ettől függetlenül gondoltam a zenészekre is, ezért stabil székek és lábtartók is elhelyezésre kerültek. A falak esetében játszottam a színekkel és formákkal.

 

Jankovics Éva 
lakberendező