„Még jó, hogy kapható” – szokták mondani, az olyan tárgyakra, melyek bár szépek és egyediek, ám áruk sok számjegyű. Most ilyenekről lesz szó…

 

OSRAM – PirOLED

Az „OLED” – vagyis az organikus fénykibocsátó diódák – nagyon vékony, sík fényforrások, amelyek teljesen új lehetőségeket kínálnak. A koncepció: öt, hátulról tükrözött és mozgatható Orbeos panel, csiszolt alumíniumból készült kettős spirálra szerelve, amelyek felfogják a talprészben lévő LED-ek irányított fényét.

Ára kb. 2.700.000,- forint

Fények, lámpák, világítás

 

Foscarini – Lightweight

A mennyezetről lelógó csillár nem más, mint egy Foscarini darab, melynek különleges, geometrikus formája már magában is merész, és kihívó. Fricskát mutat a hagyományos csillároknak, és pusztán funkcionalista, mondhatnánk minimalista darab. Anyagát tekintve anodizált, pillekönnyű fémből (innen ered a neve is), és szaténüvegből áll.
Méretei: 120cm x 95cm. Designer: Tom Dixon (1995)

Ára: 1.001.350,- forint

Fények, lámpák, világítás

 

 

Jacco Maris – the Outsider

Az „Outsider” egy olyan lámpa-család, melyet kültéri és beltéri használatra egyaránt használhatunk. Külölnleges formája tökéletes elegye a robusztus vonzerőnek és dekoratív egyszerűségnek. Fekete por-felszíne alatt aluminium belső búra bújik meg. Több féle színben kapható: fekete, fehér, és aluminium. Mennyezeti (lelógó) és állólámpa verzióban is létezik. A bemutatott lelógó lámpabúra mérete: Ø 57 cm, súlya: 16 kg. Tervezője Jacco Maris (2010).

Ára: kb. 555.000,- forint

Fények, lámpák, világítás

 

Luceplan – Hope D66

A „Hope” lámpacsládban állólámpákat és mennyezeti (lelógó) lámpákat egyaránt megtalálunk. Anyaga polikarbonát film és fém. A lámpabúra kólönleges kialakítása a csiszolt üveghez hasonló hatást kelt. Ezért aztán ne lepődjünk meg, ha a behelyezett izzó fényét úgy szórja szét a szobában, mint egy többdioptriás lencse. A képen látható 3 lábú jószág különleges, kortalan eleganciát sugároz (na persze a fény mellett).
A lámpabúra átmérője: 40cm, magasága: 200cm. Designer: Francisco Gomez Paz / Paolo Rizzatto (2009).

Ára: kb. 435.000,- forint

Fények, lámpák, világítás

 

 

BELUX – Leia-10-OT

A LEIA állólámpa energia-takarékos, lehalkítható, sőt kikapcsolható magán a lámpatesten. Maga a lámpatest egy káprázás mentes, opálos felületekkel rendelkezik. A talp: magasfényűre polírozott, aluminium, amitől olyan, mintha lebegne a föld fölött.
A Naoto Fukasawa (2009) által tervezett világítótest közel 190cm magas, és halogén izzók biztosítják kiváló fényét.

Ára: kb. 345.000,- forintFények, lámpák, világítás

 

Tobias Grau – XT-A Long

A Tobias Grau, XT-A termékcsaládját továbbfejlesztve megalkotta a Long állólámpát, mely formatervezésében az egyszerű, elegáns vonalvezetést követi. A kifinomult világítótest különlegessége, hogy a kecses világítóegységnek, illetve a 100 watttos LED-lámpának köszönhetően két munkaterületet is bevilágít. Így tehát már nem csupán gyönyörű lámpáról beszélünk, hanem egy energiahatékony designkülönlegességről is!

Ára: kb. 265.000,- forint

Fények, lámpák, világítás

 

 

Fritz Hansen – KAISER idell

Christian Dell német ezüstműves és tervező volt. 1926-tól kezdődően kezdett el világítótesteket tervezni, gyakran a Gebr.Kaiser & Co. gyár részére. Az első katalógust 1936-ban adták ki, melyben először szerepelt a „6631 Luxus” asztali lámpa. Ez a lámpa lett hamarosan a KAISER idell széria elvitathatatlan csúcsmodellje – úgy ma mint akkor a legnemesebb német design, exclusive anyagválasztás és precíz mérnöki munka szimbóluma, amely a Fritz Hansen cég választékában található meg.
A lámpák kaphatók fekete, elefentcsont, fehér, piros és sötétzöld színekben. A lámpák acélból és sárgarézből készülnek, a búrák magasfényű festékkel kézzel festettek, míg a krómozott elemek kézzel polírozottak illetve ezüst bevonatú sárgarézből készülnek.

Ára: kb. 195.000 forint

Fények, lámpák, világítás

 

 

Nos, ha egyik-másik lámpa kissé borsos árától eltekintünk, akkor elmondhatjuk, hogy mindegyik egyéni és különleges darab.
És tényleg: jó, hogy kaphatók…

 

Ötlet: A HOME magazin 2011 januári és 2011 márciusi számai alapján
Fotók: Az adott termék gyártóinak honlapjairól